logo Casalina

Ten vroegste koers na Paasvakantie… Geen nieuwelingenkoers in Haasrode!

Ten vroegste koers na Paasvakantie… Geen nieuwelingenkoers in Haasrode!
Het PK in 2011 in Haasrode was een voltreffer

Enkel de wielerprofs koersen de komende tijd in onze contreien. Alle andere disciplines waaronder de jeugd, krijgen pas ten vroegste na de Paasvakantie de kans om wedstrijden op de weg te rijden. De Natuurvrienden Haasrode waren van plan om op zondag 18 april hun jaarlijkse nieuwelingenrace te organiseren, maar voor het tweede jaar op rij smijt corona roet in het eten.

Beginnen doen we met het positieve nieuws: voor kinderen tot dertien jaar kan er gefietst worden met maximaal vijfentwintig personen, sportbegeleiders niet meegerekend. Jongeren tussen dertien en negentien jaar kunnen fietsen in een groep van maximaal tien personen, sportbegeleiders andermaal niet meegerekend. Voor personen vanaf negentien jaar is fietsen met maximaal tien toegestaan, uiteraard met de inactneming van de afstandsregels.

“Omdat het Overlegcomit√© sportcompetities pas voorziet vanaf mei, worden de jeugd en niet-professionele koersen stilgelegd tot het einde van de paasvakantie. Ondertussen overleggen we met de bevoegde instanties welke de mogelijkheden zijn voor de heropstart van alle wielerwedstrijden”, klonk het bij Cycling Vlaanderen.

Die wedstrijden lijken er nog niet snel aan te komen. Alleen profkoersen zijn mogelijk na toestemming van de minister in kwestie. Ten vroegste vanaf begin mei zijn sportcompetities weer toegelaten. Voor de jeugdreeksen tot dertien jaar wordt de mogelijkheid tot opstart van wedstrijdtrainingen per club vanaf 1 april onderzocht.

De Natuurvrienden Haasrode van voorzitter Jan Daems organiseerden op 18 april hun nieuwelingenkoers. Ze lijken niet van plan om later op het jaar een vervangende koers te organiseren.

“Dat hebben we vorig jaar niet gedaan en dat zijn we nu normaal gezien ook niet van plan. We moeten daarover binnenkort nog vergaderen, maar ik zie ons later op het seizoen niets meer organiseren. Deze situatie is uiteraard niet goed voor het jeugdwielrennen. Voor onze koers waren al 278 renners ingeschreven voor een maximum van 120. Dat toont aan dat de vraag naar koers enorm groot is”, wist Daems te vertellen. “We zijn in eerste plaats een wielertoeristenclub geen organiserende club, we moeten zien dat we zelf nog zoveel mogelijk aan fietsen toe komen, maar met die bubbels van vier is dat nu geen sinecure. We willen jaarlijks iets doen voor de jeugd in de vorm van de organisatie van nieuwelingenkoersen, in het verleden organiseerden we ook al races voor miniemen en aspiranten.”

In 2011, exact tien jaar geleden voor hun wedstrijd die dit seizoen stond gepland, organiseerden ze nog een wervelend provinciaal kampioenschap voor nieuwelingen. Naar de koers in Haasrode met aankomst vlakbij taverne Den Deugniet in de Milsestraat kwam in normale tijden veel volk afgezakt.

Eerstejaars Kobe Lybeert won na een straffe rush in de finale de race, Paridaens pakte zilver, Van Mol brons
Tweedejaars Kobe Lybeert won na een straffe rush in de finale de race, Paridaens pakte zilver, Van Mol brons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *