logo Casalina

Meiden Eendracht Mazenzele-Opwijk moeten match op RWDM Girls opnieuw spelen, hun voorsprong en uitsluiting RWDM kwijtgescholden

Meiden Eendracht Mazenzele-Opwijk moeten match op RWDM Girls opnieuw spelen, hun voorsprong en uitsluiting RWDM kwijtgescholden
De meiden van Eendracht Mazenzele-Opwijk anno 2023-2024

Je moet het maar meemaken, met nog een kwartier op de klok 0-1 voorstaan met een speelster meer op het veld en dan werd de match afgefloten omdat de ref met de dood werd bedreigd. Eerst kregen de RWDM Girls een forfaitscore, in beroep beloonde de voetbalbond hen tot het opnieuw spelen van de wedstrijd in tweede interprovinciale a. Kortom een goal werd EMO afgenomen, een uitsluiting van de Brusselsen werd in de prullenbak gezwierd. De zwart-groen-gelen moeten nu deze zondag 5 mei dit duel afhaspelen. Te nemen of te laten en dit amper 48 uur op voorhand gecommuniceerd. Een wereldvreemde beslissing.

Hieronder een open brief van de dames van Eendracht Mazenzele-Opwijk. Voetbal Vlaanderen betaalt reclamespotjes maken voor Respect voor scheidsrechters, maar daar blijft het bij. Doodsbedreigingen die door een beroepscomité niet bekeken wordt als verbale agressie naar de ref toe… Een nationale bond moet een rechte lijn hanteren, met wat erboven ligt iets goeds is en eronder grondig verkeerd. Tegenwoordig kan je deze rechte gerust een kromme heten, een typisch Belgisch syndroom?

Wat een mooi seizoenseinde moest worden… …is voor onze Dames A in een zeer grote teleurstelling geëindigd.

Op zondag 14 april 2024 maakten we de verplaatsing naar RWDM voor de laatste uitmatch van het seizoen, met nadien enkel nog een thuismatch tegen kampioen Bredene op het programma. De dag ervoor hadden de resultaten van de andere matchen ervoor gezorgd dat we mathematisch zeker waren van het behoud en konden we de laatste twee matchen van het seizoen gewoon genieten van het prachtige spelletje dat voetbal toch is.

De zondagmiddag op RWDM begon in alle positiviteit en vreugde, want wat hing er een lekker sfeertje op de site van het Edmond Machtensstadion, waar er een ware Family Day werd georganiseerd op de club inclusief pannenkoeken en andere verwennerijen. De match start, de sfeer zit erin en wat wordt er mooi voetbal op de mat gebracht door beide ploegen. Overwicht voor de dames van RWDM, die op dat moment vechten voor een derde plaats en recht op de eindronde afstevenen. Onze Dames A, op dat moment op een achtste plaats in het klassement verweren zich sterk en laten ook enkele mooie dingen zien. Met 0-0 de rust in!

Na de rust worden de duels wat bitsiger, de sfeer iets grimmiger, deze wedstrijd moet en zal een winnaar hebben! In de 74ste minuut wordt er door de scheidsrechter een penalty gefloten in het voordeel van onze dames, na een trekfout van een speelster van RWDM. De penalty wordt genomen… en gemist! Maar wat blijkt, de doelvrouw was te vroeg van haar lijn gekomen, waardoor deze dient hernomen te worden. In tweede instantie wordt de penalty wel binnengetrapt en staan onze dames 0-1 voor met nog een kwartiertje op de klok. Valt hier iets te rapen vandaag? In de hetze die ontstaat na het scoren van de penalty ontstaat er heel wat tumult ten opzichte van de scheidsrechter, wat resulteert in twee gele kaarten en zelfs een rode kaart in het nadeel van RWDM.

Wanneer de relatieve rust ietwat teruggekeerd is, staan beide ploegen opnieuw klaar voor de aftrap, wanneer er plots wordt afgefloten door de scheidsrechter. In de vreugde van de goal hebben niet al onze dames meegekregen wat er gebeurd is, maar navraag leert dat er zowaar doodsbedreigingen werden geuit naar de scheidsrechter toe. En niet vanuit de grote tribune naast het veld, waar er dankzij de Family Day nog steeds een uitstekende sfeer heerste, maar wel door een persoon in RWDM-kledij die zich aan de ingang van het veld bevond (zijnde aan de overkant van de tribune) vlakbij de neutrale zone, waar geen supporters toegelaten werden. Een doodsbedreiging door een persoon die ook de enige vluchtroute van het veld af bezette, waardoor de scheidsrechter zich onveilig voelde en geen andere optie meer zag dan de wedstrijd te beëindigen.

Na een procedure bij de voetbalbond, waar in eerste instantie via het disciplinaire comité beslist werd om de scheidsrechter te volgen en de forfaitscore toe te kennen voor deze wedstrijd, kregen we vandaag, op 3 mei 2024, te horen dat na een beroepsprocedure besloten werd om de volledige wedstrijd te herspelen en dat al meteen op zondag 5 mei 2024 om 16.30 uur.

Als club wensen we ons niet uit te spreken over de gebeurtenissen van die dag, maar wensen we wel te benadrukken hoe teleurgesteld we zijn in de mate waarin we uiteindelijk benadeeld worden in deze hele zaak. Van 0-1 voorsprong, tegen 10 tegenstanders met nog een kwartier op de klok, is nu plots alles te hernemen vanaf minuut 0, 11 tegen 11, en worden we hiervan op de hoogte gebracht, ongeveer 48 uur vooraleer de match gespeeld dient te worden. De ratio in deze beslissing valt zéér ver te zoeken en ons rechtvaardigheidsgevoel laat ons niet toe te begrijpen hoe we onze 0-1 voorsprong moeten afgeven, en ook de rode kaart wordt geschrapt.
Het is niet te snappen in welke mate onze dames A in deze zaak als grootste benadeelde partij eruit blijken te komen, terwijl we geen enkel aandeel hadden in de feiten die zich afgespeeld hebben.

Deze beslissing heeft enkel verliezers, met als grootste verliezer misschien wel het voetbal als geheel, en alle meisjes/dames die elke match klaarstaan om met motivatie, inzet en voetbalplezier het veld te betreden.

Dames Eendracht Mazenzele Opwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *