logo Casalina

Twee op een rij voor Thibau Nys in de Ronde van Vlaams-Brabant

Twee op een rij voor Thibau Nys in de Ronde van Vlaams-Brabant
Thibau Nys straalt na zijn tweede zege en dito leiderstrui Foto: Jo Groenevinger

Thibau Nys won na de eerste ook de tweede etappe in de Ronde van Vlaams-Brabant. De rit in en rond Goetsenhoven nabij Tienen van het Vermarc Cycling Project was minder zwaar in vergelijking met Huldenberg. In tegenstelling tot de aankomst in de Druivenstreek lag de aankomst vlakbij de Suikerstad bergop. Dat lag de winnaar en leider van de Baloise – Trek Lions enorm! De rit werd gekleurd door een vlucht, maar het peloton stelde met enkele kilometers te gaan nog orde op zaken.

Ward Schoevaers uit Zemst en Ayco Bastiaens waren de vroege aanvallers van de dag.

Ze pakten een kleine twintig seconden en werden nog bijgebeend door het kwartet Ronhaar, Bouts, Pollefliet en Brent Clé uit Begijnendijk. Deze laatste droeg trouwens de blauwe trui als beste Vlaams-Brabander. De samensmelting gebeurde ongeveer halfweg de tweede van acht rondes. We zaten vooraan op dat moment met zijn zessen. In de derde ronde had het gezelschap al een minuut bonus. Schoevaers moest vooraan afhaken, terwijl Soete uit het peloton in de tegenaanval ging. Ze vonden elkaar even in de achtervolging, maar Soete zette alleen door. De leiders hadden ondertussen twee minuten bonus. De manschappen van Lotto-Soudal hadden ondertussen het commando overgenomen op kop van het peloton.

Door zijn aanwezigheid in de leidersgroep en enkele snedige spurten had Bastiaens de oranje trui van de knelpuntspurten overgenomen van Jonas Volkaert. Ook de rode bergtrui nam de Oost-Vlaming in bezit.

Bastiaens, de vrijbuiter van Alpecin-Fenix, probeerde bovendien nog de rest te verrassen, maar werd teruggegrepen door hen. Op deze manier verdween alle vertrouwen in de samenwerking vooraan en naderde het peloton met rasse schreden, ze bevonden zich op veertig tellen. In de slotfase probeerde Bastiaens nogmaals zijn medevluchters af te schudden. Eerder dit seizoen won hij al de koers in Kerniel. Ondertussen ging Noah Fastres onderuit, hij liep verwondingen in het aangezicht op. Met nog tien kilometer af te leggen telde Bastiaens tien seconden voorsprong, dat waren er maximaal vijftien. Met nog vijf kilometer in de aanslag was hij eraan voor de moeite. In totaal stapten ook 22 renners uit de wedstrijd in Goetsenhoven, daarbij drie pionnen van het YCT Demer en Dijle. Gino De Caerlé uit Messelbroek had pech en moest er de brui aan geven net zoals eerstejaarsbelofte Ibo Goyvaerts en de struise Sidney Van Gestel uit Bergom die een mindere dag kende.

Het peloton maakte zich weer op voor een groepsspurt, met nog een halve kilometer te gaan werd er gevallen. Onder andere de Nederlander David Van Der Poel en Vince Gerits uit Nieuwrode gingen tegen de vlakte. Deze laatste liep kneuzingen op aan de arm en het staartbeen. Nys kon die tuimelperte ontwijken en stoomde onverstoorbaar door naar zijn tweede etappezege. Hij ging Fivé, die in Huldenberg derde was, en Han Devos uit Schoonderbuken vooraf. Tom Timmermans uit Vollezele, die de groene puntentrui om de schouders had en in Huldenberg nog tweede was, kon niet voor zijn plaats spurten door kettingproblemen. Op enkele hectometers van de meet belandde zijn ketting tussen zijn kader.

Nys wil ook morgenavond na de tijdrit in Leefdaal in de gele leiderstrui rond rijden, maar hij beseft de moeilijkheid van zijn opdracht tegen de echte tijdritspecialisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *