logo Casalina

Sire, uw jeugd wilt koersen! Open brief aan de wielerfederaties en de ministers van sport!

Sire, uw jeugd wilt koersen! Open brief aan de wielerfederaties en de ministers van sport!
Op zo'n koersbeeld zoals de nieuwelingen in Werchter is het nog even wachten

Indien de sportieve jeugd staat voor de toekomst van vele sporten, dan zijn we als gevolg van deze coronacrisis nu al gezien. Minstens een hele wielergeneratie dreigt verloren te gaan door een gebrek aan perspectief van bovenuit, het is een accordeon die eens hoop geeft om ze vervolgens weer af te nemen. Het is duidelijk dat er op iets meer dan een jaar weinig werd geleerd, ook de communicatie naar sportieve jeugd en hun omgeving toe is soms zo goed als inbestaande. Waarom zou die jeugd ook nog moeite steken in een hobby die ze over onbekende tijd ten volle mogen uitoefenen? Wielermoeder Cathy de Rooij uit Sint-Lievens-Houtem en voormalig wielerprof en huidig jeugdtrainer Kenny Terweduwe uit Lennik vonden dat de maat vol was en schreven een open brief aan de sportieve entiteiten.

“Men had beloofd om gisteren duidelijkheid te scheppen omtrent terrassen, sport en cultuur. Maar sport werd doodgezwegen. Om terrassen te openen staan ze te springen. Voetballers krijgen herkansing na herkansing na de lockdownpartys… Al die voorjaarskoersen, hoeveel uitbraken brachten die met zich mee? Op zich kan de inhoud van deze open brief naar zo goed als alle sporten worden doorgetrokken. Niets doen en wachten op een volgende teleurstelling werd me even te veel, zeker na die laatste ronde van corona-maatregelen”, reageerde Terweduwe. “Gelukkig ben ik nu geen eliterenner zonder contract meer of ik had kunnen inpakken.”

Beste heren,

de kans dat ons schrijven u bereikt, gelezen en begrepen wordt, bekijken wij als heel klein. Laat staan dat er actie ondernomen zal worden om met een aantal van onze voorstellen aan de slag te gaan. Maar als klassiekers gewonnen kunnen worden in een millimeterspurt, dan wagen wij graag onze kans.

KRANTENKOP. “In mineur, wielerseizoen 2021. DNS. Did Not Start.”

Verbijsterd. Verdwaasd. Ontgoocheld. Kwaad. Moedeloos. Teleurgesteld. Verwaarloosd.

Dat was de reactie na het overlegcomité vrijdagavond en de aankondiging dat vanaf 8 mei buitensport kan plaats vinden voor slechts vijfentwintig à vijftig personen. Zonder verdere details. Zonder verdere toelichting van onze federaties die de maatregelen niet duidelijk konden ontleden. De klap was de zoveelste op rij, maar deze voelde onder de gordel aan. Telkens knokten renners zich terug, gaven ze opnieuw het beste van zichzelf, telkens opnieuw en opnieuw, …. Dit zonder de ultieme wedstrijdervaring.

“Een verloren generatie” zoals Patrick Lefevere het benoemt … Laten we dit zomaar gebeuren?

In deze ongeziene gezondheidscrisis, deze ongekende pandemie moeten we allemaal zorg dragen voor ons lichaam. Bewegen, sporten, frisse buitenlucht opsnuiven, … Net die buitensportcultuur legt men aan banden. Toch blijft de sport en het jeugdwielrennen verweesd achter. Is onze overheid sport vergeten? Staat sport überhaupt op de agenda? We erkennen de grote problematieken op vlak van economie én onderwijs. Daar worden inspanningen geleverd in het zoeken naar oplossingen en mogelijkheden, minder in beperkingen. Nu ondertussen reeds méér dan zeventig procent van de 65-plussers minstens hun eerste vaccin toegediend kregen, zijn de grootste risicogroepen ingeënt. Dat zal de komende weken sterk toenemen met de verhoogde levering van vaccins. Laten we dan het wielrennen nog steeds in de kou staan? Waarom kan er nu niet versoepeld worden in het wielrennen en dit vanaf 8-9 mei? Een wettelijk kader scheppen voor corona-proof wielerevents, mits de nodige bereidheid én creativiteit moet dit toch haalbaar zijn! Samen met de federaties, lokale besturen en lokale organisaties zijn er ongetwijfeld oplossingen en mogelijkheden om wedstrijden wél te laten doorgaan.

✓ wedstrijden met maximaal twee begeleiders en zonder publiek

✓ afgebakende start- en aankomstzones

✓ wedstrijden op ruime omlopen, op volledig afgesloten omlopen of op open wielerpistes

✓ clubkampioenschappen, al dan niet herhaald met telkens dezelfde concurrenten

✓ tijdritwedstrijden, individueel of een ploegentijdrit

✓ renners leggen negatieve PCR of zelftest voor

✓ …

Van alle wedstrijden, zijn tijdritten uiterst corona-proof. Maar het BK tijdrijden werd in oktober 2020 afgelast, dat van mei 2021 opgeschort. Dat is onbegrijpelijk in onze ogen. Ondertussen staat de teller van het aantal inschrijvingen bij de regionale wedstrijden op ontploffen, waardoor bij de heropstart veel renners wederom niet zullen kunnen koersen. “Coureur worden” in toeristengroepen, nevenbonden, illegale criteriums of telkens drie dagen reizen doorheen Europa voor één wedstrijdje. Onze jeugd verdient nu échte kansen!

Groepstrainingen zitten er voor het YCT Demer en Dijle even niet in
Grote groepstrainingen zitten er voor het YCT Demer en Dijle en vele anderen even niet in

Waarom kunnen de federaties niet samen met de ploegen én de renners een gemeenschappelijk doel nastreven, waarin gezocht wordt naar mogelijkheden mét respect voor de veiligheidsmaatregelen? Een plan met voorstellen in volledige transparantie naar de leden toe. De renners voelen zich momenteel in de steek gelaten door hun federaties omdat er geen enkele pro-actieve communicatie is naar hen toe. Ze zijn niet op de hoogte van wat hun plan is, hoe zij het zien, wat zij als mogelijkheden naar voor schuiven, welke oplossingen aangereikt worden, hoe hun belangen verdedigd worden. Er heerst daarenboven frustratie omdat er ongelijkheid ervaren wordt. Kijk maar naar de internationale indoor pistemeeting in Gent, nationale selecties die in groepen van maximaal vier trainen, wedstrijden met nationale ploeg,… Uiteraard is dat goed voor de betrokken renners, het is ze oprecht gegund. Ze bewijzen voor ons allen dat het wel degelijk kan! Het ondermijnt wel de geloofwaardigheid van de federatie en de overheid om met verschillende maten en gewichten te werken.

Voorbije winter vonden er al amper jeugdcrossen plaats zal het komende winter beter zijn?
Voorbije winter vonden er amper jeugdcrossen plaats zal het komende winter beter zijn?

Ook vanuit de overheid, meer bepaald het Ministerie van Sport, blijft het muisstil voor de verdediging van de wielrenners en de herstart van de wedstrijden. Nogmaals, heel veel respect voor de jongens en meisjes die zich telkens weer smijten na elke doorprikte hoop. Een ton respect voor de organisaties die de moed houden om te organiseren. Tot slot. Laat ons dit geen “verloren generatie” zijn.

#wijwillenkoersen

Sportieve groeten,

Cathy de Rooij, koersmama

Kenny Terweduwe, onafhankelijk wielercoach-trainer

De volledige open brief valt te vinden op https://wijwillenkoersen.blogspot.com/2021/04/open-brief-aan-de-minister-van-sport-en.html?m=1&fbclid=IwAR2A75i2dulrvKGPX91O9o9PHsYUVAveAXS-kbDsB4OTL2qjUlhd2ZGfCNw Lezen, liken en delen is de opdracht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *