logo Casalina

Nederlandse Mae Cabaca (15) is de nieuwe groeibriljant bij Team Deschacht-Hens-Maes

Nederlandse Mae Cabaca (15) is de nieuwe groeibriljant bij Team Deschacht-Hens-Maes
Mae Cabaca maakte een goede start bij Team Deschacht-Hens-Maes

Mae Cabaca (15) uit het Nederlandse Vlaardingen sloot recentelijk aan bij veldritteam Deschacht-Hens-Maes uit Baal en gaf haar nieuwe ploegleiders al snel een mooi geschenk. Voor het tweede jaar op rij behaalde ze in de nieuwelingendiscipline de Nederlandse driekleur. Voor dat NK was ze ook topfavoriete met 18 zeges op 19 wedstrijden.

Mae begon op haar achtste te mountainbiken en ontdekte een jaar later het veldrijden.

“We kregen van Gerd Ennekens met wiens UCT Cycling Team we samenwerken een tip over haar kwaliteiten. Toen ze er op een meerdaagse was spraken we af aan de mijnterril in Beringen en het was snel geklonken. Je moet als ploeg er vroeger en vroeger aan beginnen om talent in te lijven. Ze is tegelijk technisch en al heel sterk voor haar leeftijd. Ze heeft van geen enkele mountainbikedrop angst en neemt ze allen feilloos. Vorig jaar reed ze als eerstejaarsnieuwelinge de één jaar oudere Shanyl De Schoesitter op een minuut, dat is toch niet de eerste de beste. Ze pakte brons op het BK voor juniores”, wist teammanager Bart Verschueren. “Ik bekijk mezelf als technisch renster die graag hard kan en wil rijden. Ik vind omlopen met balkjes en schuine kanten leuk. Zand lijkt voorlopig mijn minste ondergrond”, wist de studente Economie en maatschappij in het Nederlandse VMO-onderwijs. “Ik wil eerst mijn studies afmaken vooraleer ik goed poog te worden in zowel mountainbiken als veldrijden”, klonk het ambitieus.

Cabaca (uitspreken als Kabasa) pakte haar derde nationale titel, bij de nieuwelinges haar tweede op rij.

“Dit jaar was het makkelijker om kampioene te worden. Ik leg mezelf voor een NK nogal wat druk op. Zo’n kampioenschap is steeds helemaal anders, alles kan fout lopen. Vorig jaar had ik voor de start last van wat zenuwen, mijn voorsprong was toen beperkter. Het voorbije weekend in ‘s Hertogenbosch was ik vanaf de start al weg en was de wedstrijd bij wijze van spreken al na enkele minuten gereden”, aldus de vorige en de nieuwe kampioene uit de provincie Zuid-Holland. “Mijn seizoen kan ik tot nu toe geslaagd heten. Ik won 19 van mijn 20 wedstrijden. Ik reed toen lek. (nvdr dat was in Wiekevorst aan het seizoensbegin, daar werd Mae derde).”

Het was voor Mae Cabaca haar derde nationale titel
Het was voor Mae Cabaca haar derde nationale titel

Ze start volgende zondag nog in Gierle vooraleer rust in te lassen. Daarna wilt ze haar seizoen beëindigen met de Waaslandcross in Sint-Niklaas (18/02) en de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle (26/02).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *