logo Casalina

Thibau Nys hoopt in GP Sven Nys te bevestigen: “De opluchting na Loenhout is groot!”

Thibau Nys hoopt in GP Sven Nys te bevestigen: “De opluchting na Loenhout is groot!”
Thibau Nys op zijn Balenberg

Nieuwjaarsdag, dat is traditioneel het nieuwjaarsconcert in Wenen, schansspringen in Garmisch-Partenkirchen en uiteraard… crossen in Baal. Na zijn zege in de Azencross in Loenhout is belofte én thuisrenner Thibau Nys klaar om opnieuw te schitteren op zijn ‘thuisparcours’ in Baal, in de vierde manche van de X²O Badkamers Trofee. “De voorbije maanden waren frustrerend, maar ik ben blij dat ik met een goed gevoel het nieuwe jaar kan aanvatten.”

Bijna twee jaar was het geleden dat Thibau Nys in het veld de armen nog eens in de lucht mocht steken. In februari 2020 stak hij als kersvers wereldkampioen bij de junioren de overwinning in Leuven op zak.

“Door de coronapandemie moest ik vorig jaar bij de profs aantreden en was het onmogelijk om mee te doen voor de overwinning, maar de voorbije maanden waren toch frustrerend”, geeft Nys toe. “Op training voelde ik me goed, tijdens de wedstrijden kwam het er echter nooit uit.”

In Loenhout maakte Nys een einde aan zijn droge periode. “De opluchting is groot, deze overwinning deed heel veel deugd. Aan de andere kant heb ik nooit getwijfeld aan mezelf. Ik probeerde mezelf op te trekken aan het gevoel op training. Dat ik een fantastisch seizoen op de weg kende, maakte het mentaal allemaal wat makkelijker.”

Fietsen op de trap

Op nieuwjaarsdag hoopt Nys te bevestigen met een nieuwe overwinning voor eigen volk. Als junior schreef hij de de GP Sven Nys al twee keer op zijn naam. “Ik geniet van elke overwinning in het veld, maar het gevoel in Baal is toch speciaal. Na mijn zege in Loenhout kijk ik nog iets harder uit naar deze wedstrijd. Ik ben blij dat ik met dit gevoel het nieuwe jaar kan aanvatten.”

Winnen of niet, het wordt sowieso uitkijken naar de passage van Nys op de trappen. In het verleden pakte hij al een paar keer uit met een trucje en fietste hij op het smalle kantje naar boven. “Het is iets dat ik mezelf al spelend heb aangeleerd. Of ik het zaterdag opnieuw zal doen? Het hangt er een beetje vanaf hoe het parcours erbij zal liggen. Als het mogelijk is, zal ik het zeker niet laten. Veel tijd win je er eigenlijk niet mee, misschien dat anderen zich er daarom nog niet aan gewaagd hebben, maar ik hou er wel van om mee de show te verzorgen.”

Trimetal Rookie Trophy

In de Trimetal Rookie Trophy klimt Nys na Loenhout van de derde naar de tweede plaats, in de tussenstand volgt hij op 1:59 van wereldkampioen Pim Ronhaar. “Hopelijk kan ik die tweede plaats nu vasthouden, aan meer denk ik voorlopig niet. De eindzege is zeker nog mogelijk, maar ik wil eerst terug meedoen voor de dagzege en voor het podium. Wat er daarna extra bijkomt, is mooi meegenomen.”

Komt Brand dichter bij Betsema?

In de Soudal Ladies Trophy is het uitkijken naar het duel tussen Lucinda Brand en Denise Betsema. De wereldkampioene boekte in de Azencross haar dertiende zege van het seizoen en sluipt zo wat dichter bij de leidersplaats van Betsema; de kloof bedraagt nu nog 1:28.

In de X²O Badkamers Trofee heeft Toon Aerts intussen een comfortabele voorsprong van 2:02 op Eli Iserbyt. De strijd om de derde plaats lijkt voorlopig een duel te worden tussen Corné van Kessel (4:50) en Michael Vanthourenhout (5:24).

Programma GP Sven Nys Baal, zaterdag 1 januari

10 uur Junioren vrouwen
11 uur Junioren mannen
12 uur Trimetal Rookie Trophy – U23 mannen
13.45 uur Soudal Ladies Trophy – elite vrouwen
15 uur X²O Badkamers Trofee – elite mannen

Televisie

De GP Sven Nys voor elite vrouwen en elite mannen valt vanaf 13.30 uur live te volgen op Sporza. Zoals bekend vindt de wedstrijd plaats zonder publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *