logo Casalina

Eli Iwens stopt noodgedwongen op zijn 81ste met de triatlonsport

Eli Iwens stopt noodgedwongen op zijn 81ste met de triatlonsport
Eli Iwens met 118 1 en zoon Peter Iwens met 118 4 samen in actie Foto AATT

De oudste Ironman ter wereld, Eli Iwens uit Betekom roept carrière noodgedwongen een halt toe. Zijn cardioloog raadde hem aan om ermee te stoppen en diep in zichzelf besefte hij maar al te goed dat dit de juiste beslissing was. De ouderdomsdsdeken van het Aarschots Triathlon Team (AATT) neemt afscheid van de sport en van de club, hij was er twintig jaar actief en behaalde verschillende titels en topprestaties ondanks zijn gezegende leeftijd.

Het was naar aanleiding van een afwezigheid op een algemene vergadering van het AATT dat de bal aan het rollen ging.

“Triatlon was mijn leven van 2000 tot 2020. Ik was bijna twintig jaar actief; van mijn zestigste tot bijna mijn tachtigste. Op 81-jarige leeftijd, na corona en met zeven coronaire stents eindigt mijn leven als triatleet. Mijn cardioloog vond dat ik er maar moest mee stoppen. Mijn lichaam zei net hetzelfde, maar in mijn hoofd kon ik de stap moeilijk zetten. Na een jaar aanmodderen met zwemmen, fietsen, lopen, kan ik vandaag eindelijk berusten in mijn lot (sic) Gedaan met dromen over triatlon, trainingsschema’s opstellen, wedstrijden plannen en reizen organiseren. Waar ik vroeger met de toekomst bezig was, rest mij nu alleen terugkijken naar het verleden. Ik heb het allemaal zo niet bijgehouden. Wat voorbij is, is voorbij. Gedurende al die jaren moet ik zowat aan 130 triatlonwedstrijden deelgenomen hebben waaronder twaalf volledige ironmans, enkele lange afstandswedstrijden van ITU en een vijftigtal wedstrijden over de halve afstand. De rest waren kwart of sprinttriatlons”, herinnerde de prille tachtiger zich. “Dankzij de triatlonsport heb ik een groot stuk van Europa en een klein stukje van de wereld leren kennen met daarbij Hawaï, Las Vegas, Tennessee, Florida, Mexico, Zuid-Afrika, Turkije en nog vele anderen. Dankzij triatlon heb ik ook bijna twintig jaar kunnen deel uitmaken van AATT, meer dan een triatlon-, ook een toffe vriendenclub. Het heeft me niet alleen fysiek maar ook mentaal jong gehouden. Een stuk geschiedenis van de club heb ik mogen meemaken. Vele voorzitters heb ik zien komen en gaan, dit tot vandaag de dag met Benny Peeters en zijn actieve en gedreven ploeg. Met spijt in het hart neem ik afscheid van mijn geliefde sport dewelke ik met passie zo lange tijd heb kunnen beoefenen. AATT blijft in mijn hart. Ze kunnen in de toekomst nog op mij rekenen”, klonk het bij Iwens die onlangs zijn 81ste verjaardag vierde. Gezien AATT op zondag 17 juli hun jaarlijkse Plas- en Hageland Power Triathlon organiseren, zullen ze hier wel oren naar hebben.

Nog enkele statistieken; Iwens nam vier keer deel aan het WK in Hawaï, dat was in 2006, 2009, 2011 en 2016. Hij werd er toen respectievelijk derde, vijfde en twee keer tweede in zijn agegroup. Hij werd in 2012 wereldkampioen over de lange afstand in Baskenland 2012. Hij veroverde twee wereldtitels over de halve afstand namelijk in 2015 in het Oostenrijkse Zell am See en twee jaar later in het Amerikaanse Chattanooga, gelegen in de staat Tennessee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *