logo Casalina

Loodzware Cape Epic: mountainbiker Frans Claes eindigt als dertiende

Loodzware Cape Epic: mountainbiker Frans Claes eindigt als dertiende
Frans en Manuel vieren Foto: Magic of a Camera

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Zeker na een race van zeven dagen. En zeker wanneer je op de achtste dag nog 2.000 hoogtemeters moeten beklimmen op amper 70 kilometer. Zo ook in de Cape Epic. Frans Claes en Maniel Pliem hadden een offday maar eindigen knap op een dertiende plaats in het algemeen klassement. Wout Alleman staat op plek zeven, Sebastien Carabin bezet de veertiend plaats.

Pudding in de benen

Je start als een team en je finisht als een team. Zeker in de Cape Epic waar je als duo rijdt en de tijd van je compagnon de doorslag geeft. Dat ondervond Frans Claes (Pure Encapsulations) vandaag aan den lijve. “Mijn benen waren schitterend vandaag. Ik was goed gerecupereerd voor deze laatste dag en ik had er zin in. Jammer genoeg was dat niet het geval bij Manuel. Hij zat vandaag ‘piepedood’ zoals ze zeggen. Het leek alsof hij pudding in de benen had. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om de finish te halen.”

Trots op dertiende plaats

Team Pure Encapsulations eindigde uiteindelijk op een dertiende plaats in het algemeen klassement. Een plek waarmee de tweevoudig Belgische kampioen mountainbike marathon best kan leven, al had er misschien wel meer ingezeten. “Zonder de mechanische problemen hadden we de aansluiting kunnen vinden met de ploegen waar we bij horen. Daar ben ik zeker van. Na onze problemen moesten we vaak de gaten dichtrijden en dat heeft veel krachten gekost. Ook voor Manuel blijkbaar, want vandaag was er teveel aan voor hem.” Toch mag de Leuvenaar met een opgeheven hoofd naar huis terugkeren. “Gezien de omstandigheden ben ik tevreden met onze positie. Met zo’n zware editie en zo’n sterk deelnemersveld is het toch niet evident op in de top vijftien te eindigen. Elke Cape Epic heeft zo zijn eigen karakteristieken. Deze editie stak er voor mij persoonlijk bovenuit qua zwaarte. De etappes waren niet te onderschatten lang met erg veel hoogtemeters. Tel daar de sterke tegenwind bij en dan begrijp je dat het allemaal in de benen kruipt. Maar wees gerust, volgend jaar ben ik opnieuw van de partij.”

Heb veel bijgeleerd

Wout Alleman is de beste Belg in deze Cape Epic-editie met een zevende plaats. “De race was zwaarder dan gedacht. Ik had er misschien meer van verwacht, maar op zich ben ik tevreden. Het is mijn eerste deelname dus ik heb veel bijgeleerd. Bovendien won ik een etappe en eindigde ik ook een keer als derde. Volgend jaar kom ik zeker terug om mijn prestatie te verbeteren.”

De inschrijvingen voor de Cape Epic 2023 zijn nu al geopend.

Geef een reactie