logo Casalina

Agoria Solar Team onthult unieke Belgische zonnewagen

Agoria Solar Team onthult unieke Belgische zonnewagen
Het Agoria Solar Team met hun nieuwste creatie

Het Agoria Solar Team heeft met trots hun nieuwe zonnewagen voorgesteld voor het Afrikamuseum in Tervuren. Twintig jonge ingenieursstudenten van de KU Leuven onthulden de hoogtechnologische wagen die ze in de loop van het voorbije jaar hebben ontworpen en gebouwd. Opvallend? De door zonne-energie aangedreven wagen heeft slechts drie wielen en een unieke gestroomlijnde kogelvorm.

Het Agoria Solar Team bouwt om de twee jaar een volledig nieuwe zonnewagen om hiermee de sterktes van hernieuwbare energie en de nieuwste technologieën aan te tonen. Pilote Birgitt Peeters reed de eerste meters met de nieuwe zonnewagen, genaamd BluePoint Atlas, langs het Afrikamuseum in Tervuren. Een goed passende locatie aangezien het Solar Team dit najaar voor het eerst zal deelnemen aan een internationale raceuitdaging op het Afrikaanse continent. De lat ligt hoog voor de Belgen, want met hun vorige zonnewagen uit 2019 werd het team zowel Europees- als wereldkampioen.

Drie wielen en een spitse neus

De ondertussen negende Belgische zonnewagen is op verschillende vlakken verbeterd en geoptimaliseerd vergeleken met haar voorgangers. Meest opvallend is de keuze voor een spitse wagenvorm. Deze gestroomlijnde vorm zorgt voor een minimale luchtweerstand tijdens het rijden wat finaal resulteert in een sterk verminderd energieverbruik van de zonnewagen. De keuze voor de wagenvorm is voortgevloeid uit duizenden berekeningen en computersimulaties. Het team is ervan overtuigd dat ze collectief uit de kast hebben gehaald om een zeer performante zonnewagen te bouwen.

“Naast de unieke wagenvorm heeft de BluePoint Atlas ook een wiel minder dan voorgaande zonnewagens. Het voordeel van een driewieler is het verminderde contactoppervlak met de ondergrond waardoor er minder wrijving ontstaat. Om de stabiliteit tijdens het rijden te verbeteren heeft de zonnewagen twee wielen vooraan en één centraal wiel achteraan”, wist Victor Verhaert (22, Edegem), de teammanager van het Agoria Solar Team.

“De nieuwe zonnewagen zal op vijf dagen tijd zo’n 2.500 kilometer moeten afleggen in de warme Marokkaanse Sahara. Zeker de vele hoogtemeters langs de voet van het Atlasgebergte zullen een grote uitdaging met zich meebrengen”, wist Birgitt Peeters (24, Holsbeek), de pilote van de zonnewagen.

Technische informatie en interessante weetjes over de BluePoint Atlas vind je hier terug.

Één gedachte over “Agoria Solar Team onthult unieke Belgische zonnewagen

Geef een reactie