logo Casalina

Niels Merckx sluit opmerkelijk seizoen af in Neerijse

Niels Merckx sluit opmerkelijk seizoen af in Neerijse
Niels Merckx centraal in beeld in het wiel van Stijn Van Roy

Tieltse eliterenner z/c Niels Merckx (26) kende een seizoen van vele ups en weinig downs. Het winnen van de Ronde van Vlaams-Brabant leverde hem veel (nog meer) bekendheid op, tot op Sporza toe, maar aanbiedingen van profploegen bleven voorlopig uit. Niet dat de Hagelander zich verveelt bij het Aarschotse Urbano CT maar hij is altijd wel eens benieuwd hoe het er hogerop aan toe gaat.

Op het Belgisch kampioenschap was hij tijdens het merendeel van de race in beeld met ploegmaat en trainingsmakker Han Devos. Daags nadien sloot hij zijn seizoen af in Neerijse, zij het met minder jus in de benen.

“Ik voelde me in Neerijse eigenlijk beter dan ik zelf had verwacht. Gezien ik mijn raid op het BK zaterdagavond echt stevig voelde, viel het gevoel zondag tijdens de koers best goed mee.
Echter kan je op het lastige parcours in Neerijse moeilijk verstoppertje spelen en moet je mee koers maken, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Ik was heel attent in de tegenaanval en had het gevoel dat ik me niet ging laten verrassen mocht er een tweede groepje weggereden zijn. Uiteraard begonnen de benen van het BK, naarmate de koers vorderde, toch door te wegen. Finaal bleven drie van de vier renners voorop en gezien de hoofdprijzen weg waren, zette ik me niet tussen het gewring in een groepsspurt voor plaats vier”, blikt hij terug op Neerijse.

Daags voordien in Lokeren reed hij na één koersuur weg met ploegmaat Han Devos. Ze kregen Joren Segers in steun.

“We draaiden met drie zeer goed rond en konden een driekwart minuut bij elkaar sprokkelen. Toch zat het peloton niet stil en kwamen ook zij, na een aantal rondes, terug korter. Segers besloot om zichzelf te laten uitzakken, waarop Han en ik besloten om met zijn twee door te gaan. Na nog eens een vijfentwintig kilometer met zijn tweetjes gereden te hebben, kwam er een kleine groep aansluiten. Hierbij zaten onder meer David Boucher en Jens Moens. Onze groep groeide in eerste instatie tot ongeveer twaalf renners, waarbij de samenwerking vlekkeloos verliep en iedereen zijn werk opknapte. In deze groep zaten we goed, ik dacht dat we het gingen uitzingen tot op de streep.
Maar opnieuw werd er ook in het peloton opnieuw vaart gemaakt en konden nog enkele renners de oversteek maken zoals de snelle mannen Stevens, Verraes, latere kampioen Siemons,…”, herinnert hij zich. “Jammer genoeg betekent ook: hoe groter de kopgroep, hoe minder goed de samenwerking. Hierdoor ontstonden er verschillende aanvalspogingen en had ik niet meer de benen om op alles te reageren. Hierdoor werd ik samen met Han, in de slotkilometers nog bijgebeend door het peloton en zag een verdiend topresultaat door de neus geboord. Liever strijdend ten onder en een hele wedstrijd rijden om te winnen, dan te moeten spurten voor een dichte ereplaats na een hele dag in het peloton te zitten. Het feit dat we nooit meer kregen, zelfs toen we maar met twee waren, dan vijftig seconden, wil toch ook zeggen dat het peloton weet welke kwaliteiten we bezitten.”

Toch kan Merckx ondanks het speciale koersseizoen tevreden terugblikken.

“Tijdens de corona-stop verloor ik nooit de focus en heb ik nog tal van dingen kunnen bijleren. Dit resulteerde in meteen een podiumplaats tussen Sep Vanmarcke en Franklin Six, tal van ereplaatsen en uiteraard mijn eindzege in de Ronde van Vlaams-Brabant als absolute orgelpunt. Ondanks het feit dat ik geen noemenswaardig resultaat uit de brand sleepte op het BK, staat ook deze wedstrijd bij mijn hoogtepunten gerekend. Enkel en alleen maar door het straf nummertje met Hand dat bijna werd met een straf resultaat. Nu is het even tijd om de riem er af te laten en uit te rusten, om mij nadien opnieuw met heel veel motivatie voor te bereiden om er ook in 2021 een mooi jaar van te maken. Eerst en vooral wil ik mijn team en alle mensen die mij gesteund hebben bedanken. Uiteraard hoop ik dat we snel van de coronacrisis verlost zijn en iedereen op een gezonde manier kan uitkijken naar het komende jaar!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *