logo Casalina

Scherpenheuvel-Zichem drie jaar gaststad voor Baloise-Belgium Tour

Scherpenheuvel-Zichem drie jaar gaststad voor Baloise-Belgium Tour
De derde rit tegelijk de tijdrit loopt doorheen Scherpenheuvel-Zichem

De Baloise Belgium Tour, de wielerronde voor mannelijke elite die van 15 tot 19 juni ons land doorkruist, houdt dit jaar en de volgende twee jaar halt in Scherpenheuvel-Zichem. De stad, Golazo en het Sinksencomité vzw gingen daarvoor een meerjarig engagement aan, dit met steun van de provincie Vlaams-Brabant. Dit jaar wordt in Scherpenheuvel-Zichem op vrijdag 17 juni de tijdrit betwist. Na bedevaartmaand mei wordt juni een heuse wielermaand voor de stad.

Halfweg de Baloise Belgium Tour biedt een tijdrit van 11,8 kilometer spek naar de bek van de liefhebbers van het betere werk  tegen de chrono. Die wordt helemaal afgewerkt op Scherpenheuvel-Zichemse bodem en zoekt overwegend vlakke wegen op. De renners starten iets na 14 uur in de schaduw van de Abdij van Averbode. Rond 17 uur rijdt de laatste renner over de streep, een boogscheut verder ter hoogte van het Sint-Jansplein.

Ex-profrenners Ludo Dierckxsens en Ludivine Henrion verkenden het parcours al, zoals ze dat de volgende weken ook met de andere ritten zullen doen. “Het is een mooi tijdritparcours waar een beetje vanalles in zit”, vat Dierckxsens de 11,8 kilometer samen. “Van langere brede banen naar smallere wegen met technische bochten die je best vooraf verkend hebt. Zeker die laatste bocht zou wel eens bepalend kunnen zijn.” Henrion pikt erop in: “We zijn benieuwd of de renners daar in hun beugel zullen blijven of niet. De laatste kilometer kan mee over winst of verlies beslissen. Deze tijdrit wordt allicht een secondenspel.”
Bekijk hier de parcoursverkenning van Ludo en Ludivine >>

 Een primeur dit jaar is de wedstrijd voor Special Olympics-atleten die net voor de tijdrit plaatsvindt op het parcours! Een leuk extraatje voor de vroege bezoekers maar vooral een unieke kans voor de deelnemers. Golazo, organisator van de Baloise Belgium Tour, heeft zich geëngageerd om op meerdere evenementen ruimte te maken voor wedstrijden voor atleten met een verstandelijke beperking.

Scherpenheuvel-Zichem is bekend door de basiliek, de abdij, de cultuurhistorische sites, haar wandel -en natuurgebieden,… Nu komt daar dus ook fietsen bij! Meer dan ooit zet de stad in op professioneel en recreatief wielrennen en ze wordt in juni dé wieler- en fietsstad in de wijde omgeving.

Op 22 mei is Averbode en het domein De Vijvers de start- en aankomstplaats van de Yuzzu Abdijengraveltocht. Op pinksterzondag 5 juni is naar goede gewoonte de Sinksenkoers terug, een nieuwelingenwedstrijd (U17) over 69 kilometer. Een week later op zaterdag 11 juni trekt  Dwars door het Hageland door de stad, de heroïsche wedstrijd voor eliterenners. Daags nadien, op 12 juni, kunnen de gravelliefhebbers in de sporen van hun helden rijden en het parcours als recreant verkennen!

 

Baloise Belgium Tour 2022:

Woensdag 15 juni:          Merelbeke – Maarkedal                             169,9 km                           

Donderdag 16 juni:         Beveren – Knokke-Heist                              178,9 km            

Vrijdag 17 juni:                Scherpenheuvel-Zichem (tijdrit)                11,8 km              

Zaterdag 18 juni:             Durbuy – Durbuy                                          175,2 km            

Zondag 19 juni:                Gingelom – Beringen                                  182,1 km

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *