WK Wielrennen bracht economische boost in Vlaamse economie met zich mee
De internationale wielerbond UCI en de organisatie van het WK Wielrennen in Vlaanderen maakten voorbije donderdag de resultaten bekend van verschillende studies en rapporten rond de impact van het WK. De Stad Leuven liet een ook een eigen onderzoek voeren naar de sociaalmaatschappelijke impact. Daarvoor werkte ze samen met de Onderzoeksgroep Sport- en Bewegingsbeleid van de KU Leuven. De resultaten daarvan worden binnenkort bekendgemaakt.
Het WK wielrennen was niet enkel een succes op vlak van toeschouwersaantallen en beleving langs het parcours, ook op economisch vlak zorgde het WK voor een boost. Uit een aantal studies en rapporten blijkt dat het WK zorgde voor een boost van 27,4 miljoen euro bruto toegevoegde waarde in de Vlaamse economie. Voor Leuven zijn er geen aparte cijfers.
“Tijdens de WK-dagen was het vooral de lokale horeca die kon meesurfen op het succes van het WK”, zegt schepen van sport en handel Johan Geleyns. “Na een moeilijk jaar waren de Leuvense hotels tijdens de WK-dagen zo goed als helemaal volgeboekt. De cafés beleefden hoogdagen. Wie dicht bij het parcours gelegen was vestigde soms zelfs records. Ook heel wat eetgelegenheden kregen extra volk over de vloer. De klassieke shoppers die liefst naar Leuven komen lieten hun winkeltassen thuis en genoten eerder van het spektakel, maar doordat Leuven zo geweldig internationaal op de kaart werd gezet, is het vertrouwen bij de lokale handelaars groot dat de economische return voor Leuven in de komende maanden en jaren nog zal volgen. De meer dan vijftig lokale initiatieven die voor en tijdens het WK georganiseerd werden, zorgden ook voor extra bezoekers.”
De Onderzoeksgroep Sport- en Bewegingsbeleid van de KU Leuven voerde in opdracht van de stad een onderzoek uit naar de sociaalmaatschappelijke impact van het WK wielrennen, alsook naar de impact van de titel ‘Europese Sportstad 2021’. De onderzoeken kaderen in de publicatiereeks Beleid en Management in Sport. De resultaten van deze zogenaamde BMS-studies worden binnenkort bekendgemaakt.
“We zijn heel benieuwd naar die resultaten. Dat zal ons een goed inzicht geven in hoe de Leuvenaar het WK wielrennen en het Europees sportjaar ervaren hebben. Maar ook in kader van het nalatenschap van beide projecten zullen we er heel wat nuttige informatie kunnen uithalen om ons lokaal sportbeleid nog beter af te stemmen op de noden en wensen van onze inwoners. Eind maart wordt de BMS-studies gepubliceerd”, besluit schepen Geleyns.