logo Casalina

Nys en Orts pakken top tien in Gullegem. Wereldbeker in Hulst maat voor niets voor streekgenoten.

Nys en Orts pakken top tien in Gullegem. Wereldbeker in Hulst maat voor niets voor streekgenoten.
Thibau Nys onderweg naar een mooie plaats

In de Hexia Cyclocross in Gullegem en de wereldbeker in het Nederlandse Hulst daags nadien vielen soms zware crossen te noteren. In het West-Vlaamse reed tijdelijke Betekomnaar Felipe Orts naar een vijfde plaats, met een gescheurd truitje maar na een knappe wedstrijd reed Baalse belofte Thibau Nys er naar een negende positie. De wereldbeker in het Nederlandse Hulst daags nadien was een tegenvaller voor het merendeel van de Vlaams-Brabanders en aanverwanten.

In Gullegem startte Orts als achtste, maar hij schoof al snel op naar plaats vijf. Wilselse belofte Len Dejonghe was als twintigste uit de startblokken. Iets verder in de eerste lus had Nys in het wiel van een net daarvoor vallende van der Poel post gevat en dat ongeveer in tiende positie. In ronde twee telden we zeven koplopers met daarbij onder andere latere winnaar van der Poel, Pidcock, Diether Sweeck en Orts. Nys volgde op een handvol seconden. Halfweg ronde twee leidde Orts de achtervolging op Sweeck die acht tellen voorsprong had genomen. In ronde drie werd Sweeck bij de lurven gevat en ondertussen had Nys de aansluiting gevonden bij de zes koplopers. Hij moest er jammer genoeg af na een technisch hoogstaande val bergaf.

Iets na halfweg streed Orts voor plaats vier, maar door de strijdlust voor plaats drie tussen Adams en Vermeersch moest de Spanjaard van Teika Sport finaal genoegen nemen bij plaats vijf. Hij keert nu huiswaarts om het nationale kampioenschap te betwisten, waar hij zijn titel verdedigt. Na Orts volgde de aanvalslustige Diether Sweeck als zesde. Na een tweede val in de slotfase bezeerde Nys zich aan de rug en scheurde hij zijn shirt. Hij bolde als negende binnen en deed uitgebreid aan stretching. Achteraf bleek dat zijn rug wat geblockeerd zat door die tweede val, zijn kinesist weet de komende dagen wel wat doen. Dejonghe werd twintigste, hij had ergens beter verwacht maar had niet de benen om dit waar te maken.

Daags nadien in de wereldbeker in het Nederlandse Hulst maakte Kumtichse belofte Kiona Crabbé onmiddellijk een handvol plaatsen goed, een opsteker gezien ze helemaal achteraan moest starten. Haar inhaalrace werd besloten op een 35ste stek op 52 starters. Halve Tremelose Annemarie Worst maakte na winnares Betsema en tweede Brand goed oorlog in de cross. Ze ging in de beginfase op de knietjes in de modder, maar grote averij bleef uit. Ze belandde als vierde net naast het podium.

De finishzone van de wereldbeker van Hulst. Foto Benny Van Calster
De finishzone van de wereldbeker van Hulst. Foto Benny Van Calster

Bij de mannen startte Soete als achtste, Orts volgde twee à drie plaatsjes verder. Na de eerste ronde van de tien kon Soete zich handhaven, de Spanjaard verloor enkele posities en Vincent Baestaens uit Tremelo kwam als negentiende door. In ronde twee streed Soete van het Leuvense Group Hens – Maes Containers voor plaats negen met van der Haar en Belgisch kampioen Sweeck op veertig seconden van de leiders. Daarna viel Soete alleen, ook Orts en Baestaens kenden geen makkelijk wedstrijdverloop. Finaal werd Soete vijftiende. Baestaens en Orts werden respectievelijk 26ste en als dertigste geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *