logo Casalina

Vier op een rij voor Mathieu van der Poel op nieuwjaarsdag in Baal

Vier op een rij voor Mathieu van der Poel op nieuwjaarsdag in Baal
Het podium bij de mannen in Baal editie 2021met vlnr Van Aert, Van Der Poel en Pidcock

Mathieu van der Poel versnelde vooraan met nog drie van de zeven lussen in de aanslag. De wereldkampioen van Alpecin-Fenix hield de kloof op latere tweede Van Aert en kon zo voor het vierde jaar op rij al zegevieren op nieuwjaarsdag. Halfweg leek de Brit Pidcock over de beste papieren te beschikken, maar hij moest als derde zijn meerdere erkennen in de Nederlander.

44 crossers stonden op nieuwjaarsdag paraat om elkaar, de ijzige wind en de modderige Balenberg te trotseren. Hermans en zijn ploegmaat bij het Tormans CT, Van Kessel, namen de beste start en leidden halfweg de openingslus het deelnemersveld, gevolgd door Van Aert en de wereldkampioen. Van het thuisrijdende Group Hens – Maes Containers kwam Tom Meeusen in het deel achteraan op de omloop in de eerste lus als negende en Bertemnaar Lander Loockx als zeventiende door. Thuisrijder Thibau Nys en Jelle Camps uit Boortmeerbeek begonnen goed aan hun inhaalrace van uit de achterste regionen.

Tot halfweg leek Brits kampioen Pidcock de te kloppen man, daarna zette Van Aert zich weer op kop. Ze reden iets voor halfweg met zijn vieren vooraan. Dat waren wereldkampioen Van der Poel, Europees kampioen Iserbyt die zijn comeback deed na zijn val in Heusden-Zolder, Pidcock en Van Aert. Iets later kwam Vanthourenhout aansluiten. Belgisch kampioen Laurens Sweeck leek zijn dag niet te hebben en kwam toen door als zevende. Daarachter volgde een groepje met Kielich, Thijs Aerts, Loockx en Meeusen die streden voor plaats elf. Iets na halfweg spatte dat groepje uit elkaar. Kort daarna kwam Thibau Nys aansluiten bij Meeusen, Loockx en Diether Sweeck. Camps verdween met nog ongeveer anderhalve ronde te gaan uit de race door de gevolgen van een val.

Het groepje met van links naar rechts Loockx, Meeusen, Diether Sweeck (achter Nys) en Nys
Het groepje met van links naar rechts Loockx, Meeusen, Diether Sweeck (achter Nys) en Nys

Van der Poel schudde vooraan aan de boom iets na halfweg en de rest moest wijken, enkel Vanthourenhout leek te kunnen volgen. Hij graaide hierdoor blijkbaar diep in zijn energiereserve en overschreed finaal als vijfde de meet. Van Aert kwam nog het dichtste maar van der Poel kon het houden.

In de finale brak van der Poel uit
In de finale brak van der Poel uit

Bij de streekrenners werden Laurens en Diether Sweeck uit het nabije Heist-op-den-Berg respectievelijk negende en veertiende. Meeusen nam plaats vijftien in, Loockx kwam binnen als zestiende. Nys maakte in de slotronde nog een foutje, maar veel maakte dat niet meer uit, zijn kaars was zo goed als uit. De coming man van Baloise Trek Lions kwam binnen als achttiende en tweede Belgische belofte van de race.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *