logo Casalina

Provinciaal amateurkampioen Wannes Galicia is 24/7 met fietsen begaan

Provinciaal amateurkampioen Wannes Galicia is 24/7 met fietsen begaan
Wannes Galicia in zijn gele provinciale kampioenentrui in Neerijse

Provinciaal kampioen bij de amateurs Wannes Galicia (25) uit Tremelo zag dit seizoen zijn titel verlengd omdat het PK werd afgelast maar bovenal speelde het gefragmenteerde seizoen hem parten. Hij kon zich wel uitleven in de vorm van de Everest Challenge op Zwift die hij maar liefst twaalf uur reed. De fietsenmecanicien van beroep hoopte dat er wel meer continuïteit in de koersen was want enkel zo krijgt hij de vorm te pakken.

“Ik ben nog nooit zo goed uit de winter gekomen als in 2020. Dit als gevolg van een leuke fietsvakantie in Calpe net voor de seizoensstart. De eerste koers die ik reed, in Betekom, verschafte me onmiddellijk een relatief lekker gevoel. Terwijl ik normaal de eerste wedstrijden altijd finish op de limiet, had ik daar toen nog over op het einde. Vanaf dan is de miserie, zoals voor iedereen, begonnen. De week na Betekom werd alles afgelast voor onbepaalde tijd. Ik ben altijd blijven fietsen, gewoon om bezig te blijven, maar heb toen bewust wat gas terug genomen om mezelf niet kapot te trainen in die periode. De enige uitzondering daarop was mijn Everest Challenge op Zwift, dat was twaalf uur aan een stuk. Ik reed 230 kilometer en negen virtuele beklimmingen van Alpe d’Huez indoor. Voor mij is dat eigenlijk de prestatie van mijn jaar.”

De dag nadien kon de wielrenner, die als nieuweling als mountainbiker begon, amper bekomen, het was werken geblazen.

“Effectief daags nadien ging de winkel waar ik werk, de Niels Albert Bike Store, terug open en door Covid 19 was het daar vanaf het begin alle hens aan dek. Koers is voor mij mijn passie, maar op die momenten moest er natuurlijk gewerkt worden. Daardoor heb ik eigenlijk heel de zomer relatief veel gewerkt, in combinatie met iets minder trainen en zeker minder rusten. Uiteraard zijn er zo nog heel veel coureurs. Toen het seizoen dan toch begon midden juli, gaapte er een grote kloof tussen renners die zijn blijven werken en renners die juist meer hebben kunnen trainen. Ik heb ritme nodig om in vorm te raken. Soms een weekend koers en dan weer drie weekends niets, dat is nadelig voor mij. Ik ben wel blij dat ik toch nog enkele koersen kon rijden, zeker nu jongere en terug magere broer Seppe weer begonnen is met fietsen. Die paar keer dat we samen reden, waren wel tof. Sowieso rijden wij in een normaal jaar meer bij de nevenbonden en doen we de mooie koersen van Cycling Vlaanderen erbij voor de ervaringen. Ik denk dat ik zowel voor mezelf als voor Seppe mag spreken dat onze ambities vooral gebaseerd zijn op plezier en dat we dat nog altijd het meeste vinden bij de nevenbonden. Dat is naar volgend jaar ook de bedoeling. Het is te hopen dat die koersen volgend jaar terug kunnen plaats vinden, dit jaar zijn die allemaal afgelast”, aldus Galicia die buiten het werken in de fietsenwinkel met plezier de mountainbike opkruipt met collega’s Niels, Kristof en Robin.

Wannes Galicia te midden van het peloton
Wannes Galicia te midden van het peloton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *