logo Casalina

De promotieregels in eerste provinciale duidelijk uitgelegd

De promotieregels in eerste provinciale duidelijk uitgelegd
Kan KHO Bierbeek na een moeilijk seizoen nog promotie vieren?

Bij enkele eersteprovincialers ontstond onlangs het idee dat enkel de top vijf in eerste provinciale met licentie voor nationaal voetbal mag mag meedoen aan de provinciale eindronde. Dat zouden momenteel enkel de kampioen en de tweede, Rotselaar én Fenixx, zijn. Het gaat echter om een misverstand omtrent de volgende formulering: “Indien de eerste van een reeks de licentie van regionale amateurclub niet heeft bekomen, wordt zij vervangen door de best geplaatste club, die hieraan voldoet, tot en met de vijfde in de reeks van het kampioenschap”, een onderdeel van Artikel V7.151 omtrent de stijgers naar derde amateur.

“De regel waarbij gekeken wordt tot en met de vijfde van het algemeen klassement is enkel van toepassing om als kampioen te kunnen stijgen, dat is artikel V7.151. Indien de eerste van een reeks de licentie van regionale amateurclub niet heeft bekomen, wordt zij vervangen door de best geplaatste club, die hieraan voldoet, tot en met de vijfde in de reeks van het kampioenschap. Voor deelname aan de interprovinciale eindronde, van waaruit eventuele bijkomende stijgers kunnen worden aangeduid, dient men in het bezit te zijn van de licentie van regionale amateurclub. De deelnemers zijn de drie periodekampioenen of hun vervanger(s)”, wist directeur competities van Voetbal Vlaanderen, Bart Huylebroeck. “In elk geval waarin een theoretisch gerechtigde deelnemer moet vervangen worden, wordt de eindrangschikking van het kampioenschap in dalende volgorde in aanmerking genomen voor het aanduiden van zijn vervanger. Dit is onder meer het geval als de de eerste of de tweede van het kampioenschap eveneens periodewinnaar geweest zijn, wanneer er geen drie verschillende periodewinnaars geweest zijn en indien de club geen licentie voor hogerop heeft”, vervolgde hij. “Het ziet er naar uit dat het voor de promotie tussen Beighem-Humbeek en Rotselaar zal gaan. Naast één van die twee zullen het op basis van klassement vandaag Bierbeek en Linden zijn die deelnemen aan de interprovinciale eindronde.”

In het geval van KFC Diest, slechts als ze nog tijdens deze competitie worden geschrapt dan zou er sprake zijn van een extra stijger.

“Diest wordt aanzien als een “natuurlijke” daler gezien ze in laatste vier eindigen. Ze kunnen in principe uitkomen in eerste provinciale. Nemen ze daar niet deel dan worden alle vrijkomende plaatsen opgevangen door extra stijger vanuit elke provinciale afdeling via eindrondes.”

Tussenstand teams die een licentie aanvroegen:
1. Sportief Rotselaar   48 punten
2. Fenixx BeigHum      48 punten
8. VK Linden                 36 punten
9. KHO Bierbeek          36 punten
12. Olympia Wijgmaal 32 punten

Zoals het er nu voorstaat in nationale reeksen zouden er zeven teams zakken in eerste provinciale, dus tot en met plaats tien. Als gevolg van een watervaleffect zakken er dan nog negen ploegen in de twee reeksen van tweede provinciale én dertien verdeeld over de vier reeksen in derde provinciale. Kortom de gevolgen zijn enorm. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *