logo Casalina

Zestiende editie Yonex Belgian International zonder Belgen op hoofdtabel

Zestiende editie Yonex Belgian International zonder Belgen op hoofdtabel
Een overzichtje van een kwalificatiedag op de YBI Badminton Challenge in Leuven

Om en bij de 450 badmintonners en badmintonsters, die uit nagenoeg alle delen van de wereld kwamen, lokte de zestiende editie van de Yonex Belgian International. De ideale locatie voor een evenement van die grootte was uiteraard de Leuvense Sportoase aan de Philipssite. Na twee van de vier toernooidagen werd wel een pijnlijke trend duidelijk, België is een klein badmintonland want alle deelnemers met Belgische driekleur achter hun naam waren na de kwalificaties uitgespeeld.

Het waren vooral enkele Aziatische grootmachten die de zeges naar zich toetrokken op Leuvense onderbodem. Jona Van Nieuwkerke uit Lanaken ging er op de tweede dag uit, hij had last van de knie.

“Corona maakt het uiteraard niet gemakkelijk om dit te organiseren in deze tijden. De atleten komen uit landen met andere covid-maatregelen en moesten zich bij aankomst aanpassen”, opent Jasper Roelandts, Verantwoordelijke opleidingen en G-badminton bij Badminton Vlaanderen. “We werden als Belgen ook geconfronteerd met de harde realiteit in de badmintonwereld. We zijn een klein badmintonland zeker tegenover die vele Aziatische ervaren landen. Badminton is in ons land relatief goed gekend, maar eerder als recreatieve competitie- dan als professionele sport. Het was moeilijk voor ons om als Belgen verder te raken in het toernooi. Een kwart- of een halve finale was leuk geweest, maar is voorlopig niet haalbaar. Badminton is een binnensport en dat werd door corona belemmert, gelukkig is er nu beetje bij beetje sprake van een heropleving. De jeugd vertoont potentieel om ver te raken. We zijn benieuwd naar wat nog komen moet.”

Wezemaalse Lise Jaques die een halve thuismatch speelde, zat minder “in the zone” en moest ook huiswaarts keren.

“We tellen uiteraard minder inwoners dan die grote Aziatische landen, maar wat vooral meespeelt is dat voor hen badminton het voetbal van bij ons is! Het is dus heel populair en kent veel faciliteiten”, bekijkt de profspeelster het breed. “Het was niet onze beste dag in Leuven. We maakten iets te veel foutjes en hadden last om de focus te bewaren.”

De Yonex Belgian International is een onderdeel van het Badminton Europe Circuit en geldt als een top 200 à 300-toernooi. In Parijs vond op hetzelfde moment een top honderdtoernooi plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *