logo Casalina

Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens slaat weg in van het WK wielrennen

Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens slaat weg in van het WK wielrennen
De aankomst van de GP Jef Scherens 2021, de tweede voor Bonifazio Foto: Elias Rom

De Grote Prijs Poeske Scherens gaat vanaf nu door het leven als de Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens. Deze vindt deze zomer plaats op zondag 7 augustus en trekt deze editie in nasleep van het wereldkampioenschap wielrennen naar de Druivenstreek langs Overijse en Huldenberg doorheen Bertem. Het krijgt er met Ride Leuven op dezelfde dag ook een echte fietshappening voor families, zondagsfietsers en wielertoeristen bij.

Enkele maanden geleden kondigden we deze koersverandering aan en dat kan u hier nog eens nalezen.

De voormalige GP Jef Scherens zet een flinke stap vooruit, zowel op het vlak van parcours, deelnemers als uitstraling. Een plaats op de UCI Europe Tour kalender, meerdere WorldTour-ploegen aan de start en naast de stadslus ook twee keer de Flandrienlus uit het WK. Voeg daar de fietshappening aan toe met een verkeersvrije stadslus en de Tour of Leuven, Ride leuven is geboren.

De stad Leuven zet met de Tour of Leuven een lange wielertraditite opnieuw in de verf

“Het WK wielrennen was voor onze bruisende stad een hoogtepunt. We willen het momentum graag gebruiken om van Leuven nog meer een koersstad te maken”, zegt Johan Geleyns (CD&V), schepen van Sport van de Stad Leuven. “Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking van Leuven met de Stoempersclub Leuven en Golazo Sports zal leiden tot een verdere professionalisering. Zo zal de Memorial Poeske Scherens deze Leuvense wielerheld alle eer aandoen.”

WK-parcours

De Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens is 199 km lang, waarvan 115,7 km plaatselijke lus in Leuven en bevat niet minder dan 37 hellingen.

Na een halve ronde op de stadslus zet het peloton koers richting Huldenberg, waar de steile Smeysberg (8%) de prelude is tot de befaamde Flandrienlus, die de renners twee keer voorgeschoteld krijgen. Nieuw is de Mommaertstraat in Overijse, die initieel op het WK-programma stond, maar werd vervangen door de Moskesstraat. De Tour of Leuven wil de lange gestage kasseiklim toch graag laten zien aan de wielerfans en laten voelen aan de deelnemers aan de Ride Leuven.

Daarna gaat het terug richting Huldenberg om Holstheide (5%) af te werken, waarna de laatste helling op grondgebied Overijse aangesneden wordt: de kasseien van de steile en smalle Bekestraat (8%). In Duisburg (deelgemeente van Tervuren) wacht de Veeweidestraat (5%) en om de Flandrienlus te beëindigen wordt de Smeysberg (8%) voor een tweede keer beklommen. Via Oud-Heverlee en Bierbeek keren de renners terug naar de Leuvense binnenstad om nog zes stadslussen af te werken.

Op die stadslus wachten de vier nijdige hindernissen die de WK-finale gekruid hebben. Eerst de Keizersberg (5%) en daarna de licht oplopende Decouxlaan (3,4%). Hierna doemt de Wijnpers (8,3%) op, de iconische helling uit het WK waar de renners door een haag van supporters naar boven geschreeuwd werden. De Sint-Antoniusberg (4,7%), voortaan de ‘Bult van Alaphilippe’, sluit het rijtje. De finish ligt naar goede traditie op de Bondgenotenlaan.

Ride Leuven

Ook alle recreatieve fietsers zijn op 7 augustus meer dan welkom op de Tour of Leuven. Voor fietsende families, zondagsfietsers en wielertoeristen staat die dag Ride Leuven op het programma: een heerlijke fietshappening in en rond de stad. De deelnemers zullen op een verkeersvrije stadslus kunnen fietsen, een unicum. Iedereen die rustig door de stad wil fietsen, kan dit doen op een afgesloten parcours van in totaal vijftien kilometer met onderweg alle bekende hellingen en passages van het WK van vorig jaar. Nadien kunnen de deelnemers volop genieten van de profkoers. Voor getrainde wielertoeristen die op zoek zijn naar dat tikkeltje extra zijn er fietstochten voorzien van 70 en 110 km. De deelnemers werken eerst de Flandrienlus af en eindigen met de stadslus in Leuven. Zo kunnen ze net zoals Julian Alaphilippe vorig jaar hun benen testen op de Sint-Antoniusberg in het stadscentrum van Leuven of onderweg genieten van de pittige en uitdagende hellingen in Overijse en Huldenberg.

Peter Jasper Stuyven en Special Olympics

Leuvense trots Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), die vorig jaar als vierde net het WK-podium miste, heeft met veel plezier het ambassadeurschap voor de Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens aanvaard. Stuyven is voormalig winnaar van de ‘Poeske Scherens’ en hoopt uiteraard om er op 7 augustus bij te kunnen zijn. Is het niet dit jaar, dan bij een volgende editie.

Ook de G-sporters krijgen op 7 augustus hun ‘moment de gloire’. In samenwerking met Special Olympics zal er in hartje Leuven ook een G-wedstrijd georganiseerd worden, kort voor de profs hun finale rijden. Meer info en inschrijvingen via www.tourofleuven.be

Praktische info

Datum: zondag 7 augustus 2022

Afstand: 199 km

Categorie: UCI Europe Tour 1.1

9.30 uur – 10.30 uur: ploegvoorstelling op de Grote Markt

12.30 uur: start op de Grote Markt

17.15 uur: finish op de Bondgenotenlaan ter hoogte van de Stadschouwburg

De wedstrijd wordt live uitgezonden in Sporza op VRT en op Eurosport

Organisatie van Koninklijke Stoempersclub Leuven vzw en Golazo Sports

Praktische info Ride Leuven

Datum: zondag 7 augustus 2022

Afstanden: 15 km: verkeersvrije stadslus in Leuven, 70 km en 110 km

Locatie start: Sporthal UCLL, Hertogstraat 178, 3001 Heverlee

Organisatie We Ride / Peloton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *