logo Casalina

Sammy Mahdi lanceert vzw Gelijkspel om vrouwenvoetbal te ondersteunen: “Ultieme droom is 100.000 meisjes die voetballen in 2030”

Sammy Mahdi lanceert vzw Gelijkspel om vrouwenvoetbal te ondersteunen: “Ultieme droom is 100.000 meisjes die voetballen in 2030”
Vlnr Jill Janssens, Sammy Mahdi, Shari Van Belle en Nicky Evrard vzw Gelijkspel

Sammy Mahdi kondigde vandaag de lancering van vzw GelijkSpel aan. Dat deed hij tijdens een event aan het stadion van OH Leuven in het bijzijn van Red Flames Nicky Evrard, Shari Van Belle en Jill Janssens. Red Flame Janice Cayman, tweevoudig winnares van de Champions League voor vrouwen, is zelfs ambassadeur van het project. Doelstelling van de vzw is om meer meisjes aan het voetballen te krijgen en zo het vrouwenvoetbal in ons land een boost te geven.

Het vrouwenvoetbal in België is aan een steile opmars bezig wat betreft populariteit en kwaliteit. Dat is mede dankzij de vele inspanningen van partners zoals KBVB en Voetbal Vlaanderen. Zo bijvoorbeeld, werd onlangs de mijlpaal van 50.000 voetballende meisjes in België bereikt.

vzw GelijkSpel wil deze opmars verder mee ondersteunen. Meer nog; de vzw heeft als ultieme droom en ambitie om het aantal voetballende meisjes te verdubbelen tegen 2030. Onder de noemer “Strive for 100” wil de vzw minstens 100.000 meisjes aan het voetballen krijgen. Momenteel zijn in België nog geen tien procent van alle voetballers meisjes. In Nederland bijvoorbeeld, ligt het aantal voetballende meisjes meer dan drie keer hoger, ongeveer 170.000. Ons land kent ook het fenomeen van de ‘omgekeerde piramide’, waarbij vooral vrouwen ouder dan achttien jaar voetballen.

In België hebben meisjes te weinig de mogelijkheid om op jonge leeftijd vrouwenvoetbal in de buurt te beoefenen en komen ze nog te vaak in een mannelijke omgeving terecht. Zo heeft minder dan de helft van de Belgische clubs vandaag een vrouwenploeg. Onze amateurclubs hebben stuk voor stuk een groot hart voor voetbal maar hebben vaak af te rekenen met uitdagingen, die hen afremmen om actiever in te zetten op meisjesvoetbal. Dat wil vzw Gelijkspel aanpakken.

“Met de vzw willen we in eerste instantie vooral heel lokaal het vrouwenvoetbal vooruithelpen.  Dit door amateurclubs te helpen om meisjesteams op te starten of bestaande meisjesploegen beter te helpen omkaderen. Zo willen we zoveel mogelijk meisjes de kans geven om op een onbevangen manier aan voetbal te doen in hun eigen buurt of gemeente. Hoe dichter de mogelijkheid om als vrouw te voetballen, hoe groter de kans dat ze dat ook effectief doen. En hoe meer meisjes op een positieve manier in contact komen met voetbal en hoe beter zij daarbij omkaderd worden, hoe groter de kans dat voetbal een bewuste keuze wordt voor jonge mama’s en papa’s en jonge meisjes zelf. Dit zal tot gevolg hebben dat de basis verbreedt en er uiteindelijk meer talent aan het oppervlak komt waardoor het vrouwenvoetbal op termijn nog meer kan groeien en professionaliseren”, aldus pleitbezorger Sammy Mahdi (CD&V).

Financiële ondersteuning, lokale voetbalevents en expertise uitwisselen

Sammy Mahdi gelooft absoluut in het potentieel van het vrouwenvoetbal. Hij liet zich geregeld als supporter opmerken tijdens competitiematchen van OHL-dames alsook de internationale wedstrijden van de Red Flames. “Enkele speelsters hebben me ooit overtuigd om eens naar een match te komen kijken en sindsdien heb ik mijn hart verloren bij OHL-dames en bij het vrouwenvoetbal in zijn geheel.”, zegt hij daarover.

Vzw Gelijkspel is er om het vrouwenvoetbal te ondersteunen
Vzw Gelijkspel is er om het vrouwenvoetbal te ondersteunen

Het vrouwenvoetbal won de laatste jaren enorm veel aan aandacht en aan kwaliteit.

Vorig jaar haalden de Red Flames een historisch resultaat met een plek in de kwartfinale op het EK in Engeland. Dat gaf meteen ook een boost aan de populariteit van het vrouwenvoetbal in ons land.

“Op die golf moeten we verder meesurfen met vzw GelijkSpel. We werken daarom van onderuit aan de hand van een jaarlijkse projectoproep waarop amateurclubs kunnen intekenen. Op die manier kunnen we amateurclubs die willen investeren in hun vrouwenelftal een extra duwtje in de rug geven. Het is een echt bottom-up verhaal waarbij de concrete noden van de clubs aan het oppervlak komen en waarbij we proberen die drempels weg te werken om meer meisjes aan het voetballen te krijgen”, voegt Mahdi toe. Denk maar aan de aankoop van eigen competitie-outfits in vrouwenmaat, de organisatie van voetbaltornooien voor meisjes, het aantrekken van een vrouwelijke begeleidsters, educatie of activiteiten die gericht zijn op het verhogen van de beleving van het vrouwenvoetbal. In vele soms kleinschalige zaken kan de vzw een verschil betekenen voor heel wat clubs die wel willen inzetten op vrouwenvoetbal, maar het niet altijd kunnen bolwerken. Vzw Gelijkspel wil zelf ook lokale voetbalevents voor meisjes organiseren en fungeren als een platform om expertise, knowhow en best practices uit te wisselen tussen amateurclubs.”

Daarnaast pleit de vzw ook actief voor meer visibiliteit en aandacht voor het vrouwenvoetbal.

Dat wil de vzw creëren door bekende ambassadeurs uit te spelen en in te zetten op lokale rolmodellen, mensen met een hart voor het vrouwenvoetbal. “Meisjes hebben die rolmodellen ook gewoon nodig. Dat kan gaan over een bekende Red Flame als Janice Cayman of de lokale chiroleidster die goed tegen een bal trapt en zo meer jonge meisjes kan aanzetten om te beginnen voetballen”, zegt Sammy Mahdi. Om meer aandacht en dus ook meer supportersbeleving naast het veld te creëren, zal de vzw ook geregeld acties opzetten om supporters aan te trekken.

Mahdi en de vrouwelijke voetbaltop trappen een balletje voor vzw Gelijkspel
Mahdi en de vrouwelijke voetbaltop trappen een balletje voor vzw Gelijkspel

Vzw GelijkSpel heeft niet de pretentie om te oordelen hoe het vrouwenvoetbal in België zich moet organiseren op sportief vlak. Daar zijn andere gevestigde actoren zoals de KBVB en Voetbal Vlaanderen veel beter voor geplaatst. Vzw GelijkSpel wil samen met Sammy Mahdi mee zijn schouders zetten onder het vrouwenvoetbal en een positieve dynamiek van onderuit creëren. Dat wil de vzw dan ook doen in samenspraak met alle betrokken stakeholders.

Meer informatie via www.gelijkspel.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *