logo Casalina

Philippe Gilbert, Jan Bakelants, Mathieu Van der Poel, Thibau Nys en Tiffany Cromwell eerste namen voor het Europees én Belgisch kampioenschap gravel

Philippe Gilbert, Jan Bakelants, Mathieu Van der Poel, Thibau Nys en Tiffany Cromwell eerste namen voor het Europees én Belgisch kampioenschap gravel
Een sfeerbeeld doorheen gravel

Op 1 oktober 2023 is het zover, dan verwacht de gemeente Oud-Heverlee ongeveer tweeduizend gravelaars aan de start van het Bolero UEC Europees gravel kampioenschap en Belgisch gravel kampioenschap. Gravelliefhebbers zijn nu al benieuwd naar het parcours. Speciaal voor hen werd er een sportieve fietslus uitgetekend, downloadbaar op gpx, die voor 97 procent gelijkloopt met de wedstrijdroute. Wie benieuwd is, vindt alle details op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

De route kwam tot stand in nauw overleg tussen de parcoursmeester en voormalige wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken van Golazo, de gemeente Oud-Heverlee en het Agentschap voor Natuur en Bos. De Brabantse Wouden, een nationaal park in aanvraag, herbergt enorm waardevolle natuur, met grote delen die ook Europees beschermd zijn als natura 2000 gebied. Om de verstoring in de waardevolle natuurgebieden te beperken, loopt de route over een groter gebied, waarbij ook heel wat prachtige landbouwwegen worden gebruikt. De renners en recreanten krijgen dus een mooie mix voorgeschoteld van holle wegen, veld en boswegen.

Met respect voor het bos en de bezoekers

Het Zoet Water is een drukke wandelzone waar veel gezinnen komen wandelen.

“We willen ongelukken met snelle fietsers absoluut vermijden en hebben daarom gekozen voor een route die licht afwijkt van de wedstrijdroute. Zo vermijden we conflicten tussen wandelaars en fietsers die aan hoge snelheden dezelfde wegen willen gebruiken. Het grootste verschil zit hem hier: tijdens de wedstrijd rijden de renners door de Wittebomendreef, naast het Zoet Water, de recreatieve route gaat langs de Justin Scheepmansstraat.  De Wittebomendreef is een populaire wandelweg. Na overleg met alle partijen is besloten om de amateurgravelrijders die nu al het bos verkennen, een ander parcours te laten volgen. Verder loopt de wedstrijdroute voor een klein stuk over privéterrein dat enkel tijdens de wedstrijd toegankelijk zal zijn”, klonk het bij de gemeente Oud-Heverlee.

Eerste namen bekend

Gravelwedstrijden zijn steeds populairder bij actieve renners maar ook bij diegenen die niet meer professioneel wielrennen. Zo verwachten ze op 1 oktober voormalig wereldkampioen op de weg Philippe Gilbert, huidig wereldkampioen op de weg Mathieu Van der Poel en Jan Bakelants aan de start. Bovendien komt regerend wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch zijn trui tonen. Daarnaast verwachten we ook veldrijders, zoals Eli Iserbyt en huidig Belgisch kampioen veldrijden Michael Vanthourenhout maar ook een sterke selectie van Baloise Trek Lions met Thibau Nys, Joris Nieuwenhuis, David Haverdings en Olivier Godfroid.  Bij de vrouwen bevestigde Tiffany Cromwell haar komst.

Thibau Nys aan de start van de Baloise Belgium Tour
Thibau Nys komt ook aan de start in Oud-Heverlee

Vragen over bereikbaarheid en mobiliteit op 1 oktober

Alle lokale informatie over de bereikbaarheid en mobiliteit tijdens het Bolero UEC EK & BK weekend staat op de website van de gemeente Ook zullen alle inwoners van Oud-Heverlee aan de hand van een bewonersbrief een duidelijk overzicht krijgen over welke straten tijdens de duur van de wedstrijd niet bereikbaar zullen zijn.

Schepen van Sport en Lokale Economie, Katrien Timmermans is erg tevreden met het prachtig parcours door het bos en langs het Zoet Water.

“Kom zeker ook de lokale horeca op en rond het Zoet Water ontdekken. Door het kwakkelende weer en de wegenwerken hebben ze allemaal een moeilijke zomer achter de rug. 1 oktober moet ook voor hen een topdag worden. Daarom is het fijn dat er al een aantal grote namen hebben bevestigd, maar ik kijk ook uit naar nog meer vrouwelijke toprenners.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *