logo Casalina

Spaanse veldrijder Felipe Orts heeft nog twee Belgische crossen voor de boeg

Spaanse veldrijder Felipe Orts heeft nog twee Belgische crossen voor de boeg
Orts met zijn kampioenentrui in het lentezwangere Betekom

De Spaanse veldrijder Felipe Orts (25) staat voor zijn laatste cyclocrossweekend en dat bestaat uit de afsluiter van de Superprestige in Middelkerke en de Krawatencross in Lille. De twintiger behaalde zijn zesde nationale titel en verbleef in gezelschap van zijn mecanicien Iñaki Gozalbez Nadal twee maanden in ons land, in de schaduw van de Balenberg in Betekom.

“Voorbije winter verliep naar wens. Ik kon me regelmatig plaatsen in de top tien in Belgische crossen, dat gebeurde een handvol keer. Dat was mijn doel, ik mikte ook op top tien in de UCI-stand. Ik stond er even tiende tot Wout Van Aert me onlangs voorbij ging, op zich ben ik wel tevreden met die elfde plaats daar ik vorig jaar dertigste stond. Voordien waren er trouwens genoeg Spaanse UCI-crossen om punten te pakken, dit seizoen waren er dat amper vier”, wist Orts. “Tegenover vorig seizoen maakte hij opmerkelijke vorderingen, dat merkte ik ook op vanuit de materiaalzone tijdens de wedstrijden”, wist mecanicien Gozalbez. “Ik houd aan enkele veldritten goede herinneringen over, die derde plaats in het Zwitserse Bern deed me deugd. Daar reed ik vlakbij Vincent Baestaens en Michael Vanthourenhout, dat stemde me tevreden. Ook de negende plaats in Hamme en de vijfde stek in Essen bleven me bij. Mijn grote offday was onlangs op het WK in Oostende, die omloop lag me niet en dat zand was er niet alles, het lag er nergens hetzelfde bij. Je had dan ook die lange loopstrook waarin het voor geen meter vooruit ging, zo leek het. Ik had er een slecht gevoel en het gebrek aan publiek speelde me ook ergens parten”, blikt de kampioen van Teika – Gsport – BH terug. “Ik voel me sterk in zwaardere zones en in beklimmingen, ik maak ook niet al te veel fouten in technische zones.”

De enthousiaste crosser stelde een nieuwe Spaanse titel voorop en zo geschiedde.

“Ik ben het ondertussen al wat gewoon geworden om die Spaanse kampioenentrui een jaartje te dragen. Ook voor mijn ploeg was die titel enorm belangrijk. Ik had me op voorhand mentaal goed opgeladen en was al snel onderweg naar die zesde nationale trui. Ik ben blij dat ik die gouden medaille in de wacht kon slepen.”

Orts beleeft een kalme week in het vooruitzicht van zijn slotweekend.

“We hebben een kalme week gepland, we hebben enkel één zware training gepland. Fysiek sta ik nog scherp, maar mentaal ben ik aan rust toe na deze zware winter waar niets was zoals voorheen. Ik reed twee maanden in België en de reizen tussen Spanje en België waren wel vermoeiend. Het was gezien deze rare periode onmogelijk om op lange termijn zaken te plannen”, wist Orts. “In Middelkerke start ik al voor de vierde keer, dat is een goede omloop voor me. Ik wacht er nog op een topprestatie, voorlopig was een negende positie er mijn beste prestatie. Er zijn vele bochten op het traject aanwezig, daar kan ik me op technisch vlak goed uitleven. Nu nog hopen op een goed gevoel. Daags nadien start ik voor de derde keer in Lille, ik werd er de twee voorbije jaren twaalfde. Ook daar wil ik het goed doen op een snel rondje.”

Na komend dubbel weekend kunnen ze na twee maanden nog eens naar huis naar hun gezin en familie. Daarna maakt Orts zich klaar voor het wegseizoen. Hij heeft dit nodig om aan zijn snelheid te kunnen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *