logo Casalina

Laurens Sweeck slimste in Ethias Cross Leuven, Soete en Baestaens op 6 en 7.

Laurens Sweeck slimste in Ethias Cross Leuven, Soete en Baestaens op 6 en 7.
De tweede startrij in Leuven Foto: Jarne Castermans

De tiende editie van de Leuvense Ethias Cross in Leuven werd door nationaal kampioen Laurens Sweeck in de wacht gesleept. Het was al zijn tweede zege van de week na de Jaarmarktcross in Niel. Hij hield een sterke Toon Aerts van zijn vierde zege aan de Heverleese Hertogstraat. Soete en Baestaens reden voor thuisteam Hens – Containers Maes een mooie race en werden respectievelijk zesde en zevende. Belofte Jelle Camps uit Boortmeerbeek finishte als zeventiende.

Tijdens de verkenning maakte Camps de grootste indruk op de aanwezige pers, hij maakte de mooiste maar ook meest geruisloze sprong over de uitgedroogde gracht halverwege de omloop. Baestaens startte prima in zijn thuiscross en koos de binnenkant van de bocht om in de top vijf mee te glijden. Ploegmaats Soete kwamen er als twaalfde door, een positie die hij lang aanhield. Thuisrenner Len Dejonghe schoot van startplaats 46 pardoes naar de twintigste positie.

Op het steile stuk achteraan de omloop kon Baestaens net niet naar boven fietsen, maar hij verloor er amper tijd door. Vooraan scheidden Sweeck en Aerts zich lichtjes af voor het trio Kamp-Baestaens-Vandeputte dat toen streed voor plaats drie. In de tweede ronde moest Dejonghe van fiets wisselen en verloor hij terrein. Thibau Nys uit Baal volgde toen al op meer dan een minuut van de kop van de race, maakte flink wat posities goed. Iets na halfweg werd het groepje van Baestaens uitgedund, daar Kamp onderuit ging. Toch reden ze niet lang met twee, ze werden geremonteerd door een crosser of zeven met daarbij Soete. Uiteindelijk sloop Vanthourenhout weg met Europees kampioen Iserbyt, Iserbyt ging eraf na een hapering bergop. Vanthourenhout pakte plaats drie. In lus zeven werd Dejonghe aangereden door een andere belofte en wel bij het nemen van een bocht. De aanrijder in kwestie zag een opening die er geen was en reed Dejonghe aan, hij ging stevig onderuit en bezeerde zich aan de ribben en knie. Hij verdween uit de cross. Als klap op de vuurpijl moest vader Dejonghe via VTM vernemen dat zijn beide zoons misscien voor de pechprijs gingen gaan, gezien jongere broer Senne is gestopt, wordt dat een onmogelijke opgave…

In de slotronde zat Sweeck nog bij Aerts, die hem er niet af kreeg. Zoals te verwachten won Sweeck voor de tweede keer op een week tijd een wedstrijd en nu in geboortestad Leuven. Soete finishte als zesde, Baestaens zevende. Tom Meeusen schoof in de slotfase nog goed op en spurtte nog voor plaats tien, maar werd elfde. Nys bezegelde zijn inhaalrace vanaf de zesde startrij met een 23ste stek. Thuisrenner Lander Loockx uit Bertem kwam binnen als 29ste. Eerstejaars Jetze Van Campenhout uit Kapelle-op-den-Bos deed het prima en finishte zowaar en dat als 41ste. Rillaarse wegrenner Jarno Jordens moest als laatste starten en stond vast tussen “het verkeer” op de eerste brug. Daarna werd hij uit de race gehaald omdat hij te veel achterstand had opgelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *