logo Casalina

Vijftiende editie Craywinckelhof – Omloop van het Hageland belooft vuurwerk

Vijftiende editie Craywinckelhof – Omloop van het Hageland belooft vuurwerk
Wint Marta Bastianelli andermaal de Craywinkel - Omloop van het Hageland? Beeld Eric Mostrey

Deze zondag is het onmiddellijk Boem Paukeslag voor het vrouwelijke internationale wielerpeloton in de Craywinckelhof – Omloop van het Hageland met start in Aarschot en aankomst in Tielt-Winge. Voormalige winnaressen Marta Bastianelli en Lorena Wiebes staan alvast te trappelen van ongeduld. Uit eigen streek is het cyclocross van Kiona Crabbé uit Kumtich nog niet zo lang afgelopen, maar toch staat ze aan de start in Aarschot.

Het begon 15 jaar geleden als een interclub en ondertussen is die opgewaardeerd tot een UCI 1.1-koers.

“In de beginperiode werd er nog wat meewarig gekeken naar de vrouwenkoers. Ondertussen zijn we blij dat we mee aan de wieg staan van de opwaardering van het vrouwelijke wielrennen. We hebben stelstelmatig de omloop uitgewerkt tot wat ie nu is. Door corona kregen we vorig jaar een uitzondering en mochten er in plaats van 7 World Tourteams er 10 op startlijst staan op een totaal van 14. Dit jaar vroegen we andermaal een uitzondering aan, maar die kregen we niet. We zijn nu met 7 World Tourteams en 18 UCI procontinentale teams, een totaal van 25 deelnemende ploegen. Dit terwijl er 13 WT-formaties interesse vertoonden. Het waren harde noten om te kraken voor deze mooie opener van het Belgische wielerseizoen”, wist koersdirecteur Roger Nolmans uit Tielt-Winge.

De 7 World Tourteams bestaan uit het UAE Team (Marta Bastianelli, Movistar Team (Emma Norsgaard die vorig jaar tweede was in Tielt), Team SD Worx (Lorena Wiebes, Femke Markus), Trek-Segafredo (Elynor Backstedt), Lifeplus Wahoo (Ella Harris), het Australische Jayco AIUIa (Nina Kessler) én EF Education (Letizia Borghesi en Clara Honsinger). Aan Belgische zijde is het vooral uitkijken naar Fenix – Deceuninck die voorlopig youngsters Julie De Wilde, Marthe Truyen, Puck Pieterse, Cecilia Van Zuthem, Sara Van De Vel uit Leuven en Laura Suessemilch aan de start brengen. Bij het Nederlandse Parkhotel-Valkenburg krijgt de snelle Marith Vanhove het rugnummer eindigend met het cijfer 1 aangereikt. Bij Proximus – Alphamotorhomes kan je Kiona Crabbé herkennen aan het rugnummer 186.

Er starten 25 teams met 6 rensters, goed voor een totaal van 150 starters.

“Op zich konden we nog tot 176 deelnemers gaan, maar de veiligheid primeert in onze koers. Er zijn wel geen clubteams aanwezig, ik ben zeker niet tegen hun aanwezigheid. Echter in het verleden durfde het wel eens te gebeuren dat na amper 15 gereden kilometers 5 van de 6 rensters van zo’n team er al zo goed als uitgereden waren. Ik verwees hen door naar Brussel-Opwijk dat op dezelfde dag plaats zal vinden”, wist Nolmans. “Renners om naar uit te kijken zijn volgens mij Febe Jooris die het enorm goed doet. Ook Julie De Wilde kan wel iets op deze omloop. Als ze met de vorm van de GP de Wallonie, die ze in september 2022 won, naar onze race trekt dan komt het goed. Op onze twee grote rondes zie ik de hellende Kerkstraat in Molenbeek-Wersbeek zijn rol spelen als scherprechter”, besloot de succesvolle organisator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *