logo Casalina

Mountainbiker Frans Claes rijdt naar vierde plaats in BeMC

Mountainbiker Frans Claes rijdt naar vierde plaats in BeMC
Frans Claes tijdens de BeMC (c) Magic of a Camera

De Belgian Mountainbike Challenge (BeMC) is een klassieker onder de mountainbikers. Frans Claes had zijn zinnen gezet op een mooie uitslag in de grootste etappewedstrijd van de Benelux. Helaas werd de Leuvenaar op de tweede dag uit de kopgroep gekatapulteerd door een lekke band. De verloren tijd zou Claes niet meer goedmaken. De eindoverwinning ging naar Hans Becking, Laurens Sweeck werd tweede en Wout Alleman vervolledigde dit weekend het podium.

“Ik reed een goede openingstijdrit en verlies slechts luttele seconden.”

Place to be was het gezellige La Roche-en-Ardenne. Voor Frans Claes, voor de gelegenheid onder de naam Swooth MTB Team, was het een fijn weerzien met zijn vertrouwde fietsregio. Na zijn puike prestatie in de Roc d’Ardenne, waar hij derde werd, was Claes gebrand op een mooi resultaat. De openingstijdrit voorspelde alleszins veel goeds. De tweevoudig Belgisch kampioen mountainbike marathon eindigde knap als vierde op amper 33 seconden van dagwinnaar Hans Becking.

“Ik had superbenen vandaag en was misschien wel de sterkste man in koers.”

De tweede etappe beloofde nog beter te worden. Claes zat mee in een kopgroep van een tiental renners toen Becking lek reed en Wout Alleman de gashendel opentrok.

“De groep spatte letterlijk uit elkaar. Enkel Laurens Sweeck en ikzelf konden volgen. Niet veel later moest ook Wout de rol lossen en kon ik mijn wagonnetje bij Laurens aanpikken. Samen konden we een voorsprong uitbouwen van een dikke vier minuten.”

Na 69 kilometer sloeg het noodlot toe: een scherpe steen zette de mountainbiker aan de kant met een dubbele lekke band. Herstellen bleek onmogelijk, dus  worden Claes nog 3 kilometer op een lekke band naar de technische zone voor een nieuw wiel.

“Ik voelde me erg sterk vandaag en zonder die lekke band had ik een realistische kans op de dagzege. Uiteindelijk verlies ik hier meer dan zeven minuten en dat is toch wel erg veel. Nu ja, er komen nog twee ritten aan en in de BeMC kan op elk moment vanalles gebeuren. We zien wat er op ons af komt en we maken er sowieso het beste van.”

“Een vierde plaats is mooi, maar er zat meer in.”

Zaterdag en zondag moest het dus gebeuren voor de Leuvenaar, maar de superbenen van de voorbije dagen leken zoek. De start op zaterdag was moeizaam en Claes geraakte niet echt in zijn ritme. Bovendien viel hij halfweg koers en moest hij met rugpijn de rol lossen in een kleine groep van vijf, net na het leidende duo Becking – Alleman. Uiteindelijk knokte de Leuvenaar zich toch nog naar een verdienstelijke vijfde plaats. En ook op de laatste dag was het afzien en lange tijd aanklampen. Na een verschroeiende start glipte Alleman weg uit het peloton en kon niemand reageren. En toen barstte ook nog de strijd los voor de leidersplaats tussen Becking en Sweeck. Meer dan de vierde plaats in het eindklassement zat er voor Frans Claes niet meer in.

“Ik heb de koers weggegeven in de tweede etappe met die lekke band. Daar verlies ik zeven minuten en die heb ik niet meer kunnen goedmaken. Zonder die pech haal ik hier waarschijnlijk wel het eindpodium. In de eerste dagen voelde ik me sterk maar helaas zaten de omstandigheden niet mee. Als ik deze koers ooit wil winnen, dan zullen alle puzzelstukjes in elkaar moeten passen. Al bij al keer ik toch tevreden terug naar huis.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *