logo Casalina

UCI crossranking door elkaar geschud!

UCI crossranking door elkaar geschud!
Tom Meeusen ziet opeens enkele nobele onbekenden voor hem staan in de UCI-stand Foto: Laurens Lenaerts

De UCI heeft donderdag de nieuwe wereldranglijsten veldrijden de wereld ingestuurd. De wielerbonzen uit Zwitserland willen het eerlijker maken. Hoe willen ze dat doen? Met een overgangsregel dit stelt dat alle punten die vorig seizoen verdiend werden in crossen die dit jaar afgelast werden, worden behouden tot het seizoenseinde. Volgend jaar wordt alles op nul gezet behalve de punten op het komende WK in Oostende.

De veldritwereld wordt geteisterd door covid 19, de maatregelen en de gevolgen daarvan. Al vele crossen werden afgelast, een maandje geleden mocht de jeugd niet meer rijden en de elites z/c kunnen op enkele uitzonderingen na dit weekend in Merksplas ook hun ding niet meer doen. Daar bovenop vond de UCI dit het ideale moment om de ranking te hertekenen.
Vanaf het veldritseizoen 2021-2022 beginnen alle veldrijders weer vanaf nul. Enkel de behaalde punten behaald op het komende WK in Oostende zullen blijven meetellen. Met andere woorden wie geen selectie in de bus krijgt, start volgend jaar al met een enorm nadeel qua startvolgorde die wordt bepaald door de UCI-ranking.

Waarom er ûberhaupt nu nog een overgangsmaatregel nodig is dit seizoen, daar heeft iedereen het raden naar. Deze regel houdt in dat alle punten die vorig seizoen verdiend werden in crossen die dit jaar niet plaats vinden als gevolg van de coronacrisis, worden behouden tot het einde van de lopende campagne. De gevolgen zijn de moeite. Opmerkelijk is ook dat bijvoorbeeld Yannick Peeters die in juni stopte met cyclocrossen op plaats 53 terecht komt en maar liefst 73 plaatsen winst boekt in de UCI-stand. Moest hij nog hypothetisch tien UCI-punten pakken dan is hij startgerechtigd in wereldbekers omdat hij net in de top vijftig staat… De Nederlander Gosse van der Meer reed dit seizoen vier veldritten, de laatste was voorlopig midden oktober in het Zwitserse Bern, daar werd hij 23ste. Hij stijgt 35 plaatsen van de 86ste naar de 51ste stek.

Bij de vrouwen staat de Nederlandse Geerte Hoeke voorlopig als 36ste in de UCI ranking, ze stopte met veldrijden begin juni van dit jaar. Zo verhindert ze in principe ongewild dat een extra meisje manches van de wereldbeker kan betwisten. Bij de Belgischen voelt Suzanne Verhoeven (24) zich terecht toch wat bekocht.

“Die nieuwe UCI ranking is de grootste boosdoener voor mij. Ik heb met de crossen in Zweden en mijn crosstrip met Tsjechië en Polen op dit moment, veel geïnvesteerd om die top vijftig in te komen. Na Tsjechië stond ik 51ste in de ranking. Na een goede wedstrijd in Polen had ik in de top 50 gestaan. Toen ik naar de recente UCI ranking keek en ik was teruggezakt was naar plaats 62 met nog honderd punten achterstand op die vijftigste plaats, dat was bitter. Ik heb vorig jaar geen wereldbekers gereden, dus die punten heb ik sowieso niet. Komt er nog eens bij dat iedereen volgend seizoen vanaf nul begint, buiten die WK-punten. Mijn investeringen zijn dus helemaal voor niets zijn geweest, dat is een zure appel om doorheen te bijten”, wist de Turnhoutse die voor het Vondelmolen – De Ceuster CT uitkomt. “Ik snap de logica niet. Ze willen bijvoorbeeld de Amerikanen niet benadelen, dat snap ik, maar hiermee bevoordelen ze hen enorm. Ze kunnen niet crossen, maar behouden wel alle punten zonder er iets voor te doen. Vanaf september hebben ze toch opnieuw nul punten, wat is het punt? Geerte Hoeke is ook al gestopt en staat ook nog in de top vijftig en zal er door deze regeling ook niet uitvallen.”

Laatstejaarsbelofte Jelle Camps uit Boortmeerbeek staat momenteel 63ste.

“Het is positief dat we onze punten van vorig seizoen van de afgelaste races niet verliezen. Daar houd ik toch wel wat UCI-punten aan over. Dat deze ranking volgend jaar op nul wordt gezet is ook positief. Alleen het systeem dat je punten verliest het jaar nadien als je dezelfde wedstrijd niet rijdt of minder presteert blijft iets raar. Als je je blesseert bijvoorbeeld kan je je eigen prestatie niet verdedigen. Als je naar het buitenland gaat als jonge belofte, dan moet je eigenlijk verplicht elk jaar dezelfde verplaatsingen maken die veel geld kosten. Want als je het niet doet ben je die punten kwijt en zijn die maar een seizoen geldig. Als je nu jaarlijks alles terug op nul zet, dan heeft iedereen gelijke kansen of zoals vroeger dat de UCI-punten doortellen, daar is nooit miserie mee geweest”, geeft Camps, die de kleuren van Pauwels Sauzen-Bingoal verdedigt, zijn mening.

Sportdirecteur van het Leuvense Team Hens – Maes Containers Bart Verschuueren ziet ook onvolkomenheden in de nieuwe regeling.

“Op zich hebben ze geen slecht idee uitgewerkt, maar wel veel te laat, die corona was er al in september. Nu een week voor de eerste wereldbeker de ranking omgooien, is volgens mij totaal een verkeerde timing. Het gegeven dat iedereen op nul komt volgend jaar is goed, maar dat regeltje van die WK-punten erbij naar volgend jaar is absurd. Zo sluit je bepaalde renners bijna uit van de wereldbeker die niet WK-gerechtigd waren. Geen wereldkampioenschap betekent volgend seizoen starten op rij zes of zeven, ook in het buitenland. Als ze het op nul zetten dan moeten ze consequent zijn en dit voor iedereen doen. Nu geven ze de toppers punten van het WK, die gaan natuurlijk niet klagen. Als het WK van de beloften zal plaats vinden, staan die voortaan ook vooraan in de elitewedstrijden volgend jaar. De WK-gangers voortrekken is oneerlijk. Ofwel iedereen gelijk voor de wet ofwel niet. Het lijkt ook in het voordeel van de Amerikanen ontworpen, die verliezen dit seizoen geen enkel punt en komen nu in België rijden waar ze punten pakken.
Terwijl wij niet naar ginds kunnen omdat er geen crossen zijn. Onze renner Tom Meeusen reed bijvoorbeeld vorig jaar enkel in België en hij moet nu wekelijks zijn punten verdedigen, terwijl die Amerikanen niets te verliezen hebben”, wist Verschueren.

Bij de mannen verliest Wout van Aert veertien plaatsen, hij zakt van 18 naar 32 en is zo de vijftiende Belg. De hier relatief onbekende Amerikaan Kerry Werner wint 28 posities en staat voorlopig als zeventiende gerangschikt. Hij is in één klap beter verklaard dan Tom Meeusen. Nederlandse wereldkampioen Mathieu van der Poel zakt op zijn beurt van de toppositie naar de derde stek. Bij de vrouwen blijft de top drie Nederlands met Ceylin Carmen del Alvarado op één, voor Annemarie Worst en Lucinda Brand. Op vier staat nu de Canadese Maghalie Rochette, die elf plaatsen stijgt ten koste van onder anderen Sanne Cant die nu zesde is. Ellen Van Loy verliest drie posities en zakt uit de top tien naar de elfde positie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *