logo Casalina

Stan Van Tricht voegt slotrit Arden Challenge aan erelijst toe

Stan Van Tricht voegt slotrit Arden Challenge aan erelijst toe
Stan Van Tricht (eerste van links) op stage met de Belgische beloftenploeg in La Gleize Foto: Belgian Cycling

Wielerbelofte Stan Van Tricht (21) mocht een tweede overwinning aan zijn seizoen toevoegen. In de slotrit van de driedaagse Arden Challenge in Erezée kon de twintiger van Seg Racing Academy de rest van de voorhoede in de steek laten. De komende opdracht voor de Hagelander is niet van de minsten, Parijs-Tours.

De derdejaarsbelofte uit Boutersem die enkele weken geleden 21 jaar werd, heeft door de covid 19-situatie een seizoen in delen achter de rug.

“Ik kwam met prima conditie uit stage. Het seizoen begon relatief goed, als voorbereiding trok ik naar een kermiskoers in Villers-Le-Temple. Die won ik, dat was een goede generale repetitie voor de GP Le Samyn. Dat was de eerste keer tussen de grote mannen, ik had wat moeite met mijn positionering op de hellingen. Ik ging nog redelijk lang mee en kwam aan rond de vijftigste plaats. Daarna volgden de profkoers van Wanzele en Dorpenomloop in het Nederlandse Rucphen. Nadien volgde de lockdown door corona en zette de ploeg in op onlinekoersen.”

In de zomer kwamen er enkele stages met zijn team en de nationale ploeg aan.

“De Ronde van Tsjechië was in orde, daar werd ik 33ste in de eindstand. Op het Europees kampioenschap in Plouay verkeerde ik in topvorm, maar ik moest daar veel onderdeel van vluchten vormen. Toen alles terug samen kwam in de finale, reden er enkelen weg. Tactisch is die wedstrijd minder verlopen”, wist Van Tricht die er als 35ste en tweede landgenoot finishte.

In de Giro d’Italia voor beloften was de race over na twintig kilometer.

“In de openingsrit kwam ik al snel ten val met een diepe snee in de knie als gevolg. Dat was zeer jammer, daar verkeerde ik in topvorm. Ik wou me er met de rest meten gezien het sterke deelnemersveld. Ik wist dat ik er mooie dingen kon laten zien. Misschien kan ik zo frisser aan de start van het Belgische kampioenschap verschijnen, dat binnenkort plaats vindt…

In de Arden Challenge die bestaat uit drie etappes, koos hij de slotrit uit om voor winst te gaan.

“Het Ardennenparcours was niet enorm zwaar. Het koersverloop evolueerde naar wens. Vele groepjes togen in de aanval, maar de topklimmers konden er zoals enigszins verwacht geen verschil maken. Naar de aankomst toe lag het steilste deel van het parcours, een beklimming van een volle kilometer. Met dat gegeven in het achterhoofd was het ideaal dat alles terug samen kwam met nog tien kilometer af te leggen. Vanaf dan begon de voorbereiding op deze slotklim. Gaandeweg versnelde ik in de slotfase, dat ging vlot. Ik voelde dat ik met nog honderd meter te rijden tot aan de meet, ik nog overschot in de benen had. Het was misschien geen UCI-koers, maar de kwaliteit van de deelnemers lag hoog.”

Zijn volgende grote doel is de belofteneditie van Parijs-Tours van midden oktober.

“Ik herinner me nog van mijn deelname van vorig jaar dat de omloop er bezaaid ligt met vele korte knikjes die elkaar opvolgen. Ik werd toen veertigste met zeer slechte benen. Indien ik me goed voel, hoop ik om een rol van betekenis te spelen in de strijd om winst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *