Q8 tempo oil banner

 

Belgische Solar Team test gloednieuwe zonnewagen op Circuit van Spa-Francorchamps

Belgische Solar Team test gloednieuwe zonnewagen op Circuit van Spa-Francorchamps
Pilote Birgitt Peeters geflankeerd door enkele teamleden Foto: Agoria Solar Team

De gloednieuwe zonnewagen van het Agoria Solar Team reed voorbije woensdag en donderdag op het Circuit van Spa-Francorchamps. Het is de allereerste keer dat er een zonnewagen rijdt op het grootste racecircuit in België, één van de mooiste circuits ter wereld. Het Leuvense studententeam baande alvast de weg voor de Grand Prix Formule 1 van België die er binnen twee weken zal plaatsvinden.

Eerste zonnewagen op Spa-Francorchamps

Normaal gezien testen de twintig ingenieursstudenten van het Belgische Solar Team hun zonnewagen op afgelegen testdomeinen zonder al te veel bochten of hellingen. Uitzonderlijk kreeg het Leuvense team deze week de kans om twee avonden met hun innovatieve zonnewagen te rijden op het circuit van Spa-Francorchamps.

Binnen twee weken meerijden met de Grand Prix Formule 1 van België zal de zonnewagen niet onmiddellijk mogen. Toch vond de gestroomlijnde zonnewagen van slechts 180 kilogram aan hoog tempo en aan een zuinig energieverbruik haar weg doorheen het parcours. Met een maximale snelheid van 150 kilometer per uur en een autonomie van minstens 700 kilometer (zonder zon!) vormt de Belgische zonnewagen een mooi voorbeeld van wat mogelijk is met hernieuwbare energie en de nieuwste technologie.

“Het is de eerste keer dat we met een zonnewagen op het circuit van Spa-Francorchamps hebben gereden. Het was echt een heel unieke en toffe ervaring. Alles is heel goed verlopen. We hebben vandaag veel strategische en mechanische tests gedaan. Zo hebben we gekeken hoe de zonneauto reageert op hellingen en bochten, en welk energieverbruik daarbij hoort. Zo bereiden we ons goed voor op de race in Marokko”, vertelde Birgitt Peeters (24, Holsbeek), de pilote van de zonnewagen

Als voorbereiding voor de race in Marokko

Dit najaar trekt het studententeam voor het eerst met een zonnewagen naar het Afrikaanse continent. Eind oktober zullen ze het met hun nieuwe wagen opnemen tegen tal van internationale universiteiten in een raceuitdaging van 2.500 kilometer doorheen de Marokkaanse Sahara. Deze uitdagende rit van vijf dagen loopt voor een goed stuk langs het Atlasgebergte waar het team heel wat hoogtemeters te wachten staat.

Het is voornamelijk voor deze hellingen dat de zonnewagen vandaag op het Circuit van Spa-Francorchamps werd getest. In het circuit zit er een helling van zeventien procent verscholen, een situatie die zich ongetwijfeld ook in het Atlasgebergte zal voordoen. De zelfgemaakte motor en motorcontroller van de zonnewagen werden hier de voorbije dagen goed op de proef gesteld. In België verlopen de testen alvast zeer succesvol, nu is het nog juist de opdracht om het ook in Marokko tot een goed einde te brengen.

De befaamde zonnewagen in kwestie Foto: Agoria Solar Team
De befaamde zonnewagen in kwestie Foto: Agoria Solar Team

“In oktober gaan we met onze zonnewagen deelnemen aan een race in de Marokkaanse Sahara. Hier leggen we in vijf dagen 2.500 kilometer af aan de voet van het Atlasgebergte. De lat ligt hoog voor het team, want met onze vorige zonnewagen, gebouwd in 2019, werden we zowel Europees als wereldkampioen”, wist Holsbeekse pilote Birgitt Peeters.

Het Agoria Solar Team stelde vorige week hun nieuwe zonnewagen, de BluePoint Atlas, voor aan het Afrikamuseum in Tervuren. Het team zal met de nieuwe wagen eind oktober deelnemen aan de Solar Challenge Morocco. Dat kan u hier nog eens opnieuw lezen.

Geef een reactie