logo Casalina

Streekrenner Mats Vanden Eynde pakt in Werchter eerste seizoenszege, thuisrenner Thor Feyaerts liet zich zien

Streekrenner Mats Vanden Eynde pakt in Werchter eerste seizoenszege, thuisrenner Thor Feyaerts liet zich zien
Mats Vanden Eynde wint in Werchter Beeld Tom Vanden Eynde

Streekrenner Mats Vanden Eynde uit Betekom boekte in Werchter zijn eerste succes op de weg bij de nieuwelingen. Hij was aan de meet de snelste van een gezelschap van acht renners. Hij verwees Dijlespurter Tuur Verbeeck uit Leest en Daan Sebrechts uit Oelegem naar de dichtste ereplaatsen. Ploegmaat, provinciaal kampioen en thuisrenner Thor Feyaerts was het merendeel van de race in de aanval, maar moest na afloop tevreden zijn met plaats vier.

Onder een stralende zon met temperaturen tot zelfs 32 graden gingen 64 nieuwelingen van start in Werchter.

Jos Wouters (81) gaf het startschot. Wouters is niet de eerste de beste op koersvlak. De inwoner van Werchter had een even korte als straffe wielercarrière waarin hij 43 profzeges behaalde. Het begon met winst op het Belgisch kampioenschap voor de spekslagers. Op zijn negentiende won hij Parijs-Tours in 1961, later volgden nog klassiekers zoals Parijs-Brussel in 1962 en de Brabantse Pijl in 1963. Bestond er in het begin van de jaren zestig zoiets als een wereldbekerklassement, dan had deze snelle man die het merendeel van zijn carrière voor de Koninklijke Stoempersclub Leuven reed, dit sowieso eens gewonnen. Hij stopte na vele blessures in 1965.

De organisatie lag in handen van “Koers Werchter” bijgestaan door microreportage Sport Omroep. Tien rondes van 6,8 kilometer of in totaal 68 wedstrijdkilometers was de wedstrijd rijk in deze herdenkingsprijs Maurits Van Den Eynde.

Het grote opgekomen publiek kreeg spektakel te zien. De aantrekkelijke premies die de renners onderweg konden winnen, speelden hierin ook een rol. In de eerste ronde kregen we al onmiddellijk een aanval van drie renners, deze konden hooguit twaalf seconden.bij elkaar sprokkelen. Door het zeer hoge tempo kwam alles ook zeer vlug terug samen. In ronde drie gingen Michiel Neven uit Riemst en Mick De Keyser uit Heverlee in de aanval, zij kregen maximaal 25 tellen. Aan het begin van ronde vier trok plaatselijke favoriet Feyaerts in het offensief. Ondanks het afstopwerk van zijn ploegmaats werd hij gegrepen met nog om en bij de 2,5 rondes in de aanslag. Onder andere Milan Thomas uit Herk-de-Stad, die uiteindelijk twaalfde werd, Artoos en Sebrechts manifesteerden zich in de achtervolging.

Bij het ingaan van de laatste ronde ontstond er een kopgroep van acht renners.

Tot het gezelschap behoorden onder andere Lander Artoos uit Hever, de Nederlanders Daan Maessen en Sjoerd Spanjaard, Jarno Luyten uit Spalbeek, latere derde Verbeeck, Daan Sebrechts, Mats Vanden Eynde en Thor Feyaerts. 

Vanden Eynde versnelde nog in de slotfase, maar de rest liet niet los waardoor ze met zijn achten de spurt ingingen in de Sint-Jansstraat. Vanden Eynde recupereerde blijkbaar goed van de inspanningen en won voor Verbeeck en Sebrechts.

Het nieuwelingenpodium in Werchter met vlnr Dijlespurter Tuur Verbeeck uit Leest, eerste Mats Vanden Eynde en derde Daan Sebrechts
Het nieuwelingenpodium in Werchter met vlnr Dijlespurter Tuur Verbeeck uit Leest, eerste Mats Vanden Eynde, derde Daan Sebrechts en burgemeester Jelle Wouters

“Ik ben zeer blij met mijn allereerste overwinning op de weg. Ik ben blij dat ik  nog bovenop mijn prijzenpot onderweg nog een superpremie in de wacht kon slepen.
Dat ik vlakbij huis mijn eerste succes pak, is des te leuker. Korte spurten op hoge snelheid liggen me zeker”, wist de winnaar van het YCT Demer en Dijle. Ook tweede Verbeeck en derde Sebrechts waren tevreden met hun wedstrijd én resultaat.

Een podium met enkel stralende gezichten waaronder ook burgemeester Jelle Wouters die de prijsuitreiking voor zijn rekening nam.

Hij kaartte nadien ook het belang van jeugdwedstrijden onder de kerktoren aan. ‘”Deze wedstrijden zijn van groot belang, het is de kweekvijver voor later. Ik hoop dat het in de toekomst niet verloren zal gaan en ik wil al de organisatoren bedanken. Samen met hen met de vele vrijwilligers en seingevers in mijn gemeente Rotselaar”, reageerde Wouters waarna hij een applaus kreeg van het aanwezige publiek.

Koersen onder de kerktoren in Werchter
Koersen onder de kerktoren in Werchter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *