logo Casalina

Belgisch Kampioenschap lange afstand en marathon speedskaten op de weg in Leuven

Belgisch Kampioenschap lange afstand en marathon speedskaten op de weg in Leuven
De omloop van het BK in Wilsele

Het Belgisch Kampioenschap over de lange afstand en marathon speedskaten vindt deze zondag 3 oktober op de weg in Leuven plaats. De wedstrijd wordt georganiseerd in de wijk Kwadenhoek in Wilsele-Putkapel. De organisatie gebeurt door de Leuvense club RSC Heverlee, met medewerking van Stad Leuven en Provincie Vlaams-Brabant. Het BK marathon speedskating is een lange afstandswedstrijd op skeelers waarbij de afstanden afhankelijk zijn van de leeftijd.

  • Het BK lange afstand wordt verreden door de scholieren en cadetten meisjes en jongens over een afstand van 10.548 meter op het parcours van één kilometer lang. Dit zijn 10 ronden van 1.012m met daarbij het vertrekpunt op 428 meter van de finish.
  • Het BK marathon vindt plaats over een afstand van 42.195m, dit zijn 41 ronden van 1.012 meter met de start op 703 meter van de finish. De eerste drie van deze wedstrijden krijgen een gouden, zilveren en bronzen medaille van dit kampioenschap.

Wedstrijden voor de kleintjes

Voorafgaand aan deze wedstrijden vinden wedstrijdjes voor de jongere categorieën, de miniemen en de pupillen meisjes en jongens plaats. De drie beste winnen een beker en alle andere deelnemers een medaille. Ook tijdens de pauze is er nog een recreatief wedstrijdje voor recreanten en sympathisanten.

De lange Leuvense traditie

RSC Heverlee heeft een lange en succesvolle traditie met de marathon en ook dit jaar hebben ze een aantal favorieten voor de titels in iedere categorie. “In 2019 waren de titels bij de dames voor Katrien Hernalsteen en bij de U15 voor Lena Bollaerts en Siebe Suttels van RSC Heverlee. We hopen dit jaar op net zo veel of zelfs nog meer titels voor RSC Heverlee!”, klonk het. “Het wereldrecord is in handen van Bart Swings van RSC Heverlee met een gemiddelde snelheid van bijna 45 km/uur. Zo snel zal er niet gereden worden in Leuven, maar we verwachten wel hoge en spectaculaire snelheden tijdens meer dan een uur. Helaas zal Bart niet deelnemen aan dit kampioenschap door zijn schaatsvoorbereiding op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.”

Programma

– 13.20 uur : U15 kwartmarathon over 10.548 meter

– 13.45 uur: pauze met een recreatiewedstrijd over korte afstand voor alle geïnteresseerden die een keer willen ervaren hoe het voelt om een wedstrijd te rijden

– 14.15 uur : jeugd/senioren/liefhebbers vrouwen : marathon : 41 ronden + 703 m                  42.195 m

– 15.45 uur : jeugd/senioren/liefhebbers mannen  : marathon : 41 ronden + 703 m                  42.195 m

– 17.15 uur : prijsuitreiking, onder meer door Schepen van Sport Johan Geleyns

Kwaden hoek zondag 3 oktober

Door de Covid crisis kwam het wedstrijdprogramma van nationale bond Skate-Vlaanderen pas laat tot stand en werden de meeste wedstrijden in het najaar gepland. RSC Heverlee zat als Leuvense club daarbij in een gespannen situatie door de uitdaging: “Leuven Europese Sportstad 2021”, het ontberen van een wedstrijdpiste en een drukke najaarsagenda met het WK Wielrennen in de stad. In de wijk ‘Kwadenhoek’ in Wilsele-Putkapel werd een prachtlocatie gevonden, met goed asfalt en de goede bereikbaarheid via de ingang aan het Straetmanshof.

De toegang is gratis rondom het volledige parcours, ter plaatse zijn er drinken en snacks te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *