logo Casalina

Thibau Nys wil in GP Sven Nys voor eigen volk bevestigen: “Ik mik op top tien en droom van top vijf”

Thibau Nys wil in GP Sven Nys voor eigen volk bevestigen: “Ik mik op top tien en droom van top vijf”
Thibau Nys vierde al drie keer in het eigen Baal

Het nieuwe sportjaar wordt op 1 januari traditioneel op gang geschoten met de GP Sven Nys in Baal, de derde manche van de X²O Badkamers Trofee. Strijdt er op de eerste dag van 2023 voor het eerst in zeven jaar ook een Nys mee voor de ereplaatsen? Thibau Nys is erop gebrand om zich in de kijker te rijden. “Ik ga met een goed gevoel het nieuwe jaar in.”

Het is een seizoen van hoogtes en laagtes voor Thibau Nys. De twintigjarige veldrijder begon sterk met een aantal toptienplaatsen bij de profs en zilver op het EK voor beloften. Problemen met de rug zorgden daarna voor een dip. In de sterk bezette wedstrijden in Mol (zesde) en Gavere (zevende) heeft de renner van Baloise Trek Lions opnieuw de rug gerecht.

“Ik ben met een goed gevoel aan de eindejaarsperiode begonnen”, vertelt Nys. “De resultaten waren goed, de problemen met de rug zijn onder controle. Bovendien heb ik het gevoel dat ik nog beter kan en perfect op schema lig om het crossseizoen op een mooie manier af te sluiten.”

Nys verwacht niet dat de rugproblemen opnieuw de kop zullen opsteken. “Je hebt geen garantie, maar ik heb de oefeningen om mijn rugspieren te versterken terug opgepikt. In het begin van het seizoen heb ik die verwaarloosd. Als je niets voelt, denk je dat het los zal lopen. Niet dus. Conditioneel heb ik nooit een achterstand opgelopen, alleen was het onmogelijk om de rug tijdens een wedstrijd 20-25 minuten aan volle intensiteit te belasten.”

Thibau Nys onderweg naar een mooie plaats
Thibau Nys onderweg naar een mooie plaats?

Top vijf

Twee jaar geleden reed Nys in Baal al tussen de profs, door corona werd de beloftenwedstrijd toen afgelast. “Zondag zal ik mij in deze wedstrijd voor de eerste keer écht met de profs kunnen meten. Ik heb al bewezen dat ik top tien waard ben, dat wil ik nu bevestigen. Stiekem hoop ik op top vijf, dat zou heel mooi zijn. Een podiumplaats? Misschien is dat mogelijk, maar die druk wil ik mezelf nog niet opleggen.”

Voor eigen volk, papa Sven won hier 12 keer, Thibau was bij de jeugd drie keer de sterkste, start Nys met veel vertrouwen. “Het is een parcours dat mij goed ligt, al zal je mij hier tijdens het jaar niet vaak vinden. Meer zelfs: ik haat het om hier te trainen, zeker in de zomer. Tijdens de winter is het iets leuker. Ook al is er veel modder, het blijft een technisch parcours dat goed berijdbaar is. Daar hou ik wel van.”

Secondenspel bij de mannen en beloften

Na twee manches van de X²O Badkamers Trofee voeren Eli Iserbyt en Denise Betsema de klassementen aan. Iserbyt heeft een voorsprong van vier seconden op Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout volgt op 1:32. Ook in de Trimetal Rookie Trophy (U23) speelt er zich een secondenspel af. Victor Van de Putte leidt de dans voor Joran Wyseure (op 00:05) en Jente Michels (00:36).

De voorsprong van Betsema in de Soudal Ladies Trophy is comfortabeler. De Nederlandse telt een voorspong van 3:58 op Fem van Empel, Aniek van Alphen (4:02) volgt al op meer dan vier minuten.

PROGRAMMA GP SVEN NYS

Zondag 1 januari 2023

 • 9.50 uur – Junioren Vrouwen
 • 11 uur – Junioren Mannen
 • 12.15 uur – U23 Mannen
 • 13.45 uur – Elite Vrouwen
 • 15 uur – Elite Mannen

TV

De GP Sven Nys voor elite vrouwen en elite mannen is op zondag 1 januari vanaf 13.30 uur live te volgen in Sporza op één.

MEER INFO & TICKETS:


KALENDER X²O BADKAMERS TROFEE 2022-2023

 • Zondag 1 januari 2023: GP Sven Nys, Baal
 • Dinsdag 3 januari 2023: Herentals Crosst, Herentals
 • Donderdag 5 januari 2023: Vlaamse Duinencross, Koksijde
 • Zaterdag 28 januari 2023: Rectavit Flandriencross, Hamme
 • Zondag 12 februari 2023: Soudal Krawatencross, Lille
 • Zondag 19 februari 2023: Soudal Brussels Universities Cyclocross, Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *