logo Casalina

Niels Albert werpt zich op als gezicht van campagne tegen zwerfvuil

Niels Albert werpt zich op als gezicht van campagne tegen zwerfvuil
De zwerfvuilactie lokte een twintigtal deelnemers van alle leeftijden

Wielrenners waarderen het mooie platteland waarin ze fietsen. Ondanks wat sommige mensen denken, is de wielertoerist echt wel bewust bezig met het afval dat ze onderweg verzamelen. Niels Albert toont hoe recreatieve en profwielrenners een voorbeeldrol spelen in de strijd tegen zwerfvuil.

Echte wielrenners rijden proper

“Wie al sportend geniet van de mooie natuur en ziet hoeveel vuil er langs de kant van de weg ligt, gaat nadenken over de impact van zwerfvuil”, vertelt Niels Albert, ex-profwielrenner en uitbater van de Niels Albert Bike Store in Tremelo. “Het is ook gewoon niet meer van deze tijd. Vroeger keek men al meewarig naar fietsers die zonder helm reden, nu kijkt men op die manier naar fietsers die vuil wegsmijten. Het is simpelweg niet meer van deze tijd”, wist de voormalig wereldkampioen veldrijden.

In het reglement van wielerclubs wordt vaak duidelijk vermeld dat iedereen zijn afval onderweg moet bijhouden. Ook op professioneel vlak is er reeds enkele jaren een kentering en mogen wielrenners niet zomaar hun afval weggooien tijdens de race. Zo worden er wegwerpzones voor afval afgebakend in de strijd tegen zwerfvuil bij wielerwedstrijden. De organisator neemt ook de verantwoordelijkheid om alles achteraf op te ruimen. Fietsen is één van de sporten die het meest beoefend worden in onze mooie natuur. Het landschap kan slechts zo mooi blijven als iedereen zijn steentje bijdraagt.

Grote zwerfvuilwandeling

In Tremelo staat de strijd tegen zwerfvuil hoog op de agenda. Voorbije zaterdagnamiddag organiseerde de gemeente Tremelo in samenwerking met de MiNa-raad de jaarlijkse zwerfvuilwandeling. De wandeling startte aan het gemeentehuis. Iedereen kon die dag mee de handen uit de mouwen steken voor een mooiere buurt. Niels Albert gaf de aftrap van de zwerfvuilwandeling waarop een kleine twintig vrijwilligers van alle leeftijden verzamelen hadden geblazen, ze werden in twee groepjes opgedeeld en genoten rijkelijk van een warm zonnetje.

Ook de allerkleinsten waren van de partij om het goede voorbeeld te geven
Ook de allerkleinsten waren van de partij om het goede voorbeeld te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *