logo Casalina

Herentse vuistbalclub LeuFist organiseert deze zondag BK indoor in Leuven

Herentse vuistbalclub LeuFist organiseert deze zondag BK indoor in Leuven
De ploeg van LeuFist na hun winst op het BK vuistbal outdoor 2023

LeuFist, dé Herenste vuistbalclub, organiseert dit jaar het Belgisch kampioenschap Indoor. Dat is op zich geen grote verrassing daar ze de nationale titelstrijd outdoor in de wacht sleepten. Deze zal doorgaan in de Arena Sportoase Philipssite in Leuven. Wat is vuistbal vraag je je vast luidop af? Vuistbal is een onbekende maar opkomende sport in België. Het is een sport die het meeste weg heeft van volleybal, met de volgende verschillen: ze spelen op een groot grasveld outdoor of in een volledige sporthal indoor.

De bal mag botsen tussen elke aanraking en het contact gebeurt met één arm of met de vuist. Het is een balsport waarbij punten gemaakt worden door het ander team tot fouten te dwingen bij het aannemen of terugspelen van de bal. Een punt wordt gemaakt als de tegenstander:

  • De bal twee keer laat botsen
  • De bal buiten laat botsen na een contact van een speler
  • De bal het lichaam op een andere plaats raakt dan één arm of gesloten vuist
  • Met het lichaam of de bal het net raakt
  • De bal na drie aanrakingen niet over het net wordt gespeeld en binnen het veld van de andere ploeg botst

Het wordt gespeeld met een team van vijf personen. De opslag gebeurt achter de driemeterlijn. De verliezende ploeg slaat steeds op. Van zodra de bal over het net gaat, mag de bal tot driemaal toe worden aangeraakt door drie verschillende spelers van het andere team. Eenzelfde speler mag de bal geen tweemaal aanraken. Verder mag de bal telkens botsen voor elk contact met een speler. De drie toetsen worden meestal gebruikt om de bal te verdedigen, te setten en aan te vallen.

Een set gaat tot 11 punten, met minstens 2 punten verschil. Er wordt maximaal tot 15 punten gespeeld. Afhankelijk van het toernooi kan een wedstrijd bestaan uit een ‘best of 3’, ‘best of 5’ of op tijdslimiet worden gespeeld.

Veld

Een vuistbalveld meet 50 x 20 meter ofwel een kwart voetbalveld en wordt meestal gespeeld buiten op natuurlijk gras. De twee kanten van het veld worden gescheiden door een dun rood-wit net. Dit net hangt bij mannen op 2 meter hoogte en bij de vrouwen op 1,90 meter. Er zijn andere veldvarianten, in de winter bijvoorbeeld wordt er indoor gespeeld op een veld van 40 x 20 meter. Hierbij is ook de minimale run-off area niet gegarandeerd, waardoor nieuwe tactieken kunnen ontstaan.

LeuFist
De vuistbalclub LeuFist is gevestigd in Herent. Sinds 2021 neemt ze deel aan de Belgische competitie en heeft al heel wat successen op haar naam staan. Zo werd de club twee jaar geleden kampioen op het BK indoor, vorig jaar kampioen op het BK outdoor en won ze de Belgische competitie in 2023. Helaas eindigde de ploeg op het voorbije Belgisch kampioenschap indoor op de derde plaats na Zandhoven en Wuustwezel. Dit jaar maken ze een grote kans om de beker te heroveren. Bovendien is LeuFist de organisator van het Belgisch Kampioenschap Indoor 2024. Voor hen is het komende zondag dus een thuismatch.

Programma
Voormiddag: voorrondes (achter gesloten deuren)

13.00-14.30u: initiaties voor geïnteresseerden

14.30u: finale

15.30u: halve finale en presidents cup

Ben je benieuwd naar de sport? Neem gerust een kijkje op https://www.youtube.com/watch?v=zUJy-Tis9Aw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *