logo Casalina

Juwelier Wim Ruelens licht een tipje van de sluier op over de overleden Manfred Aebi, bedenker van het Rodaniadeuntje

Juwelier Wim Ruelens licht een tipje van de sluier op over de overleden Manfred Aebi, bedenker van het Rodaniadeuntje
De Rodaniawagen doorstaat de tijd Afbeelding uit het boek Swiss Made van dochter Belinda Aebi

De sportwereld is een icoon armer, de Zwitser Manfred Aebi (88) is niet meer. Op basis van de vijfde symfonie van Beethoven bedacht hij de Rodaniaaaaaaaatune die al meer dan een halve eeuw koersen aankondigt. Zijn toenmalige missie, naamsbekendheid geven aan Rodania, was meer dan geslaagd gezien volledig België en ver daarbuiten de tune ondertussen herkend. Zijn activiteiten bleven bovendien niet beperkt tot de koers! De man die tegenwoordig al ongeveer dertig jaar rond rijdt om het Rodaniadeuntje te laten horen, juwelier Wim Ruelens uit Boutersem, onderstreept de waarde die Aebi had en heeft.

“Ik leerde als prille twintiger Manfred ongeveer dertig jaar geleden kennen. Ik hou zeer goede herinneringen over aan hem. Ik ontmoette hem in zijn bedrijf in Wemmel. Ik ging er toen heen om de winkel aan de Leuvensesteenweg in Boutersem op te starten. Robert Vandermaeren was toen de bestuurder van de Rodaniawagen. Hij liep rond met een leren zwarten hoed met gele letters op met de benaming RODANIA. Hij gaf ook steeds een uurwerk aan de winnaar na de aankomst. Toen ik naar Wemmel ging om Aebi te spreken, werd hij zwaar ziek, even nadien overleed hij. Ik heb dan zijn plaats ingenomen in de wagen en op het podium na de aankomst. Een zwarte leren hoed met gele letters heb ik doorheen de jaren niet moeten aanschaffen. Aebi liet me mijn ding doen op de koers en ik trok één keer per maand naar de kantoren in Wemmel en dan overliepen we alles. Tegenwoordig is de Rodaniahoofdzetel gevestigd in Overijse”, wist Ruelens.

Aebi beperkte de naamsbekendheid van Rodania tot de wielersport, alle eersteklassers, de Tour de France en zelfs Parijs-Dakar sponsorde hij.

“Hij kwam op het idee om Parijs-Dakar te sponsoren en er de officiële tijdsopnames te verrichten. Jaren geleden sponsorde hij ook meermaals de deelname van Vlaamse zanger Koen Wauters in die mythische wedstrijd. In de Tour de France was hij ook meermaals aanwezig met zijn wagens. In de zeventiger jaren sponsorde hij alle voetbalteams uit de eerste klasse. Hij had enorme reclameborden achter ieder doel staan en hij sponsorde ook alle geluidsinstallaties die de clubs toen gebruikten. Op die manier klonk tijdens de rust eerst de Rodaniatune, werden de tussenstanden in andere matchen omgeroepen en dat werd dan afgerond met opnieuw het Rodaniadeuntje. Hij maakte ook speciale Rodania-uurwerken voor speciale figuren of gelegenheden, zo waren er Rodania’s ter ere van Eddy Merckx, racepiloot Thierry Boutsen en ook ter gelegenheid van de Ronde van Vlaanderen. Aebi wist toen al de klepel goed hangen. Hij was blij dat de Rodaniatune vorige zomer terug in het peloton opdook en stuurde me daarvoor nog een berichtje”, herinnert de Boutersemse juwelier zich levendig.

De beeltenis van Manfred Aebi op de cover van zijn boek
De beeltenis van Manfred Aebi op de cover van het boek dat zijn dochter schreef

Rodania richt zich momenteel grotendeels op de koers.

“Het merendeel van de reclame-activiteiten in diverse sporten voor het horlogemerk behoort tot het verleden behalve in het wielrennen uiteraard, dat blijft ergens de rode draad. Ze willen daar met het huidige bestuur met Patrick Gelder, Christian Frommhertz en Jan Ausloos nog een vervolg aan breien, de continuïteit is verzekerd!”

De Rodaniawagen in koers ziet er tegenwoordig wat blitser uit
De Rodaniawagen in koers ziet er tegenwoordig wat blitser uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *