logo Casalina

Lander en Sander zetten Bertem op de nationale wielerkaart in de Triptyque Ardennais

Lander en Sander zetten Bertem op de nationale wielerkaart in de Triptyque Ardennais
Lander in het geel en Sander in het zwart Foto Patrick R Productions

Lander Loockx zette in de slotrit van de 54ste editie van de Triptyque Ardennais (UCI 2.12) de kroon op het collectieve teamwerk. Hij won de massaspurt in de slotrit tussen Massen en het Luikse Bullange, gele trui Slock eindigde niet bij de vier besten waardoor Loockx ook de gele trui de zijne mocht noemen. Daarbuiten nam hij de blauwe trui van beste Belg en de groene puntentrui mee naar het Dijleland. Dorpsgenoot Sander Rietjens reed een geheel andere driedaagse maar mocht na afloop de zwarte rushestrui de zijne heten.

Onder hun beiden legden Lander en Sander beslag op vier truien, enkel de witte jongeren- en de rode bergtrui lieten ze ongemoeid.

“Het was de bedoeling om me er te amuseren en met hopelijk een trui naar huis te keren. Het is en blijft voorbereiding op de crosswinter en het leggen van een fond, maar als je er toch koerst, waarom niet voor winst gaan? Ik had na twee ritten al de blauwe en groene trui gedragen. We wisten dat de kans klein was, maar we hadden een tactiek besproken om mij het eindklassement te laten winnen. Iedereen wou ervoor gaan. We werkten onderweg goed en konden de Lotto-Soudalploeg goed afmatten door onze aanvallen. Dat was zelfs zo geslaagd dat hun leider Slock in de slotfase afgezonderd zat. Hij was in de slotfase te vermoeid om nog aan de bak te komen in de sprint. Hij moest continu uit zijn pijp komen en ik werd perfect afgezet voor die spurt. Ik zat in een perfecte positie en begon eraan op het perfecte moment. Ik voelde ook niemand meer langs me komen. De ontlading was groot, ik had een rondezege op zak. Het is mooi dat dorpsgenoot Sander ook een trui pakte. We hebben sympathie voor elkaar en leggen elkaar niets in de weg. We hadden elk aparte doelen.”

Sander pakte vanaf de openingsrit zijn zwarte klassementstrui en kon deze doorheen de Triptyque handhaven.

“Ik was vooral heel tevreden over mijn prestatie. Ik had tijdens de openingsrit op vrijdag een rush kunnen pakken. Op die manier had ik meteen een doel voor de twee daaropvolgende dagen koers… die trui pakken en zondag behouden. Dat is me dan ook gelukt, maar ik heb er wel heel hard voor gewerkt in koers. Het was spannend tot het einde. De vreugde was eens zo groot toen ik die trui kon behouden. Het is dubbel mooi meegenomen dat Lander ook enkele truien pakten en we zo Leefdaal met verve vertegenwoordigden”, reageerde Rietjens. “Het is zeker verdiend, want hij steekt veel energie in zijn trainingen wat zeker niet altijd makkelijk is in combinatie met voltijds werken”, aldus Rietjens’ ega Lore Lagrou uit Rillaar die in de tweedaagse voor vrouwelijke elite van het Vermarc Cycling Project actief was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *