logo Casalina

Welke Vlaams-Brabanders en streekrenners starten op de GP Sven Nys in Baal?

Welke Vlaams-Brabanders en streekrenners starten op de GP Sven Nys in Baal?
Het podium bij de mannen in Baal editie 2021met vlnr Van Aert, Van Der Poel en Pidcock

Op nieuwjaarsdag vindt traditiegetrouw de Grote Prijs Sven Nys in Baal plaats. In de verschillende reeksen staan verschillende Vlaams-Brabanders en streekgenoten aan de start en worden deze voor het eerst in 2022 in de schijnwerpers geplaatst omtrent wat hun mogelijkheden zijn in deze veldrit. Opgemerkt moet worden dat niet iedere veldrijder die op de startlijst staat, effectief van start gaat. Net zoals vorig jaar zal deze editie zonder publiek plaats vinden.

De vrouwelijke juniores gaan om klokslag tien uur van start.

In deze enorm internationaal getinte wedstijd draagt Liedekerkse Febe De Smedt het rugnummer 21. Ze betwiste al enkele wereldbekers en kan aanspraak maken op top twintig. “Er komen vele renners aan de start die ik ook nog ken van de wereldbekers in Namen en Dendermonde. Een plaats durf ik er niet op te plakken, maar de omloop ziet er enorm leuk uit op het eerste zicht”, klonk het bij de ranke tiener die het ook op de weg prima doet.

Febe De Smedt voelde zich niet top in Hever
Febe De Smedt zal flink wat modder vinden in Baal

Haar ploeggenotes bij de AA Drink – Young Lions die uit de buurt komen, onder andere Lore De Schepper uit Bonheiden en Anne-Sofie Marien uit Sint-Katelijne-Waver hebben minder ervaring. Marien is nog maar een klein half jaar actief. Ze zullen normaal gezien in het zog van De Smedt eindigen. Op voorhand waren er 36 rensters ingeschreven.

Bij de mannelijke junioren, die er vanaf elf uur de beuk ingooien, gaan ze normaal met zijn 81 starten.

Meer starters, meer streekgenoten. Eerstejaars Wies Nuyens uit Borchtlombeek werd dit seizoen vice-provinciaal kampioen in Boortmeerbeek. De tiener van Alfasun Alfacool CT won onder andere al een keer in Sint-Truiden, werd vierde in de Ethias Cross in Essen, onlangs in de X20 Badtrofee in Loenhout finishte hij als zeventiende. In Baal de volgende manche van de X20 Badtrofee zou top tien tot de mogelijkheden kunnen behoren. Provinciaal kampioen Seppe Van Den Boer uit Elewijt, die al meer dan een handvol keren won, zou dat ook moeten kunnen realiseren net zoals ploegmaat bij de AA Drink – Young Lions Dario Van Der Heyden uit Liedekerke. In de Ethiascross in Essen was hij vijfde, in Leuven en de Nederlandse wereldbeker in Rucphen plaatste de tweedejaars zich als zesde. Toon Van Den Bergh uit Putte, Brent Op de Beeck uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Ruben Van Den Broeck, Cisse Duts beginnen hun 2022 ook in het modderige veld in Baal.

Wies Nuyens (r) is normaal op nieuwjaarsdag in Baal van de partij
Wies Nuyens (r) is normaal op nieuwjaarsdag in Baal van de partij

De beloften beginnen er stipt op het middaguur aan! Ze schieten normaal gezien met 83 uit de pedalen na het startschot.

Bij de U23 kan thuisrenner en tweedejaars Thibau Nys met rugnummer twaalf verrassen, nadat hij de vorige manche van de X20 Badtrofee op zijn naam schreef. In zijn thuiscross won hij al twee keer de strijd, kortom hij kent elke millimeter op de omloop. Zijn kompaan in de jeugd en ploegmaat bij de Baloise-Trek Lions, Ward Huybs uit Herselt, kan ook meedingen voor top vijftien à twintig. Victor Van De Putte, nu actief voor het UCT Ride, CT en voordien jaren bij de AA Drink – Young Lions, kent de omloop ook zeer goed en kan aanleunen bij de top tien. Hij won dit jaar in Slowakije al een cross. De Zwitser Dario Lillo, renner van het plaatselijke Team Deschacht-Hens-Maes CT, zou ook in de buurt van de beste tien kunnen eindigen. Na ziekte reed hij in Loenhout zijn eerste cross op vijf weken tijd, hij werd er vijftiende. De Baalse ondergrond zou zijn ding moeten zijn.

Provinciaal kampioen Jens Clynhens uit Wilsele, Senna Van Cutsem uit Roosdaal, thuisrenner Ferre Geeraerts die met ambitie hiernaar uitkeek, Stef Janse uit Waanrode en Jarno Jordens uit Rillaar die voor het plezier meedingt maar stilletjes ook ambitie vertoont, zijn de overige provinciegenoten om in het oog te houden. Eerstejaars Lukas Vanderlinden uit Neerijse stond aanvankelijk op de startlijst, maar start uiteindelijk in het Luxemburgse Pétange op zoek naar UCI-punten.

Ferre Geeraerts zal vermoedelijk niet meer crossen deze winter
Ferre Geeraerts zal andermaal in Baal met plezier ploeteren

Om 13.45 uur gaat de vrouwelijke elite van start. Bij hen 72 strijdsters op de startlijst.

Belofte Kiona Crabbé uit Kumtich wordt bekeken als één van de kanshebsters op de Belgische titel in Middelkerke binnenkort, bij de elite behoort top twintig tot de opties. Julie Brouwers uit Ham, de vriendin van Rillaarse belofte Jordens, zou in haar buurt moeten uitkomen. De Nederlandse Maud Kaptheijns, draagt rugnummer 32, van het plaatselijke Team Deschacht-Hens-Maes CT zou ook goed kunnen presteren indien pech eens uitblijft. Ze moet wel van ver terug komen, de vierde of vijfde startrij. Landgenote Annemarie Worst, de ega van Tremelose prof Vincent Baestaens, maakt kans op een podium. De Britse voormalige toproeister Laura Greenhalgh, die al enkele jaren in het Brusselse woont en kleine en grote veldritten afwisselt, en de Zemstse kinesiste Kim Knaeps (36) die haar debuut maakt in Baal, zijn ook opvallende namen op de deelnemerslijst.

Kiona Crabbé centraal in beeld
Kiona Crabbé centraal in beeld

De mannelijke toppers vliegen de modder in vanaf 15 uur. Daar zijn ze op papier met 54, in realiteit zullen het er minder zijn.

Het rugnummer tien van de Spanjaard Felipe Orts, is de régional de l’étape in Baal, daar hij samen met zijn twee mecaniciens deze winter op nog geen kilometer van de omloop verblijft in Betekom. Een zevende plaats in zijn vorige cross in Loenhout doet al het beste vermoeden! Dat kan u hier nog eens nalezen. Van Team Deschacht-Hens-Maes CT komen enkel Bertemnaar Lander Loockx en Tom Meeusen aan de start. De rest zet alles op de wereldbeker in Hulst of raakte niet tijdig klaar. “We hopen op top tien voor Tom Meeusen, hij is echt sterk bezig. Loockx is een klein vraagteken, zijn laatste twee wedstrijden waren minder. Misschien volgt in Baal een kentering”, klonk het bij de ploegleiding van het Team Deschacht-Hens-Maes CT. Diether Sweeck, Mathijs Wuyts uit Beerzel die werkzaam is als redder in het zwembad van Tremelo en thuisrenner Yelle Leaerts uit Baal zijn de plaatselijke crossers.

Felipe Orts in zijn Spaanse kampioenentrui Foto Benny Van Calster
Felipe Orts zal na Baal weer meedingen om de nationale titel Foto Benny Van Calster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *