logo Casalina

Kinesiste Kim Knaeps behaalt haar eerste trofee in haar allereerste koersjaar!

Kinesiste Kim Knaeps behaalt haar eerste trofee in haar allereerste koersjaar!
Vlnr zilveren Borremans, kampioene Knaeps en bronzen Pohlova aan de Baljuwhoeve in Vlezenbeek

Kinesiste Kim Knaeps (36) begon in 2021 met wielrennen en daar wil ze blijkbaar alle facetten van leren kennen. Ze begon op de weg en betwistte onder andere enkele interclubs. In de zomer verging het haar iets minder goed. Ze had een sleutelbeenbreuk opgelopen tijdens de Doltcini Classics in Aarschot en daardoor was ze even out. Hierdoor was ze gelukkig allesbehalve van slag. Deze winter viel haar oog op het veldrijden en daar geniet ze met volle teugen van, vorige zondag was het al bingo…

Knaeps begon op haar veertiende te hockeyen bij de Mechelse in Hombeek. Ze speelde daar steeds mid-mid tot 2019, daarna smeet ze zich op haar wielerpassie. De Container Cup op Vier wees uit dat roeiers sterke wielerbenen hadden, blijkbaar is dat bij hockeyers niet anders.

De Ladies van de Mechelse anno 2015 Credits Sarah Elhaut
De Mechelse Ladies anno 2015, met Knaeps (tweede speelster van links bovenaan) Credits Sarah Elhaut

“Ik ben beginnen fietsen door het Star Casinoproject om meer meisjes en vrouwen op de competitieve fiets te krijgen. Ik hoorde bij de laatste vijftig en werd uiteindelijk zeventiende. Ik kreeg de microbe te pakken en bleef fietsen. Ik besloot een trainer te nemen in de persoon van Jo Cooman en kwam zo via hem in contact met Luc van de Sprinters Malderen, ofte het Cycling Team Belco-Van Eyck 2022.”

De enthousiaste sportieveling afkomstig uit Keerbergen reed op 8 mei 2021 haar eerste koers, de GP Eco-Struct in Schellebelle.

“Dat was een redelijke cultuurschok voor mij. In de eerste koers onmiddellijk in een groot peloton meerijden, daar had ik geen ervaring mee. Na dertig kilometer moest ik eraf. Ondanks die zware val in Aarschot lukte uitrijden naar het seizoenseinde wel, kermiskoersen gingen me goed af. Ik reed op het einde nog een grote koers, Binche-Chimay-Binche. Daarna ben ik beginnen crossen. Daar moest ik niet in een peloton rijden, ik ben er nog niet helemaal uit wat me het beste ligt, het is alle twee leuk. Ik reed mijn eerste officiële cross in Baal, ook dat ging met een schokeffect gepaard, het niveau was hoog. Daarvoor had ik enkel nog maar aan zeven crossen van de WielerVrienden Zennevallei (WVZ) deel genomen.”

Kim Knaeps op haar eerste officiële cross op nieuwjaarsdag 2022 in Baal
Kim Knaeps op haar eerste officiële cross op nieuwjaarsdag 2022 in Baal

In Vlezenbeek ging ze voorbije weekend van start op het Belgisch kampioenschap van de WielerVrienden Zennevallei (WVZ).

“Je moest voorafgaand aan acht crossen van de WVZ hebben deelgenomen om te mogen strijden voor de titel, buiten ik verkeerde onder andere latere derde Simona in dat geval. Hopelijk zijn dat er in de toekomst meer, enkel en alleen al om de onderlinge competitie te vergroten. Mijn vriend Laurens rijdt ook mee, daar alle niveau’s en alle leeftijden op hetzelfde moment starten. Als ik hem kon bijhouden, wist ik dat de titel wel eens de mijne kon zijn”, reageerde de renster die een late roeping ontving. “Ik ben sowieso enorm blij met deze Belgische driekleur. Op globaal vlak in de grote cyclocrosswereld betekent die misschien niet enorm veel, voor mij is dat een leuke trui in mijn eerste seizoen.” Sarah Borremans uit Halle greep zilver, Simona Pohlova brons.

Het veldritseizoen van de WVZ duurt tot eind februari, de volgende race daarin vindt plaats in het weekend van 5 en 6 februari, de race in Neerijse van komend weekend werd afgelast. Ik poog ook nog mee te crossen met de “grote vrouwen” op de Ethiascross in Sint-Niklaas (19/02).

Daarna begint haar wielerseizoen met het Cycling Team Belco-Van Eyck 2022 in Oetingen (09/03).

Knaeps is kinesiste aan de Linterpoortenlaan in Zemst en helpt haar vriend in zijn zaak, multidisciplinair sportmedisch centrum Control op de Brusselsesteenweg in Overijse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *