logo Casalina

Stad Leuven ondersteunt sportclubs bij aankoop G-sportmateriaal

Stad Leuven ondersteunt sportclubs bij aankoop G-sportmateriaal
De junior Leuven Bears on wheels

Vanaf dit jaar kunnen Leuvense sportclubs subsidies aanvragen om aangepast sportmateriaal en/of sportspecifieke hulpmiddelen te kopen voor hun leden. De toelage geldt zowel voor specifieke G-sportclubs, die uitsluitend met mensen met een beperking werken, als voor clubs die via inclusie de G-sporters integreren in hun reguliere werking.

“In Leuven willen we dat iedereen van sport kan genieten. Want bewegen houdt je fysiek en mentaal gezond”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Daarom voorzien we in eerste instantie 15.000 euro per jaar voor de aankoop van G-sportmateriaal. Het geld kan zowel naar kleine als naar grote aankopen gaan.” Met dit nieuwe subsidiereglement wil de stad ervoor zorgen dat de clubs de sportbeleving van hun leden met een beperking duurzaam naar een hoger niveau kunnen tillen én dat deze werking aan bekendheid wint in de stad. Zo mag het materiaal enkel aangekocht worden voor de permanente werking en is een samenwerking voor sportkampen of stedelijke evenementen mogelijk. Hiermee wil Leuven een rol spelen in het zichtbaar maken van deze sporten en sporters.

Twingtig clubs met G-sportwerking

“Momenteel hebben we in Leuven twingtig clubs met een erkende G-sportwerking. Daarnaast zijn er ook nog een heel wat sportclubs waar zowel sporters met en zonder beperking samen kunnen sporten. Zij bieden allemaal een ruim aanbod van sporten. Zo kan een G-sporter zowel individueel als in team sporten, zijn er balsporten, gevechtsporten én watersporten. Er is dus echt voor elk wat wils. Hiermee willen we duidelijk maken dat we er alles aan gaan doen om voor al onze inwoners eventuele drempels om aan sport te doen, weg te halen”, besluit schepen Geleyns.

De Leuven Bears is een van de Leuvense clubs met een zeer goed functionerende G-sportwerking. Freddy Hernou van de Leuven Bears is zeer tevreden met deze subsidietoelage die de Junior Bears on Wheels ten goede komt.

“Binnen onze werking, Junior Bears on Wheels, hebben we geleerd om naar de vaak jonge sporter met een beperking te kijken door een sportbril en zeker niet door een gehandicaptenbril. We confronteren onze leden niet met hun beperking maar juist met hun mogelijkheden. We wakkeren hun enthousiasme aan en vormen één groot team dat elkaar door dik en dun steunt, zowel tijdens de rolstoelbasketwedstrijd als erna. Dat we hun kwaliteiten laten primeren, komt niet alleen ten goede aan het sportgebeuren. Het vergroot ook hun algemeen zelfvertrouwen. Zo helpen we ze om later hun plek als volwaardig persoon in de maatschappij makkelijker op te nemen. Dit laatste beschouwen we als ons hogere sociale doel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *