logo Casalina

Wanneer Tips en Wouters de Kilimanjaro beklimmen…

Wanneer Tips en Wouters de Kilimanjaro beklimmen…
Boven het wolkendek op de Kilimanjaro

Vincent Tips (35) en Annelies Wouters (34) uit Tremelo trouwden op 17 juli 2021 en plaatsten het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania op hun bucketlist. Het werd tegelijk ook hun huwelijksreis, het kostte hen flink wat mentale en fysieke ontberingen maar ze haalden bij zonsopgang de top van de mythische berg.

Wouters is lerares in het middelbaar onderwijs aan het Atheneum Kamsa in Aarschot. Tips is werkzaam als Regional Warranty Performance Analyst bij Cummins Inc, de wereldleider in de ontwikkeling en productie van diesel en gas aangedreven verbrandingsmotoren, uit Rumst.

Wouters en Tips toen nog fysiek top
Wouters en Tips toen nog fysiek top

“Twee dagen nadien was het al duidelijk dat het door corona niet voor 2021 was. We zochten al een week na het huwelijk op hoe we het allemaal moesten aanpakken. Gelukkig konden we voorbije zomer ons doel beklimmen en bereiken, zodat we het niet hebben over de spreekwoordelijke vijgen na Pasen.”

Wouters ging ter voorbereiding veel lopen, Tips had binnenshuis een roei-apparaat dat hij duchtig gebruikte. “Met sporten alleen kom je er niet. We gingen vier uur per dag wandelen, dat om iets gewoon te worden op het vlak van blaren, die tocht ging niet vanzelf goed verlopen. We gingen bijvoorbeeld eens veertig kilometer wandelen in de omgeving van Theux, we reden dan nog gebroken terug naar huis”, verklaarde het koppel. “Tot op 3.000 meter was er oerwoud en dan gingen we via 4.000 meter hoogte. Daarna trokken we naar het basecamp, het laatste kamp voor de top, dat bevond zich op 4.700 meter hoogte. We sliepen daar in bij temperaturen tussen drie en min tien graden. We konden kiezen uit een kop koffie, gemberthee voor we de tent uitkwamen voor die finale tocht naar de top. We vertrokken om middernacht voor een tocht die normaal zeven uur in beslag neemt, na amper vijf uur waren we al op Stella Point, dat is één van de drie toppen van de Kilimanjaro die op 5.756 meter ligt. Ik voelde me ziek worden, maar dat was iets dat zich voornamelijk in mijn hoofd afspeelde als gevolg van de hoogte. Ik had last van mijn rug en Vincent kreeg steken in zijn zij”, wist Annelies.

Het koppel met zicht op de top van de wereld
Het koppel met zicht op de top van de wereld

De beklimming duurde vijf dagen en het opnieuw afdalen twee dagen

“Op de vijfde dag stonden we op de top bij een temperatuur van min twintig graden. We waren er dus twee uur te vroeg, voor zonsopgang en we moesten van onze gidsen dan traag naar ginds wandelen omdat ze dit ons moment niet wilden ontnemen. Eens boven op de top was het gevoel ongelooflijk, al die inspanningen, bloed, zweet en tranen, het was het allemaal waard. De ontlading van hetgene we twee jaar naar uitkeken was er. We leefden er ook enkele dagen boven een enorm wolkendek, dat uitzicht was ongelooflijk.”

Het vriest flink op de flanken van de Kilimanjaro 's nachts
Het vriest flink op de flanken van de Kilimanjaro ’s nachts

Gezien het koppel medeleven vertoont met hun gidsen die in aftandse kleren hen naar boven begeleidde, willen ze een actie op touw zetten

“Wij waren voorzien van goed materiaal, zij konden evengoed doodvriezen met die aftandse kleren en versleten Converseschoenen.. Ze hebben ook geen slaapzak mee, amper een aftands matje waarmee ze het moeten doen. We vonden het schrijnend, je leeft met hen mee. We willen met een partner een actie oprichten om materiaal te verzamelen om naar hen op te sturen.”

Wouters en Tips met enkele van hun sherpa's
Wouters en Tips met enkele van hun sherpa’s

Na hun “klimweek” trokken ze ter ontspanning nog op safari en daarna ging het richting Zanzibar, onder andere gekend als geboorteplaats van Queenzanger Freddy Mercury. In de toekomst mikken ze op een beklimming van de Mont Blanc, tenminste als ze genoeg bij elkaar kunnen sparen vooraleer de sneeuw daar is gesmolten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *