logo Casalina

Het Kabinneke van Sport Omroep gaat zijn 58ste koersjaar in en begint eraan bij de nieuwelingen in Nieuwrode

Het Kabinneke van Sport Omroep gaat zijn 58ste koersjaar in en begint eraan bij de nieuwelingen in Nieuwrode
Annie en Wim Ruelens in het gemoderniseerde kabinneke

Het Sport Omroep van Wim Ruelens gaf voorbije winter zijn Kabinneke een nieuw leven en een nieuwe gedaante. Hij kocht het op, brak het grotendeels terug op en maakte ervan hoe het er nu uitziet. Zijn vroegste herinneringen aan de commentatorencabine dateren van zijn elfjarige zelve. Het Kabinneke zag omstreeks 1965 het leven, daarna kocht wielerkoppel Annie van Goidsenhoven en Theo Dehert uit Bekkevoortse deelgemeente Molenbeek-Wersbeek het vehikel om er de koersverslaggeving mee te verzorgen. Ze namen het over van de Rode Duivels, een vrije liefhebbersbond wielrennen uit Waanrode.

Het omroepwagentje Het Kabinneke voor de winter van 2022
Het omroepwagentje Het Kabinneke voor de winter van 2022

Het aankopen van het Kabinneke ging gepaard met de oprichting van de wielerschool van Olympia Tienen onder leiding van René Vanderwaeren.

“We reden toen voor de jonge renners op hun trainingen en dat was toen nog niet in Goetsenhoven, maar in Molenbeek-Wersbeek. We organiseerden toen jaarlijks 10 koersen in Molenbeek-Wersbeek. Op een bepaalde dag organiseerden we een nieuwelingen-, junioren- en elitekoers, daar waren die dag 400 deelnemers. Dat was op de eerste woensdag van maart, de opener van het wielerseizoen”, herinnerde het koppel zich.

Maurice reed de koers voor in het Hageland
Maurice Van Goidsenhoven, vader van Annie, reed de koers voor in het Hageland

De jaren zeventig waarin het wielerkoppel de koers deed met de jonge Ruelens was een compleet ander gegeven dan de huidige koersomstandigheden.

Ruelens zat met ofwel Maurice, de vader van Annie, of Theo in de wagen. Ze meldden onderweg aan de seingevers hoeveel rondes er nog moesten afgelegd worden. De koers ging toen over één rijvak. De tegenliggers kregen: “Automobilisten, wees sportief, hou de rijbaan vrij”, te horen. Van nadars was er toen nog geen sprake, wel van piketten die met elkaar waren verbonden met een touw. Annie had steeds een voorhamer mee moesten die loskomen. Zeer af en toe moest ze zo een woeste wielrennen op afstand houden. “In Molenbeek-Wersbeek begon de koers eens te vroeg en een renner was te laat gekomen. Hij kwam zijn frustratie bij mij uiten, toen heb ik wel eens met die zware hamer moeten zwaaien. Nadien kwam hij zich nog gegeneerd verontschuldigen. In die tijd moest ik ook de startlijsten typen, in Hoeleden waren er eens 300 starters en die moesten foutloos op hetzelfde blad getypt worden, makkelijk was dat niet”, blikte ze terug.

In het Bloemendorp in Waanrode boekte Tom Boonen, vierde van links, zijn eerste zege
In het Bloemendorp in Waanrode boekte Tom Boonen, vierde van links, zijn eerste zege, Sven Spoormakers, eerste van rechts, werd er tweede
Ex-prof Cedric Van Lommel won ook in Molenbeek-Wersbeek, Annie als tweede van rechts
Ex-prof Cedric Van Lommel (centraal) won in Molenbeek-Wersbeek voor voormalig nationaal kampioen Ivan Segers, Annie als tweede van rechts

Ze maakten er doorheen de jaren flink wat mee mee. Een kleine greep uit de verhalen.

“Op Muggenbergkermis, steeds begin september, was een heuse tractor erin geslaagd om ondanks de koers de meet te bereiken. De koersradio bevond zich toen aan de achterkant van het Kabinneke en ik zag dus dat gevaarte niet afkomen. Ik voelde een serieuze knal en daar lagen we. Ik was enorm geschrokken en kwam er gelukkig vanaf met maar een zere rug, dat had veel erger kunnen aflopen”, herinnerde Annie zich. “In Begijnendijk in de jaren 90 kwam het Kabinneke zelf op nationale televisie. We reden rondjes in Begijnendijk en de finish lag in het verlengde van die ronde, de renners legden dat enkel af om naar de finish in de Busschotstraat te rijden. Het toeval wil dat er iemand om de hoek stond te filmen. Op één of andere manier reden de wielrenners in de slotronde niet naar de meet, maar namen ze verkeerdelijk de bocht. Net als ze eraan kwamen, rende een kat de straat over én het hele groepje reed op een enorme hoop zand in naast de baan. Die opname werd doorgestuurd naar het programma Videodinges op VTM en diegene die dat had gefilmd had zowaar een televisie gewonnen omdat zijn filmpje tot het beste van de uitzending werd uitgekozen. Het Kabinneke kwam toen duidelijk in beeld”, herinnerde Ruelens zich. Ze verzorgden de wielerreportages langsheen grote en kleinere (jeugd(koersen en stonden zo ook eens in putteke winter op nieuwjaarsdag koerscommentaar te geven op den Tienbunder in Rillaar. “Ik weet niet meer wie er toen won, maar het was er enorm koud”, herinnerde Van Goidsenhoven zich.

Annie interviewde winnaar in Molenbeek)Wersbeek Benny Lissens
Annie interviewde winnaar in Molenbeek)Wersbeek Benny Lissens

Annie en Theo hebben een flat gekocht in Aalst en zullen in de toekomst dus Molenbeek-Wersbeek jammer genoeg verlaten. Sport Omroep maakt deze zondag zijn intrede met het Kabinneke op de nieuwelingenkoers in Nieuwrode. De tieners horen er het startschot aan het Dorp om 15 uur en leggen er 7 lussen van 9 kilometer af, goed voor een totaal van 63 kilometer.

Annie met haar Theo en Wim Ruelens
Annie met haar Theo en Wim Ruelens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *