logo Casalina

Mika Vekemans richt zich in 2021 op T3 Series en kampioenschappen

Mika Vekemans richt zich in 2021 op T3 Series en kampioenschappen
Vekemans onderweg naar top tien in Mechelen

Bertemnaar Mika Vekemans (21) duikt al zijn negende triatlonjaar in, het is al het zesde in de kleuren van SP&O Mechelen. Vorig seizoen kon hij amper drie wedstrijden afwerken, maar daar hoorde wel één keer top tien bij in de thuisrace van zijn team. Hij zal dit jaar grotendeels in eigen land wedstrijden betwisten.

Vekemans is begonnen met zwemmen bij Swimming Club Zaventem, op zijn dertiende waagde hij de sprong naar de triatlonsport.

“Ik zette nu niet meteen de beste zwemtijden neer, maar na een poos ben je aan iets anders toe. Ik ben dan met triatlon begonnen omdat mijn papa er ook mee begon. Mijn eerste wedstrijd was in Vilvoorde, daar werd ik derde bij de jeugd C. Het viel goed mee en ik sloot aan bij het Tribeteam uit Grimbergen. Na enkele jaren ging ik naar SP&O Mechelen, ik wou me op trainingen in het zwemmen kunnen meten met anderen en bij SP&O was dat mogelijk. Daarbuiten trainde ik ook op mijn lopen, mijn minste discipline van de drie. Ik had dat voordien nooit veel gedaan. Het rendeerde want ik werd in 2016 vice-Belgisch kampioen bij jeugd A en in 2018 behaalde ik brons op het BK voor junioren”, vertelt Vekemans die in zijn laatste jaar van zijn bachelor chemie procestechnologie aan de Leuvense UCLL zit. In dat kader werkt hij momenteel een stage af bij AB Inbev af.

De student was actief in de jeugdcircuits en werkte met de nationale ploeg menigmaal ETU-manches af.

“Mijn beste wedstrijd was in Zagreb waar ik dertiende werd, ook in het Nederlandse Holten ging het goed. Ik werd daar 25ste, maar het deelnemersveld was veel sterker, er stonden zelf atleten uit Hong Kong aan de start. Ik zat ook op jeugdstage met de nationale ploeg onder andere met streekgenoot Simon Folens. In 2019 werd ik zesde in de thuisrace van SP&O in Mechelen. In de lente van 2020 liep ik een stressfractuur op aan het scheenbeen. Daardoor kon ik enkel blijven fietsen. Een trage seizoensopbouw volgde, pas tegen de zomer was het lopen in orde. Ik ging naar de ETU in Polen maar had daar last van diaree, op de thuiswedstrijd in Mechelen werd ik tiende. We deden het daar collectief goed met drie van de ploeg bij de beste tien. Het was de eerste race van het seizoen waarin ik een goed gevoel heb ervaren.”

Vekemans in zijn Belgische outfit Foto: Tom Van Cappellen
Vekemans in zijn Belgische outfit Foto: Tom Van Cappellen

Vekemans’ komend seizoen is vooral gericht op Belgische kampioenschappen en T3 Series.

“Mijn eerste kampioenschap is het Belgische kampioenschap ploegentriatlon in Antwerpen (09/05). De kwarttriatlon van Leuven wou ik vorig jaar al lopen, dat is een halve thuisrace waarop ik vele supporters verwacht. Hopelijk kan het dit seizoen plaats vinden, ook de T3 Series in Sint-Laureins zeggen me iets, net zoals de nationale kampioenschappen op de sprintafstand aan de Meren van de Eau d’Heure en op de kwartafstand in Kinrooi.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *