logo Casalina

Vlaamse badmintonclubs zien aantal leden sinds corona in sneltempo toenemen

Vlaamse badmintonclubs zien aantal leden sinds corona in sneltempo toenemen
Het BK badminton in Herent komt eraan

In het sportcentrum Bart Swings in Herent vindt komend weekend het 76ste Belgisch Kampioenschap badminton plaats. Dat is voor Badminton Vlaanderen meteen het startschot om de sport extra in de kijker te zetten. Badminton is na de coronacrisis aan een heuse revival bezig. Sinds 2021 stijgt het aantal badmintonners gestaag verder (+8,3 procent). De sport wordt bovendien in sneltreinvaart diverser: in vergelijking met drie jaar geleden spelen 42 procent meer Vlamingen G-badminton. Die lijn wil Badminton Vlaanderen de komende jaren doortrekken. “Onder impuls van onze Belgische toppers willen we dat onze sport nog meer een afspiegeling wordt van onze diverse maatschappij”, aldus Bert Vanhorenbeeck, voorzitter van Badminton Vlaanderen.

Zaterdag en zondag strijkt het kruim van het Belgische badminton neer in het sportcentrum Bart Swings in Herent voor het 76e Belgische Kampioenschap voor elite. Met meer dan 100 inschrijvingen is de opkomst groot. Zowel de titelverdedigers bij de mannen, met thuisspeler Elias Bracké, en de vrouwen met Clara Lassaux, als de Belgische olympiërs Julien Carraggi en Lianne Tan tekenen present. Voor hen is het BK het laatste toernooi op Belgische bodem op hun ‘Road to Paris’. Ook de internationale nummer twee in het G-badminton, Man-Kei To, is aanwezig.

Revival

Dat heel wat atleten dit weekend afzakken naar het BK, is geen toeval. Badminton Vlaanderen merkt dat de interesse in de sport bij het brede publiek toeneemt. Eind 2022 waren er 22.611 recreanten aangesloten bij een badmintonclub in Vlaanderen. Dat zijn er 8,3 procent meer dan het jaar voordien. Officiële cijfers voor 2023 zijn nog niet voorhanden, maar heel wat Vlaamse clubs geven aan dat er door de revival vooral veel jongeren interesse tonen om zich aan te sluiten. Vooral Antwerpen en Oost-Vlaanderen blijken badminton hotspots, met respectievelijk 58 en 53 clubs.

“We merken dat badminton aan een revival bezig is na de coronadip in 2020 en 2021, die alle binnensporten getroffen heeft. Badminton is dan ook financieel een heel toegankelijke sport. Voor pakweg 200 euro aan materiaal én lidgeld samen kan je al een heel jaar spelen. In financieel moeilijkere tijden, kan het voor veel gezinnen en hun kroost toch een manier zijn om zich sportief uit te leven. En met de organisatie van het BK in Herent, de Olympische Spelen in Parijs en het EK Senioren in Heusden-Zolder, verwachten we dat de sport in 2024 dankzij de extra belangstelling nog populairder zal worden in Vlaanderen. Internationale studies van consultingreus EY hebben zelfs aangetoond dat badminton dé trendy sport wordt van 2024” – Bert Vanhorenbeeck, voorzitter van Badminton Vlaanderen

Meest diverse sport

De organisatie van het Belgisch kampioenschap is voor Badminton Vlaanderen meteen het startschot van een actieplan om de sport nog diverser te maken. Al enkele jaren zit het G-badminton, voor zowel mensen met een fysieke als verstandelijke beperking, in de lift. In 2021 waren er 127 G-badmintonners, in 2023 al 180, een stijging van bijna 42 procent.

Badminton Vlaanderen gaat echter nog een stap verder in haar diversiteitsbeleid. De federatie werkt aan een actieplan rond transgenders in de sport. Badminton Vlaanderen ging daarvoor een samenwerking aan met de vzw Out for the Win, die sport toegankelijk, veilig en aantrekkelijk maakt voor iedereen, ongeacht lichaam, seksualiteit en genderbeleving.

“We willen één van de meest diverse sporten van Vlaanderen worden. Iedereen moet zich op een badmintonterrein thuis kunnen voelen. Zo willen we ook onze basis verbreden en meer jonge talenten laten doorstromen naar de top. In ons actieplan voor de komende vijf jaar willen we clubs daar ook extra in begeleiden. Bovendien zullen we werk maken van meer en betere opleidingen voor onze trainers. En tot slot willen we ook het aantal partners en sponsors waar we mee samenwerken diversifiëren. Badminton is een mondiale sport en biedt vooral veel mogelijkheden voor organisaties die in Azië meer naamsbekendheid willen verwerven.” – Bert Vanhorenbeeck, voorzitter Badminton Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *