logo Casalina

Urban Sports Park in Wilsele feestelijk geopend

Urban Sports Park in Wilsele feestelijk geopend
Urban Sports Park in Wilsele feestelijk geopend, een BMX-track kon niet ontbreken

Urban sporten worden de laatste jaren steeds populairder: BMX’en, skaten, steppen, freerunning … Daarom investeerde de stad Leuven in een nieuw multifunctioneel sport- en vrijetijdspark in Wilsele, waar al deze sporten beoefend kunnen worden. Gisteren werd het Urban Sports Park feestelijk geopend door de buurtbewoners en de lokale community van BMX’ers, skaters, freerunners en steppers.

Op anderhalf jaar tijd kreeg het nieuwe Urban Sports Park in Wilsele-Putkapel snel vorm.

In de Verbroederingstraat in Wilsele rees een park van 1,2 hectare groot uit de grond, dat voor skaters, BMX’ers en andere urban sporters heel wat in petto heeft.

Centraal in het park ligt een zone voor freerunning, waar jongeren en parkouratleten op een volwaardig buitenterrein kunnen klimmen en springen tussen elementen van staal en beton. De opstellingen werden in samenwerking met de lesgevers van Cirkus in Beweging uitgewerkt. Aan weerszijden van het park liggen een dubbele pump track en een dirt track. De dirt track, die pas begin augustus opent, heeft een onverharde ondergrond en zal enkel toegankelijk zijn voor BMX’ers. De pumptrack in asfalt bestaat uit twee lussen met ritmische heuveltjes, een korte lus voor beginners en een langere voor gevorderden. Die zijn geschikt voor zowat alles dat wieltjes heeft, van crossfiets tot inline skates. Het streetstyle skatepark ten slotte is een skatepark met elementen zoals je ze ook op straat tegenkomt, zoals trapjes, muurtjes, hellingen en railings.

“Dit park is een fantastische realisatie. Als stad willen we graag inspelen op de groeiende populariteit van urban sports. Skaten en BMX’en zijn olympische sporten en verdienen een volwaardige, multifunctionele sportplek als deze in onze stad, waar het veilig en toegankelijk sporten is, voor jongens én meisjes en op alle niveaus. We vinden het belangrijk dat dit een park een ontmoetingsplek voor alle leeftijden kan worden, waar jonge beginners stapjes kunnen zetten om zich verder te bekwamen. Op termijn willen we het park laten aansluiten op de ontwikkeling van de Ymeria-site in Wijgmaal, waar we een sport- en landschapspark uitbouwen”, zegt schepen van sport Johan Geleyns.

Met dit park wordt tegemoet gekomen aan de vele vragen van de Leuvense jeugd en de lokale skategemeenschap.

“Die gemeenschap heeft trouwens het hele concept mee ontworpen. En ook bij het gebruik gaan deze jongeren actief zijn: de skatecommunity van Vzweetje en de jongeren van Springstof Parcours (Circus in Beweging) zullen initiatielessen organiseren. We realiseerden al verschillende skateparken in Leuven. Recent nog in de wijk Casablanca en in ’t Fort in Wilsele. Maar met dit streetstyle-parcours introduceren we hier een nieuw type: een lange straat met verschillende skateobjecten. Ook de pumptracks zijn nieuw in Leuven. Het is van het grootste belang dat we jongeren in onze stad hun eigen ruimte geven en hen aanmoedigen om daar eigenaarschap voor op te nemen. Op die manier wordt het Urban Sports Park een duurzame plek waar kinderen en jongeren sportief hun ding kunnen doen”, zegt schepen van jeugd Dirk Vansina.

Urban Sports Park in Wilsele feestelijk geopend met schepenen Geleyns en Vansina
Urban Sports Park in Wilsele feestelijk geopend met schepenen Geleyns en Vansina

Het Urban Sports Park werd gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen stad Leuven, hoofdaannemer Krinkels nv, ontwerpbureau OMGEVING, Antidote & Concrete Dreams voor de aanleg van het skatepark en Velosolutions voor de aanleg van de pumptracks en dirttrack. IPitup zorgde dan weer voor de plaatsing van een beweegbank. Ook de buurtbewoners, de Leuvense skateorganisatie Vzweetje en zowel de afdeling Vlaams-Brabant van Belgian Cycling als Belgian Cycling zelf werden betrokken bij het ontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *