logo Casalina

Oekraïense pistiers in Leuven om West-Europese meetings te betwisten. Materiaalschaarste komt nabij.

Oekraïense pistiers in Leuven om West-Europese meetings te betwisten. Materiaalschaarste komt nabij.
Het Oekraïnse kwintet in de Leuvense binnenstad

Elf Oekraïense pistiers, vijf mannen en zes vrouwen, zijn te gast in de Leuvense binnenstad. De mannen moeten niet aan het front gaan vechten, maar moeten ‘s lands sportieve eer in de rest van Europa komen verdedigen. Ook de kranige meiden werd die taak toevertrouwd, hun volgende opdracht is de internationale pistemeeting in het wielercentrum Eddy Merckx aan de Gentse Blaarmeersen. Ze kampen wel met een substantieel probleem; materiaalschaarste…

De vijf mannen trainen op dit moment voor een wedstrijd van komend weekend op de Gentse piste, ook hun vrouwelijke collega’s komen aan bod in deze International Belgian Track meeting. Ze komen er UCI-punten sprokkelen in aanloop naar de Olympische Spelen.

“We zijn voorbereid op komend weekend, onze trainingen spitsten zich op deze periode toe. De omnium- en Madisondiscipline moet ons wel liggen. Mentaal staan we sterk, we weten wat onze taak is: we moeten de vlag van onze natie met fierheid verdedigen. We moeten laten zien dat ons volk sportief kan presteren”, wist Vladislav Shcherban (24) uit Kiev. “We zoeken verschillende trainingsondergronden op, zo trokken we voorbije week enkele dagen naar de Druivenstreek. Daar deden we onder andere de Smeysberg aan in Huldenberg aan. We gaan daarna nog naar Frankrijk voor een trackmeeting, daarna weten we nog niet wat er ons in de toekomst te wachten staat. Eén van mijn teamgenoten zijn gezin verblijft hier ondertussen in de buurt. We genieten hier van de Belgische wafels en de plaatselijke bieren. Jammer genoeg hebben we niet enorm veel financiën om een prima huis en materiaal te vinden”, wist de pistier die fan is van Van Aert. “Ik volg Wout al sinds ie junior is tot nu, ongelooflijk wat hij presteerde in het veld en op de weg. Jammer dat hij nu even buiten strijd was. We kwamen eerder in 2018 al eens even naar Binche om ervaring op te doen, maar dit zijn wel andere omstandigheden.

Trainer Roman Tchachivskyi (48), die zelf nog pistier was in Russische én Oekraïense landskleuren, weet dat hij en zijn renners nog enkele weken in het Leuvense verblijven, ter voorbereiding van de twee internationale pistemanches.

“Als gevolg van de Russische invasie ging de geldkraan dicht vanuit de Oekraïense federatie. Ze zijn hier om de eer van ons land ten volle te verdedigen. Voorlopig moeten we niet aan het front vechten. Als er een telefoontje zou komen waaruit blijkt dat we nodig zijn, dan staan we er voor ons land”, klinkt het strijdvaardig. “Het zou kunnen dat we naar een andere streek verhuizen, of een ander land, wie weet het zonnige Italië. Het begint hier te duur voor ons te worden.”

Het Oekraïense team heeft het niet breed en is naarstig op zoek naar bruikbaar materiaal zoals banden, kettingen, remmen en remschijven. Gulle fietsenmakers of anderen die te veel materiaal hebben van bijvoorbeeld Sram of Shimano mogen zich melden op directraceroad@gmail.com. De Belgische wielerbond beloofde hen eerder outfits om mee rond te rijden in Gent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *