logo Casalina

“Kiek dades de voadre vanne Stuven!” Ouders van Jasper Stuyven willen zondag rustig van titelstrijd genieten

“Kiek dades de voadre vanne Stuven!” Ouders van Jasper Stuyven willen zondag rustig van titelstrijd genieten
Vader Mathieu en mama Kathleen, de ouders van Jasper hopen dat ze in alle rust van het WK kunnen genieten

Mathieu Stuyven en Kathleen Catteeuw kijken uit naar een mooie wielerzondag, geen Kuurne-Brussel-Kuurne, Omloop Het Volk, Grote Prijs Jef Scherens-Rondom Leuven of Milaan – San Remo in het verschiet. Wedstrijden die hun zoon stuk voor stuk won, is het WK zijn volgende opdracht die hij succesvol kan afronden? Zowel vader en zoon Stuyven zien graag een Belg winnen, mama Kathleen is directer… Beiden voelen zich bevoorrecht dat ze hun zoon als mens én als renner zagen groeien!

“Iets groter dan de Grote Prijs Jef Scherens in eigen stad kon ik me als kleine jongen niet inbeelden. Die wedstrijd was toen de grootste in mijn ogen. Tijdens de Vlaamse klassiekers moesten we het stellen zonder publiek. Het wordt de eerste wedstrijd met toeschouwers én wat voor één. Het zal wel machtig koersen worden tussen al dat volk. Ik verwacht en zag al heel veel volk langs de kant en dat we door een ware geluidsmuur zullen rijden. Ik weet ook op voorhand waar mijn familie, vrienden en supporters zullen staan. Als ik langs die locaties zal rijden, dan probeer je er even op te letten, dat zal mooi worden. Het is geweten dat we voor de dagoverwinning gaan. Ik zal blij zijn als we alles eraan hebben gedaan om die wereldtitel te winnen. Op de eerste plaats zal sowieso een landgenoot, ik tip op favoriet Wout Van Aert”, pronostikeert de régional de la course.

Overal steunen ze Jasper
Overal steunen ze Jasper

Stuyven begon te fietsen op zijn achtste, eerst mikte hij op plezier, gaandeweg werd het serieuzer.

“Alle jonge rennertjes willen prof worden, wij legden er geen druk op. Als aspirant en gaandeweg het opgroeien deed hij altijd net iets meer. In zijn eerste seizoen won hij niet, daarna wel. Dan werd hij provinciaal, dan Vlaams en Belgisch kampioen en uiteindelijk ook wereldkampioen. Als wereldkampioen zagen we dat hij wel degelijk iets op de fiets kon en dat hij mogelijk een streepje voor had om prof te worden”, beseft vader Mathieu. “Ook toen hij prof werd sloeg hij geen stap over. Hij won Kuurne-Brussel-Kuurne, de Omloop het Volk, een Vueltarit, de GP Jef Scherens en dit seizoen Milan – San Remo. We zijn benieuwd naar wat de volgende realisatie kan zijn.”

Hoe langer hoe meer Stuyvenspandoeken langs de omloop
In Leuven is er voor zondag maar één favoriet!
Hoe langer hoe meer Stuyvenspandoeken langs de omloop
Hoe langer hoe meer Stuyvenspandoeken langs de omloop

In de ouderlijke woonst in Heverlee blikken zijn ouders vooruit op het WK voor eigen deur. Onderweg zijn bijna alle huizen in hun straat versierd met Jaspervlaggen, zelfs om de hoek hangt er ééntje aan hun vaste apotheek. De selectie was er al even, zondag volgt de titelstrijd.

“Na de overwinning in Milaan-San Remo leek de WK-selectie binnen, maar dat is een klassieker vroeg in de lente. Jarenlang werd de selectie gemaakt op basis van wedstrijden die laten vielen zoals de Vuelta, toch bij bondscoach Carlo Bomans. Er waren al enkele zekerheden in die selectie en al snel in het seizoen. Wij wisten uiteraard niet of Jasper één van hen was”, vertelt vader Mathieu.

Vader Mathieu genoot van de evolutie van Jasper als sportman
Vader Mathieu genoot van de evolutie van Jasper als sportman

“We genieten van de sfeer en hopen daartoe een bijdrage te leveren. Daarstraks hoorden we zelfs een West-Vlaams: “Kiek dades de voadre vanne Stuuven!”, dat is eens iets anders. Wij stonden voor het WK open voor de pers. We spreken de wens uit dat men ons zondag (vandaag) met rust laat zodat we live ten volle van Jasper zijn wedstrijd kunnen genieten. De eerste keer dat ze door de Bondgenotenlaan zullen rijden, puur kippenvel”, wist moeder Kathleen.

Moeder Kathleen krijgt nu al kippenvel van het WK
Moeder Kathleen krijgt nu al kippenvel van het WK

“Uiteraard moet er een landgenoot in eigen land winnen, dat zou fantastisch zijn.”

“Het maakt niet uit op welke plaats Jasper eindigt als hij voor de wereldtitel voor de ploeg heeft gereden. Hij moet van mij niet winnen. Moest hij het WK winnen, ik wil er liever niet aan denken”, vervolgt hij. “Dat zou ik zo graag hebben, dat hij wereldkampioen zou worden. Hoe mooi zou dat niet zijn om vlakbij huis de beste te zijn?”, nam Kathleen het woord over en het werd stil, tot vandaag zondag alleszins…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *