logo Casalina

Hasseltse Hockeyclub Stix vestigt zich op het sportcentrum van Kiewit

Hasseltse Hockeyclub Stix vestigt zich op het sportcentrum van Kiewit
Met fierheid bereiken de Hasselt Stix een mijlpaal, de vestiging in Kiewit

De Hasseltse Hockeyclub Stix vestigt zich definitief op de site van het sportcentrum Kiewit en investeert in nieuwe performante hockeyinfrastructuur. Het bestuur bereikte met de Stad Hasselt een overeenkomst waardoor de toonaangevende hockeyclub baas in eigen huis is en op die manier verder kan doorgroeien. Voor de Hasselt Stix is deze beslissing een mijlpaal en biedt zij aan de vele leden bovendien een welgekomen perspectief na twee door Covid-19 bezwaarde seizoenen.

Nadat bleek dat de oorspronkelijke plannen van de club om zich op de site Pietelbeek te vestigen onrealistisch waren, gooide het bestuur het roer om en trokken zij de kaart van het hen vertrouwde sportcentrum als homebase. Hier lagen immers mogelijkheden voor een win-win overeenkomst waarbij zowel de club als de Stad Hasselt voordeel haalden. Voor de Stad Hasselt betekent dit dat het sportcentrum een nieuw elan krijgt door de verankering van een groeiende sportvereniging in het steeds meer aan populariteit winnende hockey. Voor de club is er het voordeel dat ze in de vertrouwde groene omgeving op gefaseerde wijze infrastructurele investeringen kan doen.

Investeren in hockey infrastructuur

De club bereikte met de stad een akkoord over een zakelijk recht op de bestaande kunstgrasvelden inclusief het gebouw met kleedkamers en technische lokalen. Op deze wijze kan de club optimaal gebruik maken van de aanwezige accommodatie en deze aanpassen aan de infrastructurele noden.

“Bij aanvang van mijn mandaat als voorzitter bleek al snel dat de club op haar limieten zat op infrastructuurvlak. De nood om te kunnen beschikken over een tweede hockeyveld én een volwaardig eigen clubhuis was groot. Het is immers niet evident om trainingsroosters op te stellen voor 32 competitieploegen op één hockeyveld en een kunstgrasvoetbalveld dat eveneens gebruikt werd door een aantal voetbalverenigingen. Een clubhuis is niet alleen belangrijk voor de beleving en de verbinding tussen de leden, maar daar komen ook structurele inkomsten uit voort. De Stad Hasselt ondersteunt ons nu met een zakelijk recht en een borgstelling. Dit is mooi, maar houdt wel in dat de club zelf de infrastructurele investeringen zal moeten dragen. Daarbij mogen we niet uit het oog verliezen dat de kerntaak van de club op het sportieve vlak ligt. Het is van primordiaal belang dat er een gezonde verhouding is tussen de sportieve en de infrastructurele uitgaven. Wij zijn tenslotte een sportvereniging en geen projectontwikkelaars”, wist voorzitter Raf Mommen.

Hasselt Stix is de grootste Limburgse hockeyclub een telt momenteel om en bij de vijfhonderd leden.

De club zal van zodra zij het beheer heeft over de eigen clubinfrastructuur haar clubactiviteiten kunnen maximaliseren en zich verder ontwikkelen als gezellige familieclub. In deze vereniging werd een goed evenwicht gevonden tussen het competitieve en het recreatieve hockey.

“De verankering van Hockeyclub Hasselt Stix op de site van het sportcentrum Kiewit is het resultaat van een compromis dat getuigt van gezond verstand. Daarbij komt dat wij als club de intentie hebben om samen te werken met Go!Next Sportschool, de atletiekvereniging en uiteraard de sportdienst. We zullen ons open opstellen en samenwerken daar waar mogelijk. Ook willen we zo spoedig mogelijk G-Hockey uitwerken zodat ook mindervaliden hun weg zullen vinden naar Stix. Ik ben vandaag dan ook tevreden dat we na een vrij lang traject eindelijk zijn geland. Vergis je niet: nu begint pas het echte werk”, wist Mommen.

Jeugdopleiding voor jongens en meisjes

Hasselt Stix heeft momenteel vijf professionele buitenlandse jeugdtrainers in dienst en schakelt daarenboven verschillende goed opgeleide eigen clubtrainers in. Een kwalitatieve jeugdopleiding staat dan ook terecht hoog in het vaandel. De club behaalde, ondanks een uiterst moeilijk coronajaar, recent nog enkele markante onderscheidingen die het ingeslagen professionaliseringstraject kracht bijzetten.

Zo staat sinds kort het Gouden Umpire Academy Label in de trofeeënkast voor de kwaliteit van hun interne scheidsrechtersopleiding. De Stix scoorden ook hoog in de Club Manager Academy en de vereniging mag zich terecht een voorbeeldclub noemen.

“Hockey is een sport van waarden. Bij ons staan fair play, familie, fun, duurzaamheid en ethisch en gezond handelen centraal. Onze club wordt gedragen door sterke schouders van een aantal gedreven vrijwilligers. Zij verdienen alle credits. De club vraagt bovendien engagement en betrokkenheid van onze leden. Ondanks een reeds verdienstelijk parcours is er nog een weg af te leggen en blijft er ruimte voor verbetering op verschillende vlakken. De beslissing om de club te verankeren op de sportsite Kiewit is een mijlpaal. Het worden uitdagende tijden. Deze club wil vooruit en dan is stilstaan geen optie”, besloot de voorzitter.

De Stix krijgen nu de kans om verder te groeien
De Stix krijgen nu de kans om verder te groeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *