logo Casalina

Het WK wielrennen komt naar jouw school!

Het WK wielrennen komt naar jouw school!
Het WK wielrennen komt naar jouw school in de vorm van de Wielergekste School. Jesse Vandenbulcke en Thibau Nys zijn de ambassadeurs van dit project!

Het WK Wielrennen vindt dit jaar in Vlaanderen plaats, van 18 tot en met 26 september. Het wordt een feesteditie, want het is de honderdste verjaardag van de UCI Road World Championships, zoals het WK officieel heet. Meteen het ideale alibi om ook in de Vlaamse scholen de wielergekte te laten losbarsten en wielrennen en fietsen in de kijker te zetten.

Om ook de schoolgaande jeugd zo goed mogelijk bij het WK en fietsen in het algemeen te betrekken, heeft de WK-organisatie in samenwerking met MOEV en Sport Vlaanderen een reeks educatieve bundels uitgewerkt. We gaan ook op zoek naar de Wielergekste School én MOEV en Sport Vlaanderen hebben nog tal van initiatieven op poten gezet rond wielrennen en fietsen als vorm van actieve verplaatsing.

Educatieve bundels basis- en secundair onderwijs

Hoe kan je de schooljeugd beter onderdompelen in het wielrennen dan met een reeks toepasselijke “wielerlessen”? De WK-organisatie en MOEV stelden vier bundels samen die leerkrachten kunnen gebruiken om de klas tal van aspecten van het wielrennen en het fietsen bij te brengen.

Voor het lager onderwijs zijn er drie bundels voorzien, ééntje per graad en voor het secundair onderwijs is er één bundel beschikbaar. Die bundel is opgesplitst per vak en de moeilijkheid van de taken wordt aangegeven. De bundels bestaan uit digitaal lesmateriaal en werkblaadjes. Elke bundel bestaat uit zeven onderdelen en volgt het verloop van een wielerwedstrijd: van de start, via de vroege vlucht en de bevoorradingszone naar de heuvelzone, de finale, de sprint tot de podiumceremonie. Elk van deze onderdelen zal rond een vak of een onderdeel van een vak draaien.

De bundels zijn toegankelijk voor iedereen. Ze dienen in eerste instantie voor de lessen op school, maar kunnen ook bij andere soorten onderwijs gebruikt worden. Alles is online beschikbaar via https://www.flanders2021.com/nl/programmas/educatieve-bundels en op het ‘WK Wielrennen Scholenactie’-platform op www.moev.be.

Wielergekste School

De WK-organisatie gaat op zoek naar de wielergekste school van Vlaanderen. Er zijn vijf opdrachten die kunnen uitgevoerd worden. Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury en de winnaar mag naar het WK én krijgt een fietsinitiatie op het Sven Nys Cycling Center.

Elk van de vijf opdrachten is gelinkt aan fietsen, wielrennen of aan de kleuren van de regenboog. De wedstrijd richt zich vooral op jongens en meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs, maar nog beter is om héél de school te laten samenwerken. Net zoals je enkel wereldkampioen kan worden met de hulp van je team, is het ook hier de bedoeling om de opdracht(en) met zo veel mogelijk leerlingen en leerkrachten van je school uit te voeren.

Profwielrenster Jesse Vandenbulcke en belofterenner Thibau Nys zijn de ambassadeurs van de Wielergekste School. Ze leggen samen met de twee WK-mascottes in vijf filmpjes de opdrachten uit: een spetterende WK-choreo (met de fiets), een stoer WK-parcours, een originele WK-move, de meest creatieve muurschildering of tekening op de speelplaats en het knapste XXL WK-shirt. Je kan als school één opdracht uitkiezen of meerdere challenges aangaan.

Om deel te nemen registreert de school zich eerst op www.wielergeksteschool.be en krijgt dan de kans om voor tien september foto’s en video’s van de gekozen challenge(s) te delen. De jury zal alle ingezonden challenges beoordelen op originaliteit/creativiteit, teamwork en het gebruik van de elementen fiets-WK-kleuren.

De leerlingen van de winnende school kunnen in levende lijve het WK bijwonen en krijgen een fietsinitiatie in het Sven Nys Cycling Center. Ook snel zijn is, net als op het WK, belangrijk: de eerste vijftig ingeschreven scholen ontvangen sowieso zestig unieke “ Wielergekste School“ wielerpetjes.

Platform vol acties

Dat is nog lang niet alles! MOEV, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en het Octopusplan hebben nog meer acties uitgewerkt rond de thema’s wielrennen en fietsen als vorm van actieve verplaatsing in de schoolcontext. MOEV biedt scholen op de website www.moev.be een platform aan waar leerkrachten heel wat praktische fietsinitiatieven kunnen terugvinden. Enkele blikvangers op het platform, naast de hierboven toegelichte educatieve bundels en de Wielergekste School:

WK Bordspel

Sport Vlaanderen en MOEV ontwierpen een leuk WK-bordspel speciaal voor het WK Wielrennen 2021. Leerlingen van de derde graad basisonderwijs en het secundair onderwijs kunnen hiermee aan de slag. Dit downloadbaar spel is ideaal materiaal voor een vrij moment op school of voor een tof bewegingstussendoortje.

WK Fietsquiz

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde ontwikkelde deze quiz waarbij leerlingen van de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs hun kennis over de verkeersregels voor fietsers kunnen testen. Ook heel wat leuke weetjes komen hier aan bod.

Evenementen in het basisonderwijs: Strapdag

Op vrijdag 17 september 2021, de dag voor de start van de WK-week in Vlaanderen, organiseert het Octopusplan samen met MOEV en Sport Vlaanderen de Strapdag. Dit jaar krijgt de jaarlijkse Strapdag een tof WK-jasje en wordt de dag eenmalig een ‘fietsdag’. Op de Strapdag willen we zoveel mogelijk leerlingen met de fiets naar school laten komen. Fietsen is niet alleen goed voor ieders gezondheid, het is ook een duurzaam vervoermiddel dat positief is voor mobiliteit en klimaat.

Scholen die deelnemen aan de Strapdag ontvangen van het Octopusplan een inspiratiebox met kant-en-klare materialen: een bladwijzer en een stoffen armbandje voor elke leerling, affiches, informatie over vijftien uitdagingen naar aanleiding van vijftien jaar Strapdag, het WK-bordspel …

Concreet aan de slag met fietsvaardigheid

Het platform voorziet heel wat materiaal om praktijkgericht te werk te gaan om fietsvaardigheden buiten op de speelplaats en ook, bij de oudere leerlingen, in het verkeer aan te leren. Leerkrachten vinden er brevetten, projecten, uitleenpakketten, educatieve pakketten, lesfiches, flyers voor ouders, splinternieuwe fietsfilmpjes met laagdrempelig oefenmateriaal en een online inspiratiesessie over de leerlijn fietsen in het basisonderwijs.

Het WK komt naar elke klas tijdens elke les, ook in het secundair onderwijs

In het secundair onderwijs krijgt verkeerseducatie een steeds belangrijkere rol. Dit is opgenomen in de eindtermen van de eerste graad en vanaf september verschijnt dit ook in de eindtermen van de tweede graad. Dit betekent dat ook fietsvaardigheid steeds meer aan bod komt op diverse manieren en in verschillende vakken. Leerkrachten vinden op het platform heel wat tips om het WK Wielrennen vakoverschrijdend aan bod te laten komen.

Enkele belangrijke data:

  • De 2021 UCI Road World Championships, het WK wielrennen Vlaanderen, vindt plaats tussen 18 en 26 september met tijdritten van Knokke-Heist naar Brugge (19-22 september) en ritten in lijn van Antwerpen naar Leuven (24-26 september). Op 18 en 23 september vinden er toertochten plaats voor al wie zelf fietst.
  • De educatieve bundels zijn beschikbaar vanaf nu.
  • De inschrijvingen voor de Wielergekste School starten nu en worden afgesloten op 10 september.
  • Het platform met alle andere acties staat vanaf nu online.
  • De Strapdag vindt plaats op vrijdag 17 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *