logo Casalina

Spaanse veldritkampioen Felipe Orts brengt zijn achtste winter in België door!

Spaanse veldritkampioen Felipe Orts brengt zijn achtste winter in België door!
Vlnr Felipe Orts en de twee mecaniciens Angel en Inaki voor hun wedstrijdbus

In de schaduw van de Balenberg in Betekom, verblijven tijdens deze eindejaarsperiode Spaanse elitecrosser Felipe Orts Lloret (26) en zijn mecaniciens Iñaki (30) en Angel (32). Het is voor de zesvoudig Spaanse nationale kampioen al zijn achtste veldritwinter in België. Deze jaargang kon hij al acht keer het zegegebaar maken en in de Leuvense Soudalcross pakte hij een mooi podium, de komende dagen crost hij in Loenhout en op nieuwjaarsdag in Baal.

Orts begon op zijn achtste met wielrennen, hij is nu al een kleine tien jaar actief op de veldritfiets. Hij behaalde als junior een nationale titel en de Spanish Cup. Als belofte en eliterenner pakte hij steeds twee keer de gouden plak, er staan momenteel dus zes titels op de teller. Als belofte werd hij in 2017 trouwens vice-wereldkampioen na de Nederlander Joris Nieuwenhuis.

In hun eerste jaar verbleven ze in Oudenaarde, sinds zeven jaren vonden ze onderdak in de buurt van Betekom. Dat was onder andere bij café Agter de Weyreldt in Herselt, bij Britt Nys, de zus van Sven.

“Deze winter is vergelijkbaar met de vorige, het is iets minder koud maar wel zeer nat wat modderige veldritten met zich meebrengt. Ik vond deze winter ook leuker dan de vorige, het is pas zeer onlangs dat we het zonder publiek moesten stellen. Ik hoorde dat ik flink wat fans had die me aanmoedigden, dat was bemoedigend, ze herkennen me in mijn nationale trui. Dat was vorig jaar helemaal anders zonder toeschouwers. In Leuven behaalde ik podium met een derde plaats, akkoord niet alle toppers waren aanwezig maar toch deed het enorm deugd.
Ik was de eerste Spanjaard ooit die in een televisiecross naar top drie reed”, klonk het fier, hiervoor kreeg hij flink wat aandacht in de Spaanse media. “In de wereldbeker in het Franse Besançon ondervond ik een enorm goed gevoel, daar eindigde ik als elfde na een enorm slechte start”, geeft de renner van Burgos BH mee.

Dit is zijn achtste passage in de heimat van het veldrijden. Loenhout (30/12) en Baal (01/01) zijn de volgende uitdagingen.

“Mijn techniek is tegenover vorig jaar van hetzelfde niveau, wel voel ik dat ik fysiek sterker ben geworden. Ik hou enorm van technische en snelle parcours met flink wat bochten, maar de modder schrikt me evenmin af, maar ligt me iets minder. In Loenhout is er redelijk wat techniek op de omloop aanwezig. Ik rijd er meestal voor top twintig daar de volledige wereldtop er aanwezig is. In Baal rijd ik de cross die het dichtste bijligt, werkelijk op amper een kilometer. De avond voordien zal ik iets na middernacht gaan slapen, om tien uur ‘s avonds gaan slapen dat is wel enorm vroeg. Tegenover vorig jaar is het rondje lichtjes gewijzigd, het is een leuk rondje maar door de modder mogelijk iets te zwaar voor mij.”

Daarna volgt het nationale kampioenschap voor de titelverdediger.

“Uiteraard ding ik daar mee voor mijn zevende nationale titel. Nu ligt het er droog bij, ideaal voor mijn grootste uitdager Kevin Suarez Fernandez. Ik teken voor een scenario zoals vorig seizoen, toen was ik al snel solo vertrokken naar goud. Daarna keer ik terug naar België om het WK in de Verenigde Staten voor te bereiden. Dat is uiteraard ook iets leuks om naar uit te kijken, eens die strijd voorbij wachten me nog zeven crossen in België.”

2 reacties op “Spaanse veldritkampioen Felipe Orts brengt zijn achtste winter in België door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *