logo Casalina

Op stage in La Plagne en dan derde in de eerste Kopvrouwenkoers, Dorien Rietjens maakt progressie!

Op stage in La Plagne en dan derde in de eerste Kopvrouwenkoers, Dorien Rietjens maakt progressie!
De start van de eerste Kopvrouwen- en funkoers in Zolder Foto Cycling Vlaanderen

De eerste Kopvrouwenkoers en FUN-wedstrijd op het Circuit van Zolder was een succes. Vijftig beginnende wielrensters reden er hun wedstrijd. Ze reden maar liefst tien rondes en haalden een gemiddelde boven de 38 kilometer per uur. Uit het Vlaams-Brabantse deden iets meer dan een handvol meisjes mee. Dorien Rietjens uit Erps-Kwerps kwam er het beste uit de verf als derde. Rietjens toert al even met de fiets rond in een grote groep Les Femmes Flahutes, ze nam voorbije seizoen deel aan het project van Cycling Vlaanderen, Kopvrouwen om in de koers te groeien.

Ze ging op voorhand op stage in La Plagne, in de Alpen in Frankrijk. Voor haar vriend Lionel was dat zijn voorbereiding op de Vuelta, voor Dorien betekende het vakantie…

“De koers verliep eigenlijk heel vlot! Ik reed altijd goed vooraan en kon regelmatig meespringen met een aanval. Dat is wel leuk om met zo’n goed gevoel rond te rijden. Soms was het wel een beetje gevaarlijk omdat we met vele vrouwen rond reden die nog weinig of geen koerservaring hebben en je merkt dan wel dat velen het niet gewoon zijn om in een peloton te rijden. Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Ik was met mijn vriend Lionel Taminiaux mee op stage geweest en toen we terug thuis waren, voelde ik mij op training telkens slecht. Pas enkele dagen voor de wedstrijd begon het iets beter te gaan. Het was dus afwachten of ik voldoende gerecupereerd zou zijn, maar blijkbaar wel”, wist de twintiger die uit Leefdaal afkomstig is.

Dorien Rietjens iets dichterbij op beeld vastgelegd Foto: Joris Bulckens
Dorien Rietjens aan de start van het Kopvrouwenproject Foto: Joris Bulckens

Lore Lagrou uit Rillaar, Rietjens’ schoonzusje werd elfde en Karo Waeckens uit Pellenberg twaalfde.

“Lagrou heeft veel met mij vooraan gereden, ze reed echt een sterke eerste wedstrijd! Dankzij Lore kon ik trouwens in de voorlaatste ronde wegspringen uit het peloton, zij had het gat laten vallen. Ik ben teruggepakt en daarna raakte niemand meer weg, dan hebben we erom gesprint met zijn dertig en ik werd derde”, blikt ze terug. De West-Vlaamse Margot Vanpachtenbeke won de strijd in Zolder, Lieselotte Van Nuffelen uit de provincie Antwerpen werd tweede.

Daags nadien reed La Rietjens haar eerste elitekoers in Oevel, nabij Westerlo. Daar lag het tempo veel hoger en betaalde ze leergeld, ze haalde de meet niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *