logo Casalina

Tour of Leuven in het teken van WK, met Alaphilippe als blikvanger

Tour of Leuven in het teken van WK, met Alaphilippe als blikvanger
De aankomst van de GP Jef Scherens 2021, de tweede voor Bonifazio Foto: Elias Rom

De koers komt op zondag 7 augustus terug naar Leuven. In de Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens keert wereldkampioen Julian Alaphilippe voor het eerst terug naar de plek waar hij vorig jaar zijn tweede wereldtitel veroverde. Andere blikvangers zijn onder andere sprintsensatie Arnaud De Lie, Alexander Kristoff, Dries De Bondt, Zdenek Stybar, Victor Campenaerts en Florian Vermeersch.

Julian Alaphilippe zorgde op 26 september 2021 voor één van dé wielermomenten van het vorige seizoen. Met een splijtende demarrage op de Sint-Antoniusberg, sindsdien omgedoopt tot de ‘Bult van Alaphilippe’, veroverde de Fransman zijn tweede wereldtitel bij de elite. De beelden van een vierende Alaphilippe op een volgepakte en uitzinnige Leuvense Grote Markt gingen daarna de wereld rond.

Zondag keert de Fransman voor het eerst terug naar Leuven om te koersen. Met veel enthousiasme zal hij aan de start verschijnen. “Die 26ste september was een hele mooie dag die ik nooit ofte nimmer zal vergeten. Het betekent enorm veel voor mij om de film van die dag terug te kunnen afspelen tijdens de Tour of Leuven”, vertelt Alaphilippe.

De tweevoudige wereldkampioen zal er de steun krijgen van een sterke ploeg. Zo verschijnt Quick-Step-Alpha Vinyl aan de start met onder andere Iljo Keisse, Zdenek Stybar, Stijn Steels, Bert Van Lerberghe en Tim Declercq.

Sterk blok bij Lotto-Soudal

In totaal zakken zondag zes WorldTour-ploegen, zeven ProContinentale ploegen en acht continentale ploegen af naar Leuven. Lotto-Soudal heeft met sprintsensatie Arnaud De Lie, Victor Campenaerts, Florian Vermeersch en Brent Van Moer verschillende ijzers in het vuur.

Andere belangrijke namen aan de start: Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert), Dries De Bondt en Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Cees Bol (Team DSM), Bryan Cocquard (Cofidis) en Dries Van Gestel (TotalEnergies). Die laatste krijgt het gezelschap van ploegmaat en tweevoudig winnaar Niccolo Bonifazio.

WK-parcours

De zeges van Bonifazio kwamen er wel op een ander parcours. Om de legacy van het afgelopen WK in stand te houden, werd voor de vernieuwde Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens een nieuw parcours uitgetekend, met een stevige knipoog naar het WK.

Over 199 kilometer moeten de renners flink wat hellingen bedwingen. Na de start op de Bondgenotenlaan en een halve stadslus staat de befaamde Flandrienlus twee keer op het menu. Die onderging in vergelijking met het WK enkele kleine wijzigingen. De Moskesstraat en de S-Bocht in Overijse zijn er niet bij, maar in de plaats daarvan komt de Mommaertstraat in Overijse, een pittige kasseiklim. De andere hellingen in de Flandrienlus zijn de Smeysberg (8%), Holstheide (5%), de Bekestraat (8%) en de Veeweidestraat (5%).

De stadslus in Leuven, die de renners in de finale zes keer moeten afleggen, is qua hellingen wel een exacte kopie van het parcours dat de WK-finale kruidde. Met de Keizersberg (5%), de Decouxlaan (3,4%), de Wijnpers (8,3%) en de Sint-Antoniusberg (4,7%) krijgen de aanvallers kansen genoeg om het verschil te maken en een sprint op de Bondgenotenlaan – het WK finishte op de nabijgelegen Geldenaaksevest – te ontlopen. In totaal staan er 37 beklimmingen op het menu in de Tour of Leuven.

Programma zondag 7 augustus 2022:

 • 11u20 – 12u20: Presentatie op het Ladeuzeplein
 • 12u30 – Start op het Ladeuzeplein
 • 13u00 – 13u30: Special Olympics op lokaal circuit
 • 15u22 – 1ste passage lokale lus
 • 15u42 – 2de passage lokale lus
 • 16u02 – 3de passage lokale lus
 • 16u22 – 4de passage lokale lus
 • 16u42 – 5de passage lokale lus
 • 17u00 – 6de passage lokale lus
 • 17u20 – Finish op de Bondgenotenlaan ter hoogte van Stadschouwburg
 • 17u30: Podiumceremonie Ladeuzeplein

Bekijk hier de voorlopige deelnemerslijst >>

TV:

De Tour of Leuven is live te volgen bij Sporza op één en Eurosport 1 vanaf 15.40 uur. Meer info via www.tourofleuven.be

Één gedachte over “Tour of Leuven in het teken van WK, met Alaphilippe als blikvanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *