logo Casalina

Gloednieuwe piste van Velodroom in Heusden-Zolder geopend door Robbe Ghys en Nicky Degrendele

Gloednieuwe piste van Velodroom in Heusden-Zolder geopend door Robbe Ghys en Nicky Degrendele
Ghys en Degrendele aan het woord Beeld Corneel Leroy Medialife.be

De wielerpiste van de Velodroom in Heusden-Zolder is helemaal klaar en werd vandaag ingereden door topsporters Robbe Ghys en Nicky Degrendele, in volle voorbereiding op het WK baanwielrennen, en alle betrokken partners. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe sportcomplex, dat naast een olympische overdekte piste ook een gymhal, fitness, inspanningslab, een medisch centrum, vier sportvelden en een sportcafé zal bevatten. De opening van het centrum is voorzien voor 1 september 2023.

De bouw van het nieuwe sportcomplex in Heusden-Zolder is zo goed als afgerond. Met het afwerken van de, intussen door de UCI gehomologeerde, wielerpiste is nu de laatste sprint richting opening ingezet. Vandaag werd de piste officieel ingereden door de vertegenwoordigers van de partners samen met toprenners Robbe Ghys en Nicky Degrendele, die in volle voorbereiding zijn voor het WK baanwielrennen en erg tevreden zijn met de investeringen in hun sport.

Ik verwacht dat de nieuwe Velodroom voor een serieuze groei zal zorgen van het baanwielrennen in ons land”, zegt Nicky Degrendele. “Heel wat jongeren en atleten voor wie de afstand tot Gent een te grote drempel was, kunnen nu wel blijven fietsen. Het is echt mooi dat deze nieuwe piste er net komt op het juiste moment, perfect in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs. Het is zeker een extra motivatie. Net als het vooruitzicht dat er binnenkort grote kampioenschappen bij ons zullen kunnen doorgaan.”

“Ik ben hier vlakbij opgegroeid, en ben zelfs beginnen te fietsen op het Circuit van Zolder. Dit eerste rondje mogen rijden brengt dan ook heel wat jeugdherinneringen naar boven”, zegt Robbe Ghys. “Dat de Velodroom dus op deze locatie zal openen betekent heel veel voor mij. Het is een prachtige piste geworden. Ik kijk er alvast enorm naar uit om hier de komende grote kampioenschappen te kunnen voorbereiden in optimale omstandigheden.”

Jan Peumans, voorzitter van de vzw Sportcomplex Vlaanderen Heusden-Zolder, gaf het startschot voor het officiële eerste rondje op de piste. Het peloton van dienst naast de topsporters waren Vlaams minister van Sport Ben Weyts, gouverneur-voorzitter LSM-Directiecomité Jos Lantmeeters, gedeputeerde provincie Limburg en voorzitter raad van bestuur LSM Tom Vandeput, burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans, voorzitter van de Vlaamse Wielerschool Marc Wauters, Algemeen Directeur van Belgian Cycling Nathalie Clauwaert, voorzitter van Cycling Vlaanderen Geert Barbry, General Manager van Circuit Zolder Harry Steegmans, en de voorzitter van Cycling Friends Bert Vandeurzen.

Hefboomproject voor zowel topsport, breedtesport als G-sport

De Velodroom wordt de uitvalsbasis van de Belgische delegatie pistefietsers, in hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs 2024. De piste voldoet aan de UCI-normen, waardoor er binnenkort grote kampioenschappen zoals EK’s en WK’s georganiseerd kunnen worden.

De tribune van de Velodroom telt 1.000 vaste zitplaatsen. Op het middenplein, waarop 4 sportvelden zijn ingericht, is er bij topevenementen plaats voor 1750 personen en met mobiele tribunes kan de capaciteit nog met 1000 zitplaatsen uitgebreid worden. Dit komt neer op een totale capaciteit van 3.750 toeschouwers.De Velodroom wordt een ideaal trainingscentrum voor professionele baanwielrenners en een opleidingscentrum voor jonge talenten, maar ook als recreatiewielrenner, met of zonder beperking, zal je dagelijks kunnen meegenieten van de infrastructuur.

Naast een olympische overdekte wielerpiste met middenplein vier sportvelden zal het polyvalente sportcentrum ook een gymhal, een medisch centrum, vergaderzalen, een fitness, een inspanningslab, en een sportcafé bevatten. De opening is voorzien voor 1 september 2023. Onlangs werden ook de verschillende partners bekendgemaakt die hun intrek zullen nemen in het centrum: Mooze Gym (fitness) en Energy Lab (inspanningslab). Ook Ridley is partner en zal de fietsen leveren.

Meer dan 15.000 vierkante meter sportinfrastructuur

Het complex zal bestaan uit meer dan 15.000m² sportinfrastructuur en kost 23,5 miljoen euro. Naast de structurele partners Sport Vlaanderen, de gemeente Heusden-Zolder, vzw Terlaemen (Circuit Zolder) en vzw Cycling Friends investeren ook LSM (Limburg Sterk Merk), de Nationale Loterij, Vlaamse Wielerschool, de Koninklijke Belgische Wielerbond en Cycling Vlaanderen in dit project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *